Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z bodu nula k pretekárovi. Tóth zabojuje o niečo, čo nemusí prísť

Netušíte, ako počas pandémie koronavírusu idú dni? Matej Tóth vie, čo prežívate.

29.07.2020 16:41
Matej Tóth. Foto: ,
Matej Tóth.
debata

Vo vrcholnom športovom prostredí sa pohybuje už viac ako dve dekády. Ale až na sklonku kariéry zažil niečo nevídané.

"August, ktorý klope na dvere, je pre mňa ako predošlé januáre. Celá sezóna má 7-mesačný posun. Kým dosiaľ som najtvrdšie makal v januári a februári, teraz to bude v auguste a septembri.

Tie rozhodnú, či v naháňaní limitu na olympiádu do Tokia nepohorím," vraví úradujúci šampión v chôdzi na 50 kilometrov z Hier v Riu 2016.

Tridsaťsedemročný svetový šampión i dvojnásobný vicemajster Európy je rád, že Svetová atletika (WA) v pondelok premenila dohady na realitu.

Najlepší športovci 21. storočia (Marca) Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
100. Luka Dončič (Slovinsko, basketbal).

Chodci a maratónci majú od 1. septembra 2020 čiastočne obnovený olympijský kvalifikačný proces v maratóne a chodeckých súťažiach.

Hoci sa výkony ešte nebudú počítať do svetového rebríčka, v prípade splnenia limitu (ten v chôdzi na 50 km má hodnotu 3:50 h) môžu baliť kufre do Tokia.

Pre ostatné disciplíny platí naďalej úplné pozastavenie celého kvalifikačného procesu až do 30. novembra 2020.

„Teším sa, že šepkaniu je koniec a prišlo oficiálne potvrdenie toho, čo sme tušili. Počet otáznikov sa zmenšil. Dostali sme potvrdenie, že má význam súťažiť už v najbližších týždňoch,“ neskrýval radosť Tóth.

Na jeho prípravu to však nemá zásadný vplyv. Od marcového razantného kroku ukončiť všetky súťaže si doprial do konca mesiaca oddych. Forma spadla na nulu, jej prinavrátenie ho stálo v apríli veľa psychických aj fyzických síl.

"Tréningy mi dali zabrať. Navyše v hlave som rozoberal aj myšlienku o konci kariéry. V máji som bol už pevne rozhodnutý, že sa o Tokio pokúsim.

V júni som kvalitne pracoval, som v dobrej fazóne. A v prvej polovici augusta chcem ísť na dvojtýždňové sústredenie na Sliezsky dom.

Najlepšie zarábajúci športovci poslednej dekády Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Lewis Hamilton (F1) - 400 mil. dolárov.

V skratke by sa dalo povedať, že prechod z bodu nula k pretekárovi mi trval tri mesiace," zhrnul svoje ostatné týždne.

O necelé tri mesiace ho čaká vrchol snaženia. Dudinská päťdesiatka je na programe v sobotu 24. októbra, kde by Tóth mal bez výraznejších ťažkostí splniť tokijský limit.

Môže sa však stať, že mu nebude nič platný. Japonci by sa v súčasnej situácii radšej olympiády zriekli.

"Pripravujem sa na Tokio. Chcem tam zabojovať o popredné priečky. Uvedomujem si však, že sa olympiáda nemusí uskutočniť.

Pred 2–3 rokmi to bola nepredstaviteľná myšlienka, dnes je však reálnejšia ako kedykoľvek predtým. Určite to však nebrzdí moju prípravu.

A ak by sa Hry naozaj zrušili, nebudem to brať ako tragédiu. Sú aj dôležitejšie veci," uzavrel Tóth.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Olympijské hry #Matej Tóth #chôdza #Tokio 2020