Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fantastická Banskobystrická latka: Kerr si odložil jeden pokus na 234 a uspel

Výškar z Nového Zélandu Hamish Kerr triumfoval na 29. ročníku mítingu Banskobystrická latka (BBL).

14.02.2023 23:16
Hamish Kerr Foto:
Hamish Kerr.
debata

Výkonom 234 cm prekonal národný halový rekord a zaznamenal druhý najlepší svetový výkon sezóny. Medzi ženami uspela Ukrajinka Jaroslava Mahučichová. K triumfu jej v utorok stačilo 197 cm. K jej súboju s úradujúcou majsterkou sveta Eleanor Pattersonovou napokon neprišlo, Austrálčanka si v pondelok na tréningu zlomila nohu.

Kerr sa predstavil v Banskej Bystrici vôbec ako prvý pretekár z Nového Zélandu a na Štiavničkách si o tri centimetre vylepšil osobný rekord. Druhý skončil Ukrajinec Andrij Procenko, ktorý bol krok od prvenstva, keď 232 preskočil na druhý pokus a Kerr si musel odložiť jediný skok na 234.

Ten však zvládol. Na treťom mieste skončili zhodne Mexičan Edgar Rivera a Kubánec Luis Enrique Zayas. Obaja prekonali latku vo výške 225.

„Som veľmi spokojný. Chcel som sem prísť a skákať vysoko na úrovni osobného maxima, no svoj cieľ som ešte prekonal. Obecenstvo bolo úžasné, bol tu aj kvalitný povrch, určite plánujem prísť opäť,“ povedal v rozhovore po pretekoch víťazný Kerr.

Z dvojice Slovákov sa viac darilo Lukášovi Beerovi. Pri svojej jedenástej účasti na mítingu si vylepšil sezónne maximum na 215 cm a patrila mu 13. pozícia. „Bolo otázne, či vôbec budem skákať, no urobil som pre to všetko. S výkonom veľmi spokojný nie som, potešilo by ma aspoň 220. Verím, že v sezóne ešte túto výšku skočím. Atmosféra bola elektrizujúca. Škoda, že som si ju viac neužil,“ povedal po pretekoch Beer.

Tomáš Zeman zaznamenal výkon 210 cm a skončil na 14. mieste. „Hektický začiatok, 205 cm som dal na tretí pokus, čo nebolo príjemné, ale nakoplo ma to. Ďalšia výška 210 sa podarila na prvý pokus, upokojil som sa. Neprekonal som 215, čo je môj osobný rekord. Štart na tomto podujatí bol pre mňa odmenou, ak bude možnosť, rád by som tu bol aj budúci rok.“

Mahučichovú na pódiu doplnili bronzová z minuloročných MS v Eugene Talianka Elena Vallortigarová, ktorá skončila druhá za 195 cm, tretiu pozíciu obsadila Marija Vukovičová z Čiernej Hory rovnakým výkonom. Obe si vylepšili sezónne maximum.

Mahučichovej stačili k prvenstvu tri úspešné pokusy na výške 191, 195 a 197 cm. Keď už zostala v súťaži sama, skúsila vylepšiť svoj vlastný svetový výkon roka o dva centimetre na 204, no trikrát neuspela. „Síl som mala dostatok. Žiaľ, dnes mi chýbala uvoľnenosť,“ zhodnotila svoje vystúpenie Mahučichová.

Na podujatí sa pôvodne mali predstaviť všetky tri medailistky z minuloročných MS v Eugene. Úradujúca svetová šampiónka a obhajkyňa prvenstva Pattersonová sa však deň pred pretekmi zranila.

„V pondelok popoludní si v rozcvičke na tréningu zranila odrazovú pravú nohu. Najprv si myslela, že si chodidlo len bolestivo narazila, ale v utorok predpoludním RTG vyšetrenie preukázalo, že ide o zlomeninu,“ vysvetlil manažér Banskobystrickej latky Alfons Juck v tlačovej správe.

Banskobystrická latka (29. ročník) – výsledky:

Muži: 1. Hamish Kerr (N. Zél.) 234 cm, 2. Andrij Procenko (Ukr.) 232, 3. Edgar Rivera (Mex.) a Luis Enrique Zayas (Kuba) obaja po 225, 5. Douwe Amels (Hol.) 225, 6. Tihomir Ivanov (Bulh.), Marco Fassinotti, Stefano Sotile (obaja Tal.) a Erik Portillo (Mex.) všetci po 220, 10. Norbert Kobielski (Poľ.) a Brandon Starc (Austr.) obaja po 220,… 13. Lukáš BEER 215, 14. Tomáš ZEMAN (obaja SR) 210

Ženy: 1. Jaroslava Mahučichová (Ukr.) 197 cm, 2. Elena Vallortigarová (Tal.) 195, 3. Marija Vukovičová (Č. Hora) 195, 4. Kateryna Tabašnyková (Ukr.) 193, 5. Laura Zialorová (V. Brit.) 188, 6. Heta Tuuriová (Fín.) 188, 7. Lia Apostolovská (Slovin.) 188, 8. Fédra Feketeová (Maď.) 185, 9. Erin Shawová (Austr.) 185, 10. Kimberly Williamsonová (Jam.) a Karmen Bruusová (Est.) obe 180

debata chyba