Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zrodila sa šprintérska hviezda? Slovenku delili od medaily na MSJ tri stotiny

Slovenská reprezentantka Viktória Forster na juniorských majstrovstvách sveta v atletike v kenskom Nairobi obsadila vo finále šprintu na 100 m šiestu pozíciu.

19.08.2021 18:14 , aktualizované: 23:53
debata (5)

Devätnásťročná zverenkyňa trénerky Kataríny Adlerovej vo štvrtkovom finále zopakovala svoj rekordný výkon 11,54 s zo semifinále, ktorým v stredu o sedem stotín sekundy zlepšila vlastné národné juniorské maximum.

Viktória Forster mala vo finále výborný štart a dlho sa držala na druhej priečke. Ešte približne desať metrov pred cieľom bola na úrovni bronzu, v úplnom závere sa však pred ňu dostali ďalšie súperky.

Piata pozícia mladej Slovenke ušla o štyri tisíciny sekundy. Zo semifinále postupovala Forster piatym najkvalitnejším časom. Už postup do finále bol pre ňu životným úspechom.

Po Eve Gleskovej-Lehockej (8. vo finále na OH 1972 v Mníchove) bola len druhá Slovenka vo finále behu na 100 m na globálnom svetovom podujatí v histórii.

"Verila som, že Viktória vo finále nepredá lacno kožu a zabojuje. Pred štartom bola dobre pripravená i dobre naladená.

Predviedla super štart i celý beh, nenašla som na ňom takto narýchlo žiadnu chybu. Chýbalo azda len kúštik športového šťastia v závere.

Tri stotinky od medaily zamrzia, ale verím, že v budúcnosti sa Viktória medzi poprednými šprintérkami nestratí a vybojuje si medzi nimi miesto," uviedla Adlerová pre portál atletika.sk.

Zlato napokon získala Jamajčanka Tina Claytonová v osobnom rekorde 11,09 s, o priepastné tri desatiny za ňou skončila Beatrice Masilingová z Namíbie, ktorá na nedávnych OH v Tokiu finišovala na 200 m šiesta.

Bronz získala Švajčiarka Melissa Gutschmidtová časom 11,51 s, Viktóriu Forster tak od medaily delili iba tri stotiny sekundy. Štvrtá skončila Praise Ofokuová z Nigérie (11,53) a piata Srbka Ivana Iličová (11,54).

Za slovenskou šprintérkou finišovali Jamajčanka Kerrica Hillová (11,67) a Češka Eva Kubíčková (11,76).

S výnimkou Kubíčkovej mali všetky finalistky lepší osobný rekord aj tohtosezónny výkon ako talent slovenskej atletiky.

Vo štvrtok na MSJ v Keni štartovala aj Andrea Švecová na 400 m prek., v druhom rozbehu finišovala siedma časom 1:02,60 min a nepostúpila do finále, v celkovej klasifikácii obsadila 17. miesto.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktória Forster