Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sto ľudí na jedno WC. Američania čelia kritike, nad MS sa vznáša strašiak

Majstrovstvá sveta v atletike sa prvýkrát uskutočnia na pôde najúspešnejšej krajiny v histórii šampionátov.

15.07.2022 12:06
MS, atletika Foto: ,
Štadión v Eugene, dejisko MS 2022.
debata (1)

Vrchol roka odštartuje v americkom Eugene v piatok o 18.00 SELČ, predstaví sa na ňom päť Slovákov a pre všetkých to bude debut na MS.

Na západnom pobreží USA v štáte Oregon sa pôvodne malo súťažiť v roku 2021, no majstrovstvá posunuli o rok, aby sa uvoľnil priestor pre odložené olympijské hry v Tokiu.

V tomto roku sú tak na programe svetový i európsky šampionát, druhý vrchol sezóny čaká na atlétov zo starého kontinentu v auguste v Mníchove.

Wilfried Happio Čítajte aj Atléta 20 minút pred štartom surovo zbili. Vyhral aj s prelepeným okom

Nad MS sa podľa aktuálnych správ vznáša covidový tieň. Americkí organizátori poskytli atlétom ubytovanie v univerzitnom komplexe, ako píše švédsky denník Aftonbladet, športovci sú nahnevaní a boja sa nákazy koronavírusom.

V zariadení sa účastníci delia o toalety, sprchy, obedujú v rovnakej jedálni. Lekárka švédskeho tímu Lena Rasbergová tvrdí, že až 100 ľudí používa rovnaké WC.

Podľa jej slov sú športovci vystavení zvýšenému riziku infekcie a kroku organizátorov nerozumie. „Nezdá sa mi to v poriadku. Ale musíme chodiť na toaletu, takže nemám na výber,“ povzdychla si pre spomínaný zdroj.

Prekrytie horných dýchacích ciest v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 sa v Eugene odporúča, no podľa lekárky k nemu určite nepristúpia všetci.

„Mali by si uvedomiť, že sú tu aj výťahy, autobusy, najmä pri nich by sa ľudia mali zamyslieť,“ dodala.

Hviezdny žrdkár Armand Duplantis sa ako jediný zo švédskej výpravy vďaka sponzorovi mohol ubytovať v hoteli.

SR Trnava atletika MSR 200 m muži rozbehy TTX Čítajte aj Volko má národné double. V druhej disciplíne sa zaskvela i Forsterová

Slovenskú atletiku nezastihol šampionát v ideálnom čase a rozpoložení, prípravné obdobie poznačili zranenia, ktoré vyradili z hry najvýraznejšie osobnosti reprezentácie.

V Eugene sa tak predstaví kvinteto, ktoré bude predovšetkým zbierať skúsenosti. Štartovať napriek splnenému limitu nebude Emma Zapletalová, na trati 400 m prek. sa ju pokúsi zastúpiť Daniela Ledecká, ktorá sa v prebiehajúcej sezóne zlepšila na 56,01.

Zvyšnú štvoricu tímu tvoria chodci. Právo štartu však nemôže využiť zranený Michal Morvay, ani Mária Katerinka Czaková, ktorá má materské povinnosti.

Priestor tak dostanú Dominik Černý, Miroslav Úradník, Hana Burzalová a Ema Hačundová. Slovenskí muži sa predstavia na trati 20 km i 35 km, ženy iba na dlhšej dištancii.

Jediná slovenská víťazka na P-T-S 2022 -... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Daniela Ledecká Jediná slovenská víťazka na P-T-S 2022 - Daniela Ledecká vyhrala beh na 400 metrov cez prekážky.

Vrcholom šampionátu by ako tradične mal byť beh na 100 m. Američania si na domácej pôde brúsia zuby na kompletné pódium. Hlavným kandidátom na zlato je Fred Kerley, strieborný z Tokia si v sezóne vylepšil osobný rekord na 9,76 s.

Dvojkou svetových tabuliek je Trayvon Bromell za 9,81, Marvin Bracy má na konte 9,85 a obhajca titulu z Dauhy Christian Coleman zabehol 9,87.

Hegemóniu Američanov by mohol rovnako ako pred rokom v Tokiu narušiť Talian Marcell Jacobs. Úradujúci olympijský šampión čelil po zisku zlata žiarlivosti, neprajníci ho obviňovali z dopingu.

On odpovedal ďalšími výbornými výkonmi, nevynechal halovú sezónu a na začiatku roka sa stal v Belehrade svetovým šampiónom na 60 m. Potom ho však pribrzdilo zranenie stehna a v Eugene sa nepredstaví v pozícii hlavného favorita.

Japonsko OH2020 SR atletika rozbehy 200 m Volko Čítajte aj Zranený Volko na MS nepôjde. Trénerka načrtla najoptimistickejší scenár návratu

Na ženskej stovke sa naopak očakáva veľký súboj Jamajčaniek. Obhajkyňa zlata Shelly-Ann Fraserová-Pryceová potvrdzuje aj v 35 rokoch svoje kvality a svetový výkon roka 10,67 zabehla hneď dvakrát. Na domácom šampionáte koncom júna sa však vo výbornej forme ukázala Shericka Jacksonová.

Bronzová z Tokia na stovke dokázala získať oba tituly na najkratších šprintoch, keď v Kingstone zdolala na 200-metrovej trati aj charizmatickú veteránku, ktorá na stovke neštartovala. Vysoké ambície určite má aj zlatá z minuloročnej olympiády na trati 100 i 200 m Elaine Thompsonová-Herahová.

V technických disciplínach sa najviac očakáva, čo predvedie Duplantis. Dvadsaťdvaročný Švéd na halových MS v Belehrade vylepšil svetový rekord na 620 cm. Doma v Štokholme potom 30. júna zaznamenal aj historické maximum pod holým nebom 616.

Armand Duplantis. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Armand Duplantis Armand Duplantis.

Veľkú túžbu po zlate by v Eugene mal ukázať aj svetový rekordér vo vrhu guľou Ryan Crouser. Dvojnásobný olympijský šampión zatiaľ na svetovom šampionáte nikdy netriumfoval, v Dauhe prehral v pamätnom súboji o centimeter s krajanom Joeom Kovacsom.

Ďalší súťažne aktívni svetoví rekordéri však prichádzajú do Eugene s otáznikmi. Nórsky prekážkar na 400 m Karsten Warholm sa hneď v prvom štarte v sezóne pod otvoreným nebom zranil a jeho forma je otázna.

Venezuelčanka Yulimar Rojasová po vylepšení „sveťáku“ v Belehrade na 15,74 m začala hľadať nové výzvy vo svojej kariére a začala sa venovať aj diaľke. V jej hlavnej disciplíne súťažila pod holým nebom iba raz a na konte má výkon 14,83 m.

Svetový šampionát tak môže v poolympijskej sezóne priniesť aj nečakané výsledky a objaviť nové osobnosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 v atletike