Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Britská štafeta prišla o striebro z Tokia. Nigérijčanke naparili 10-ročný trest

Atléti Veľkej Británie oficiálne prišli o strieborné medaily z mužskej štafety na 4x100 m na OH 2020 v Tokiu.

18.02.2022 17:54
Japonsko OH2020 SR Atletika 100 m Volko Foto: ,
Chjindu Ujah (vpravo) s Jánom Volkom a Yohanom Blakeom v Tokiu.
debata (1)

Príčinou je pozitívny dopingový nález, ktorý mal CJ Ujah. Rozhodnutie vydala antidopingová divízia Športového arbitrážneho súdu (CAS).

Ujah mal pozitívny test na zakázané látky ostarín a S-23. Nález nepoprel a argumentoval kontaminovanými výživovými doplnkami.

Diskvalifikácia znamená posun na striebornú pozíciu pre Kanadu a na bronzovú pre Čínu. Zlato získali v pretekoch Taliani. Informovala DPA.

Matej Tóth Čítajte aj Tóth: Dopingová kauza? Chcel som ukázať pravdu a pozitívny vzor

Okagbareová s tvrdým trestom

Nigérijská atlétka Blessing Okagbareová dostala trest zastavenia činnosti na 10 rokov. Udelila jej ho Jednotka integrity atletiky (AIU) za viaceré porušenia antidopingových pravidiel.

Tridsaťtriročná Okagbareová získala ešte v roku 2008 striebro na olympiáde v Pekingu v skoku do diaľky, neskôr sa začala špecializovať viac na šprinty.

Uplynulý rok ju suspendovali na OH v Tokiu pred štartom semifinále stovky po pozitívnom teste na EPO. Stop na päť rokov jej udelili za doping a rovnako dlhý trest za odmietnutie spolupráce s AIU.

Pozitívne vzorky na doping odovzdalo pred olympiádou viacero atlétov z Nigérie.

„Vítame rozhodnutie disciplinárneho tribunálu. Desaťročný trest je silným odkazom pre všetkých, ktorí chcú zámerne a koordinovane podvádzať na najvyššej úrovni,“ zverejnil podľa DPA riaditeľ AIU Brett Clothier.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #CJ Ujah #Blessing Okagbareová