Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: O ruku ju požiadal na strome. Na zlaté oštepy vešali Zátopkovci bielizeň

S Emilom sa zhovárala aj po smrti

O niekoľko dní cestovali spolu autobusom na preteky do Bratislavy a mali čas sa viac zhovárať.

„Emil sa ma pýtal, ktorý deň som sa narodila. Devätnásteho. Aj ja, odvetil. A ktorý mesiac? V septembri. Aj ja, potešil sa. A v ktorom roku? 1922. Ja tiež, prikývol. Myslela som si, že žartuje ako vždy, bola to príliš veľká náhoda.“

Dohodli sa, že na najbližšie stretnutie si prinesú rodné listy ako dôkaz. Nešlo o vtip. „To aby sme mali aj svadbu v jeden deň,“ smial sa Emil. Neuplynul ani polrok a boli manželia…

Zátopkove bonmoty
„Keď nevládzeš, tak pridaj.“
„Ak chcete niečo vyhrať, bežte 100 metrov. Ak chcete niečo zažiť, bežte maratón.“
„Nebolo mi dané behať a usmievať sa zároveň.“

Emil bol vo všetkom výnimočný. Aj v tomto prípade. O ruku ju požiadal na strome. „Vybrali sme sa na lipový kvet.

Vyliezli sme na strom, sedeli na konári a bolo nám dobre. Debatovali sme o všetkom možnom a odrazu Emil navrhol, aby sme sa vzali. Zaskočilo ma to. Náš vzťah bol dovtedy bezstarostný, plný zábavy.

To by už nebola medzi nami nijaká sranda, zareagovala som. Manželstvo nemusí byť väzenie, odvetil. Život s ním nebola ani chvíľu nuda,“ spomínala pani Dana v čase našej návštevy v jej byte v Tróji.

Svadba sa konala 24. októbra 1948 v Uherskom Hradišti, odkiaľ pochádzala. Nádejná oštepárka si brala v tom čase už jedného z najslávnejších atlétov planéty. Utvorili nerozlučnú dvojicu. Manželmi boli viac ako 51 rokov. Až kým ich smrť nerozdelila.

Emil opakovane prekonal mozgovú mŕtvicu, následkom ktorej v novembri 2000 podľahol. Mal 78 rokov. Dana sa s ním ani potom úplne nerozlúčila.

Z urny si nasypala trochu popola do modrého džbánku, ktorý mala v kuchyni, a s Emilom sa často zhovárala. Dožila sa úctyhodných 97 rokov a za manželom sa pobrala do atletického neba v marci 2020.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Emil Zátopek #Dana Zátopková