Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: O ruku ju požiadal na strome. Na zlaté oštepy vešali Zátopkovci bielizeň

Dráma so šťastným koncom

Uctievaný atlét doma prežil aj ťažšie chvíle. Najmä po tom, čo s Danou podpísali petíciu Dvetisíc slov a vyjadril nesúhlas s okupáciou Československa v auguste 1968. Zbavili ho postu na ministerstve národnej obrany, vylúčili z armády, niekoľko rokov sa živil ako pomocný robotník.

Dana sa síce naďalej venovala trénerskej práci, ale na dlhý čas im režim zarazil ich spoločné cesty po svete, ktorým sa dovtedy s obľubou venovali.

Dana sa neskôr vyrovnávala s nepríjemnými zdravotnými komplikáciami, ale ukázala, že má pevnú vôľu i odolnosť. Pred 85. narodeninami v jednom pražskom kvetinárstve nešťastne spadla a utrpela komplikovanú zlomeninu ľavej lýtkovej kosti.

Emil Zátopek, Dana Zátopková Čítajte viac Život v obrazoch: Najslávnejší športový pár sveta by mal dnes 100 rokov

Musela sa podrobiť operácii a dlho chodila o barlách. „Našťastie, kosť sa dobre zrástla, mohla som sa vrátiť k mojim pohybovým aktivitám.“

V roku 2016 zažila drámu so šťastným koncom. V byte v pražskej Tróji spadla a zlomila si bedrový krčok. Sedem hodín ležala v kúpeľni bez pomoci. Našiel ju v zlom stave rodinný priateľ, bývalý zápasník Karel Engel. Obdivuhodne sa pozbierala z ťažkého zranenia a tešila sa opäť dobrému zdraviu.

„V mojom veku býva takýto úraz často komplikovaná záležitosť, neraz s fatálnymi následkami. Mnohí to už jednoducho zabalia. Mne sa teraz zdá, že operovaná noha je silnejšia,“ vravela.

Keď mala 95 rokov, ešte stále čítala bez okuliarov, spomínala si na mnohé detaily zo svojho bohatého života, nerobili jej problém mená, dátumy. A stále cvičila. Zdôrazňovala, že nerobí nič svetoborné.

Helsinký bozk. Emil Zátopek bozká Danu po... Foto: General / Rainbird / Profimedia
Emil Zátopek, Dana Zátopková Helsinký bozk. Emil Zátopek bozká Danu po triumfe v olympijskom maratóne 1952.

„Len jednoduché cviky, hýbem rukami, nohami. Po zlomenine krčka je to pre mňa aj rehabilitácia. Sledujem, ako mi ubúdajú sily, vravím si, veď toto som ešte nedávno zvládla a teraz mám s tým problém.

Starnutie prežíva človek len raz, na to nemá generálku, na ktorej by si to odskúšal a vedel, čo ho čaká. Zažívam len premiéru.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Emil Zátopek #Dana Zátopková