Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympionička, matka, zástankyňa. Na rozlúčke legendy bola škvrna

Americká šprintérka Allyson Felixová absolvovala v piatok na majstrovstvách sveta v atletike v americkom Eugene svoju záverečnú súťaž v kariére.

16.07.2022 18:53
USA Atletika MS miešaná štafeta Foto: ,
Americká atlétka Allyson Felixová s dcérkou Camryn a s bronzovou medailou počas svojej rozlúčky v Eugene.
debata

V zmiešaných štafetových pretekoch na 4×400 metrov pomohla domácemu družstvu k zisku bronzových medailí, čím rozšírila svoju rekordnú zbierku na 30 cenných kovov z vrcholných podujatí.

Držiteľka 19 medailí zo svetových šampionátov a 11 z olympijských hier priviedla na štadión aj svoju trojročnú dcéru Camryn.

„Na trati som si to užívala. Nie som už na vrchole mojej kariéry, ale znamená pre mňa veľa, že som tu dnes mohla bežať a podeliť sa o radosť so svojou dcérou,“ vyhlásila 36-ročná Felixová, ktorá získala bronzovú medailu aj na vlaňajších OH v Tokiu, ale v pretekoch žien na 400 metrov.

Japonsko OH2020 SR atletika chôdza muži 20 km Úradník Čítajte viac Zo Slovákov boli v akcii chodci, lúčiaca sa Felixová má 19. medailu z MS

„Sú to podobné pocity. V ostatných rokoch už som nevenovala všetok svoj čas súťaženiu a získavaniu medailí. Predtým som si však nikdy nemyslela, že k tomu raz príde,“ doplnila.

Ako informoval portál Sport.cz, ktorý ma v Eugene spravodajcu, pri jej rozlúčkovom príhovore po programe si rozhodne zaslúžila dôstojnejšiu kulisu. „Tribúny boli prázdne, len hlúčik fanúšikov zišiel k priestoru blízko stupňa víťazov,“ píše web.

Vo finále zmiešanej štafety na 4×400 m triumfovali bežci z Dominikánskej republiky, druhí skončili Holanďania aj s Femke Bolovou.

„Zdolala som ju už dvakrát, ale pre mňa vždy bude najlepšia na svete. Vďaka nej máme my všetci viac možností,“ povedala Marileidy Paulinová z víťazného tímu, ktorá bola v behu na 400 m žien v Tokiu druhá pred Felixovou. V Eugene bežala po boku hviezdnej Američanky na treťom úseku.

MS, atletika Čítajte viac Sto ľudí na jedno WC. Američania čelia kritike, nad MS sa vznáša strašiak

Felixová v ostatných rokoch bojovala za zlepšenie podmienok pre tehotné športovkyne a podarilo sa jej presadiť niekoľko zmien. Po pôrode apelovala na firmu Nike, aby neboli športovkyne finančne znevýhodňované z dôvodu tehotenstva.

"Mala obrovský vplyv na šport, za tie roky sa z nej stala ikona. Pre nás bolo požehnaním, že sme mohli súťažiť po jej boku. Mám pocit, že sme súčasťou histórie.

Pre mňa je najdôležitejšie to, že som sa s ňou mohol odfotiť. Chcel som byť na jednej fotografii s ňou, aby si ma takto zapamätali," uviedol Elijah Godwin, ktorý sa s Felixovou tešil z bronzu v štafete a práve on jej odovzdal kolík po druhom úseku.

Ani Google neopomenul koniec kariéry najdekorovanejšej atlétky v histórii svetových šampionátov. Spoločnosť ocenila Felixovú animáciou

Po zadaní jej mena do internetového vyhľadávača sa zobrazila Felixovej komiksová postavička, ktorá sa prebehla po obrazovke.

Nasledoval nápis „Olympionička. Matka. Zástankyňa“ a na pódium vystúpila mamička Felixová s dieťaťom v náručí. „Gratulujeme k 20 rokom nezadržateľnosti,“ rozlúčil sa Google s kariérou 36-ročnej Felixovej.

debata chyba
Viac na túto tému: #Allyson Felixová #MS 2022 v atletike