Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Stožiare ako Chára sú na maratónskej trati výnimočné. V Košiciach sa ho pokúsi napodobniť ďalší hviezdny Slovák

Zabehnúť maratón patrí k najväčším a najnáročnejším výzvam, ktoré môže športovec absolvovať. Bývalému kapitánovi slovenskej hokejovej reprezentácie Zdenovi Chárovi sa to premiérovo podarilo vo veku 46 rokov.

22.04.2023 16:00
Dizajn bez nazvu  1 Foto:
Zdeno Chára a Branislav Koniar.
debata

V Bostone dobehol do cieľa s časom 3:38:23. Výnimočnosť jeho výkonu vyzdvihol aj riaditeľ Košického maratónu Branislav Koniar.

Sledovali ste v pondelok maratón v Bostone, na ktorom bežal aj Zdeno Chára?

Áno. Zdenovi patrí obrovský obdiv. Nie je to jednoduché preorientovať sa medzi disciplínami. Jemu funguje veľmi dobre hlava, čo je základ pre zabehnutie maratónu. Malo to zároveň aj hlbší význam, keďže bežal na podporu charitatívnych nadácií. To ho určite povzbudilo. Zachytil som aj, že mal veľmi dobrú a cielenú prípravu.

0 galerka Čítajte viac Svaly ako Herkules, úžasná vytrvalosť. Chára dokončil slávny Bostonský maratón s úsmevom na perách

Maratón odbehol v 46 rokoch. Má výšku 206 cm a váži okolo 110 kilogramov. To asi nie sú ideálne miery pre maratónca…

Dôležitú rolu zohral fakt, že dlhé roky bol profesionálnym športovcom. Telo si pamätá, že bolo zvyknuté na vysokú záťaž. Išlo len o to, aby sa fyziologicky prispôsobil na iný typ lokomočného pohybu.

Vek nie je problém. V Košiciach máme pravidelne bežcov, ktorí absolvujú premiérový maratón a vekom sú blízko aj k šesťdesiatke. V tomto smere je vytrvalostný šport špecifický. Aj vo vyššom veku sa dá dosiahnuť dobrá výkonnosť.

Skôr je zaujímavé, že dokázal zabehnúť veľmi solídny čas, napriek svojej hmotnosti. Telo spotrebuje veľké množstvo energie pri každom kilograme navyše, ktorý musí preniesť do určitej vzdialenosti. Čo sa týka výšky, je pravda, že takéto stožiare ako Zdeno nevidíme na trati často.

V pondelok sa bežal maratón v Bostone a deň pred tým v Rotterdame, kde sa predstavil aj bývalý futbalový reprezentant Holandska Arjen Robben. Čo vravíte na jeho čas 2:58:33?

Nebežal prvýkrát. On to má v porovnaní s Chárom jednoduchšie z hľadiska fyziológie. Je subtílnejšej postavy. Mal výborný čas. Je to ďalší príklad človeka, ktorý presedlal na vytrvalostný beh z iného športu a ide mu to výborne.

Medzinárodný maratón mieru oslavuje storočnicu. Pokúsite sa pozvať aj Cháru?

Zachytil som, že sa ho novinári na to pýtali, keď dobehol v Bostone do cieľa. Vravel, že si nevie predstaviť, že by mal na prelome septembra a októbra cestovať do Európy. Má povinnosti, čomu rozumiem. Platí teda, že Boston má Zdena Cháru a Košice Mateja Tótha.

Zdeno Chára koláž Čítajte viac Päť spální, sedem kúpeľní a viac ako hektár pôdy s lesom. Chára si užíva haciendu za milióny dolárov

Samozrejme, nevylučujem, že by sme Cháru oslovili v budúcnosti. Aj pre neho by to mohlo byť zaujímavé, aby porovnal najstarší maratón sveta s najstarším v Európe. Myslím si, že to nebol jeho prvý a zároveň posledný maratón. Je to človek, ktorý bez športu a pohybu nevie fungovať. Verím, že sa nám ho raz podarí presvedčiť, aby do Košíc prišiel.

Akí bývalí športovci by sa mali v októbri postaviť na trať v Košiciach?

Je ich viacero. Z hokejistov sa už tradične chystá Peter Bartoš. Ladislav Nagy je zaregistrovaný na polmaratón. Asi najväčšiu pozornosť bude pútať Matej Tóth.

Predpokladám, že do toho pôjde naplno ako Chára. Tiež sa bude chcieť svedomito pripraviť, aby zabehol čo najlepší čas. Už skôr deklaroval, že by chcel svoj prvý maratón absolvovať práve v Košiciach. Má ideálne predispozície na to, aby predviedol na maratónskej trati veľmi kvalitný výsledok.

Nestarnúci Zdeno Chára na Bostonskom maratóne Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Zdeno Chára v pondelok zabehol svoj prvý...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Medzinárodný maratón mieru v Košiciach #Arjen Robben