Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruskí atléti sú čistí. Po ôsmich rokoch sa dočkali zrušenia suspendácie

Vedenie Svetovej atletiky ukončilo suspendáciu Ruského atletického zväzu pre sériu dopingových previnení.

23.03.2023 19:50
SR Bratislava MS2019 Hokej B Rusko Rakúsko Foto: ,
Ruskí atléti sa napriek zrušeniu dištancu zatiaľ nemôžu zúčastniť medzinárodných podujatí kvôli vojne na Ukrajine.
debata

Rusi by tak mohli štartovať na vrcholných podujatiach pod národnou vlajkou, zákaz však naďalej platí pre ruskú inváziu na Ukrajinu.

Ruský atletický zväz dostal dištanc v roku 2015. Rusi následne mohli štartovať na šampionátoch i mítingoch iba so štatútom Autorizovaného neutrálneho atléta.

01. Dominik Hašek Čítajte viac Je mi z toho na vracanie. Hašek sa obul do IIHF za odôvodnenie zákazu pre Rusov

Ruský zväz sa ocitol vo finančných problémoch a niekoľkokrát zmenil vedenie. V roku 2022 nastúpila do čela organizácie olympijská šampiónka zo Sydney 2000 v behu na 400 m prek. Irina Privalovová a pod jej vedením prišlo k prijatiu plánu boja proti dopingu, ktorý Svetová atletika schválila.

Rune Andersen, šéf výboru Svetovej atletiky zodpovedný za ruské záležitosti oznámil, že je konečne spokojný so zmenami, ktoré nastali v ruskej federácii.

Vladislav Treťjak. Čítajte viac Legendárny Tretiak blúzni: Prečo sankcie? Čo máte proti nám? My sme sa žiadneho Ukrajinca nedotkli

Svetová atletika zároveň rozhodla zakázať transgender športovcom súťažiť v elitných ženských atletických súťažiach kým neprejdú dospievaním. Okrem toho sprísnilo obmedzenia pre športovcov s vývojovým postihnutím.

Prísnejšie pravidlá sa dotknú napríklad dvojnásobnej olympijskej víťazky na 800 m Caster Semenayovej z Juhoafrickej republiky či striebornej olympijskej medailistky na 200 m Christine Mbomovej z Namíbie.

Sexi atlétka Alica Schmidtová a jej rok 2022 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
V jednom z posledných príspevkov minulého roka...
debata chyba
Viac na túto tému: #ruský doping #Svetová atletika