Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odfúklo ho na olympiádu, funkcionári to zamlčali. Dostali niekoľkoročné tresty

Prezident albánskej atletickej federácie Gjergj Ruli dostal päťročný dištanc za falšovanie výsledkov. Generálny sekretár Nikolin Dionisi má za rovnaký prehrešok zákaz na štyri roky.

26.04.2023 14:10
Izmir Smajlaj Foto:
Izmir Smajlaj počas súťaže na olympijských hrách v Tokiu.
debata

Oznámila to Jednotka pre bezúhonnosť atletiky (AIU), ktorá tak rozhodla v kauze súvisiacej s jedným z pretekov albánskeho skokana do diaľky Izmira Smajlaja.

Halový majster Európy z roku 2017 vyhral v máji 2021 míting v Tirane výkonom 816 centimetrov, vďaka ktorému sa kvalifikoval na olympijské hry do Tokia.

Kimberly Garcíová Leónová Čítajte viac Po vyše troch desaťročiach. Slovensko videlo atletický svetový rekord

Vyšetrovanie AIU ale zistilo, že čelní predstavitelia zväzu sfalšovali údaje z vetrometru, ktoré poskytli Svetovej atletike.

„A keď boli požiadaný a potvrdenie toho, ako sa vietor menil pri tejto súťaži, poskytli AIU falošnú fotografiu,“ doplnil nezávislý orgán, ktorý rieši dopingové a iné disciplinárne prehrešky v atletike.

Dizajn bez nazvu  1 Čítajte viac Stožiare ako Chára sú na maratónskej trati výnimočné. V Košiciach sa ho pokúsi napodobniť ďalší hviezdny Slovák

Vlani v decembri okrem dvojice vrcholových predstaviteľov zväzu pozastavila AIU činnosť aj samotnému skokanovi do diaľky. 30-ročný Smajlaj ale nakoniec vyviazol bez trestu, nakoľko nebolo dostatočne preukázané, že sa vedome zapojil do konšpirácie s poskytovaním falošných informácii.

Problematický skok z pretekov v Tirane bol o štrnásť centimetrov dlhší než druhý najlepším výkon Albánca v spomínanej sezóne. Na olympijských hrách v Tokiu Smajlaj neuspel, keď výkonom 786 centimetrov nepostúpil z kvalifikácie.

Sexi atlétka Alica Schmidtová a jej rok 2022 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
V jednom z posledných príspevkov minulého roka...
debata chyba