Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tretí triumf v kariére. Maratón v Košiciach vyhral Kerio, Sahajda mal problémy

Keňan Reuben Kiprop Kerio tretíkrát v kariére zvíťazil na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach.

02.10.2022 12:30 , aktualizované: 13:14
SR Atletika MMM Košice 99. ročník KEX Foto: ,
Na snímke Slovák Tibor Sahajda počas 99. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach v nedeľu 2. októbra 2022. FOTO TASR – Roman Hanc
debata

V záverečnom šprinte na 99. ročníku podujatia uspel pred trojicou Aychew Dessie, Yohans Tadesse a Adane Gebre z Etiópie. Keriov čas 2:07:16 o 15 sekúnd zaostal za traťovým rekordom. Najväčší favorit na titul najlepšieho Slováka Tibor Sahajda z pretekov odstúpil.

Organizátori 99. ročníka neskrývali ambíciu pokoriť traťový rekord. Ten držal od roku 2012 Keňan Lawrence Kimaiyo, ktorý zvíťazil s časom 2:07:01 h. Vysoké ambície podporila aj účasť piatich elitných afrických bežcov s osobnými rekordmi pod rekordom MMM.

Pre Keria to bola štvrtá účasť na MMM a tretím víťazstvom sa v historickom poradí dotiahol na Čecha Pavla Kantoreka. „Som veľmi šťastný a dúfam, že sa vrátim aj budúci rok,“ konštatoval víťaz.

Zatiaľ čo absolútny rekord nepadol, v ženskej kategórii došlo po roku opäť k posunu najlepšieho času. Keňanka Margaret Agaiová triumfovala po úniku s časom 2:24:04, čím výrazne vylepšila maximum Ayantu Kumely Tadesseovej z Etiópie, ktorá vlani vytvorila rekord s časom 2:24:35.

tragédia Indonézia futbal Čítajte viac Mŕtvi policajti, ušliapaní fanúšikovia. Futbal zažil tretiu najhoršiu tragédiu

Podľa očakávania sa od úvodu na čele usadila skupina afrických favoritov. Z pretekov už približne na 15 kilometri pre zdravotné problémy odstúpil Keňan Leonard Kipkoech Langat, ktorý bol jeden z piatich vytrvalcov s osobákom lepším než rekord košického maratónu.

Elitná skupinka si držala vysoké tempo a na obrátke mala čas 1:03:30, ktorý naznačoval reálny útok na traťový rekord. Najlepší zo Slovákov Tibor Sahajda mal približne 5-minútovú stratu. Na 25 km elitná skupina zrýchlila tempo a cielila na rekord.

Po 1:37 h sa zdalo, že Sahajda odstúpi, keďže si sadol na chodník s rezignovaným výrazom. Napokon sa však vrátil na trať a pokračoval. Tempo elitnej skupiny favoritov v tom čase udával maratónsky debutant Abiyot Abinet Brihanu.

Postupne sa však roztrhala a do záverečných kilometrov bola na čele štvorica. Pre Sahajdu sa však MMM predsa len skončil predčasne a po svojej druhej „prestávke“ sa už na trať nevrátil. Elitná štvorica si naďalej držala vysoké tempo, ktoré na záverečnom kilometri ešte vystupňovala.

V záverečných metroch na Hlavnej ulici predviedla strhujúci šprint, ktorý vyústil do úniku Reubena Keria. Ten napokon nepokoril traťový rekord, pred trojicou etiópskych konkurentov triumfoval s tesným náskokom.

Zatiaľ čo absolútny rekord nepadol, v ženskej kategórii došlo po roku opäť k posunu najlepšieho času. Keňanka Margaret Agaiová triumfovala po úniku s časom 2:24:04, čím výrazne vylepšila maximum Ayantu Kumely Tadesseovej z Etiópie, ktorá vlani vytvorila rekord s časom 2:24:35.

„Nečakala som, že dosiahnem traťový rekord. Som tým príjemne prekvapená, ani neviem, čo povedať,“ poznamenala Agaiová.

Výsledky 99. ročníka MMM:
Muži: 1. Reuben Kiprop Kerio (Keňa) 2:07:16, 2. Aychew Bantie Dessie 2:07:19, 3. Yohans Mehasha Tadesse 2:07:19, 4. Adane Kebede Gebre (všetci Etiópia) 2:07:21
ženy: 1. Margaret Agaiová (Keňa) 2:24:04, 2. Ayantu Kumela Tadesseová (Etiópia) 2:24:29, 3. Emily Chepkemoi Arusiová (Keňa) 2:25:39

Najstaršie atletické svetové rekordy Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Florence Griffithová-Joynerová - beh na 100...
debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Sahajda #Medzinárodný maratón mieru #Reuben Kiprop Kerio