Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Národný hrdina je na mizine, musí predať olympijskú medailu. Po čom ide historická relikvia?

Bežec Nijel Amos z Botswany predáva striebornú medailu z olympijských hier v Londýne 2012, ktorú získal v behu na 800 m, aby uživil rodinu po tom, ako dostal kvôli dopingu trojročný zákaz činnosti.

02.06.2023 22:45
Nijel Amos Foto:
Nijel Amos.
debata

Jeho cenný kov je výnimočný tým viac, že to bola vôbec prvá medaila pre Botswana v histórii olympijských hier. Afriská krajina o deväť rokov neskôr získala bronz v štafete mužov na 4×400 m na hrách v Tokiu 2021.

V tele 29-ročného atléta našli v máji nepovolenú látku GW1516, ktorá upravuje spôsob, akým telo metabolizuje tuk. Svetová antidopingová agentúra uviedla, že predstavuje pre športovcov zdravotné riziko.

Kiplimo Kosgei Čítajte viac Bol držiteľom svetového výkonu histórie. Vo veku 37 rokov tragicky zomrel víťaz košického maratónu

„Som v kontakte s rôznymi zainteresovanými stranami vrátane finančných poradcov s ktorými riešim, ako môže predaj uživiť mňa a moju rodinu,“ uviedol pre miestne médiá Amos, ktorého cituje ESPN.

Prezradil, že záujemcovia ponúkajú za striebornú medailu 4,5 milióna botswanských pulov (v prepočte 307-tisíc eur). „Ale po dokumente o mne, ktorý zverejní Netflix, by jej cena mohla stúpnuť na 7,5 milióna,“ uviedol Amos. To je približne pol milióna eur.

atlétky koláž Čítajte viac Rýchle a krásne. Slovenské atlétky začínajú sezónu vo skvelej forme

Jednotka pre integritu atletiky uviedla, že 3. mája zakázala Amosovi činnosť na tri roky po tom, čo mimosúťažný test odhalil vo vzorke moču zakázaný metabolit.

Bežec z Botswany prezradil, že sa po odpykaní trestu plánuje vrátiť na atletické ovály. Najskôr tak môže urobiť v júli 2025.

„Nechystám sa odísť do športového dôchodku. Stále som v dobrej forme a dúfam, že na MS v roku 2025 sa predstavím.“

Česká atlétka Nikola Bendová Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Patrí k najväčším atletickým talentom, ale...
debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2012 #Nijel Amos