Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Míting P-T-S sa pravdepodobne uskutoční 12. septembra v Šamoríne

Päťdesiaty piaty ročník atletického mítingu P-T-S sa uskutoční pravdepodobne v sobotu 12. septembra v Šamoríne.

20.05.2020 17:29
PTS šamorín atletika Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Vzhľadom na aktuálne kapacitné možnosti ubytovania a termínovú kolíziu s iným podujatím nie je vylúčené, že ešte dôjde k úprave termínu pretekov. Do úvahy prichádzajú 5., 6. alebo 11. september, rozhodnutie padne v najbližších dňoch. V stredu o tom informovala oficiálna stránka Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Vzhľadom na zrušenie európskeho šampionátu v Paríži a takisto „zmrazenie“ kvalifikačného procesu na budúcoročné olympijské hry v Tokiu sa míting uskutoční len v úspornom formáte a bude prioritne určený pre elitných slovenských atlétov. Nebude mať preto ani pôvodne avizovaný štatút „strieborných“ pretekov seriálu World Athletics Continental Tour.

Pomocná ruka z Európskej atletiky

Je však možné, že Európska atletika (EA) podá pomocnú ruku SAZ. Podľa Quentina Pirleta zo súťažného oddelenia EA vedenie kontinentálnej atletiky skúma možnosť pomoci podujatiam formou grantov v prípade, že si zachovajú istú výkonnostnú a organizačnú úroveň. O systéme ich udeľovania by sa malo rozhodnúť v júli.

Míting Pravda - Televízia - Slovnaft Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Majd Eddin Ghazal vytvoril v skoku do výšky...

"Dátum mítingu P-T-S sme zvolili tak, aby atléti, ktorí sa predstavia 8. septembra na Zlatej tretre v Ostrave, mali v prípade záujmu možnosť súťažiť aj u nás. Účasti zahraničných atlétov sa nebránime, štartovné však nebudeme vyplácať. Namiesto toho pripravujeme v každej disciplíne finančné odmeny pre najlepších. O ich štruktúre budeme ešte debatovať.

Pôjde o nízkonákladový míting s približne 15 disciplínami šitými na mieru pre našu špičku. Za dejisko sme navrhli Šamorín, keďže vedenie športového komplexu avizovalo záujem vyjsť nám v ústrety. Samozrejme, náš zámer s ‚péteeskou‘ ešte musí prejsť debatou v trénerskej komisii SAZ a následne aj elektronickým hlasovaním členov výkonného výboru," informoval šéftréner SAZ Martin Pupiš.

Martin Pupiš. Foto: Ján Luky
Martin Pupiš Martin Pupiš.

Výkonný výbor SAZ vedený prezidentom Petrom Korčokom už onedlho aktivuje A-variant domácej termínovej listiny na letnú sezónu 2020. V praxi to znamená, že prvé menšie súťaže sa uskutočnia už v júni, v júli sa rozbehne trojkolová (namiesto pôvodne plánovanej štvorkolovej) seniorská ligová súťaž dvoma kolami (11. júla Dubnica n/V., 25. júla Košice), v závere augusta (29. a 30.) sa uskutoční v Trnave slovenský šampionát a v septembri budú všetky mládežnícke.

Otázne cestovanie do Česka

"S organizátormi kľúčových podujatí sme už viac-menej dohodnutí. Jediný vážnejší otáznik visí zatiaľ nad majstrovstvami Slovenska v behu na 10.000 m na ovále, ktoré sú naplánované na 27. júna do Slavkova pri Brne spoločne s českým šampionátom. Zatiaľ presne nevieme, za akých okolností budú môcť naši občania – čiže aj atléti – cestovať do Česka.

Pravidlá by mali byť známe najneskôr 15. júna, no očakáva sa, že v prípade športovcov bude nastavený iný režim ako len možnosť pobudnúť v krajine maximálne 24 hodín. Ak bude možnosť zorganizovať M-SR na desaťtisícke v Slavkove komplikovaná, o tituly sa bude bojovať v rovnakom termíne u nás, prípadného usporiadateľa hľadáme. Všetko však závisí od vývoja situácie a opatrení v oboch krajinách," dodal Pupiš na webe atletika.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Šamorín #Martin Pupiš #Pravda-Televízia-Slovnaft #x-bionic® sphere