Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Napätie rastie, pália vlajky. Švédsko pripúšťa bojkot šampionátu

Vyhrotená medzinárodná situácia môže vyústiť až do bojkotu majstrovstiev Európy. Šéftrénerka švédskej atletickej reprezentácie Kajsa Bergqvistová pripustila, že jej zverenci nemusia odcestovať na marcové ME v atletike v Istanbule.

01.02.2023 08:40
Kajsa Bergqvistová Foto:
Kajsa Bergqvistová.
debata (61)

Dôvodom sú obavy o bezpečnosť a protišvédske nálady v Turecku. Tie odštartoval dánsky krajno-pravicový politik a právnik Rasmus Pauldan. Nedávno pred tureckou ambasádou v Štokholme spálil posvätnú moslimskú knihu Korán.

Paludan dostal vo Švédsku povolenie na zhromaždenie a slobodne tak mohol vyjadriť svoj postoj. V Turecku ale vyvolal jeho čin vlnu protestov a protišvédskych demonštrácii. V uliciach Istanbulu sa pálili švédske vlajky.

Niet sa čomu čudovať, že pre atlétov z krajiny zo severu Európy nie je nepriateľsky naladené prostredie ideálne.

„Pre mňa, ako pre Švédku, je ťažké necítiť určitú úzkosť, keď tam v meste pália švédske vlajky,“ priznala pre televíziu SVT Bergqvistová.

Volodymyr Androsčuk Čítajte viac V bojoch pri Bachmute zomrel ukrajinský desaťbojár. Mal 22 rokov

Na kľude jej určite nepridali ani varovania švédskeho ministerstva zahraničných vecí pred cestou do Turecka. „Momentálne panuje v Turecku zvýšené riziko incidentov proti Švédom, obzvlásť v Istanbule,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení rezortu. „Švédov pobývajúcich v tejto krajine nabádame k zvýšenej ostražitosti a opatrnosti.“

Švédsky atletický zväz rieši bezpečnostné záruky cesty reprezentácie do Turecka. „Nemôžem vylúčiť, že v prípade zhoršenej situácie na šampionát neodcestujeme. Ale dúfam, že tento krok nebude potrebný,“ verí bývalá majsterka sveta v skoku do výšky.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Turecko #Kajsa Bergqvistová