Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koronavírus? Zdravie je dôležitejšie ako môj koniec na olympiáde

Po príprave v Afrike či Španielsku si užíva teplo domova. V Banskej Bystrici si čistí hlavu pred blížiacou sa Dudinskou päťdesiatkou. O necelé tri týždne sa Matej Tóth (37) s tradičným chodeckým podujatím rozlúči.

04.03.2020 12:46
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth na trati Dudinskej päťdesiatky 2018.
debata (3)

Ešte predtým by rád prešiel cieľom a splnil limit 3:50:00 hodiny na tohtoročné olympijské hry v Tokiu, kde chce uzavrieť bohatú kariéru. „Ktovie, či budú,“ vraví obhajca zlata z Ria 2016 s typickým úsmevom.

Rozhovor ste najskôr o desať minút odložili, pretože sa učíte. Môžete byť konkrétny?

Robil som s dcérami úlohy. Momentálne nechodia do školy, musia dobiehať učivo v domácich podmienkach.

Prečo?

Boli sme spoločne na Tenerife. Je to miesto, kde sa vyskytol koronavírus. Preto nám odporučili, aby deti, ktoré takúto krajinu navštívili, približne štrnásť dní nešli do školy. Takže sme sa museli učiť doma.

Tešili sa, že školskú lavicu vymenili za gauč?

Áno, ale chýbali im aj spolužiaci. Radšej by išli do školy. Nechceme však nikoho vystaviť riziku.

Koronavírus ovplyvňuje aj svet gólov, bodov a sekúnd. Ako to vníma človek, ktorý vrcholovo športuje viac ako dve dekády?

Je to zásah do našich plánov. Hoci ten môj koronavírus úplne nenarušil, kolegom z tréningovej skupiny zrušili preteky, na ktoré ladili formu. Pred pár týždňami to boli hypotézy, teraz je to reálna hrozba.

Pódiový výskok zlatého Mateja Tótha pred... Foto: SITA/AP, Jae C. Hong
Matej Tóth, radosť Pódiový výskok zlatého Mateja Tótha pred medailovým ceremoniálom na Olympijskom štadióne v Riu.

Môže sa dotknúť aj najväčšieho športového podujatia?

Áno a to by ma veľmi mrzelo. Bude to moja posledná sezóna, na tom sa nič nemení. Nebolo by ideálne, keby mi koronavírus predčasne ukončil kariéru.

Brali by ste to ako športovú tragédiu?

Vôbec nie. Zdravie športovcov, divákov a organizátorov je dôležitejšie ako koniec mojej kariéry na vrchole.

Premýšľate nad tým, že by ste do Tokia vôbec nešli?

Najskôr musím splniť limit. Sústreďujem sa na Dudince, nie na budúcnosť. Ak sa do Tokia dostanem, až potom budem riešiť moje ďalšie kroky.

Považujete zrušenie OH 2020 za reálne?

V tomto prípade bude aj Medzinárodný olympijský výbor ako organizátor len v pozícii toho, kto sa bude musieť prispôsobiť reálnym hrozbám. Búrenie sa nepomôže, budem musieť prijať ortieľ taký, aký bude. Všetko je otvorené. Nie je čas na paniku ani stres.

Matej Tóth počas Dudinskej päťdesiatky pred... Foto: SITA, Jakub Julény
Matej Tóth Matej Tóth počas Dudinskej päťdesiatky pred dvoma rokmi.

Viete si predstaviť, že sa preruší štvorročný olympijský cyklus?

Momentálne už áno. Neviem si však predstaviť následky a nielen tie ekonomické. Necháme sa prekvapiť. Najdôležitejšie je, aby ľudstvo dostalo koronavírus pod kontrolu a mohlo ďalej bez obáv napríklad cestovať.

Bez ohľadu na koronavírus bola vaša príprava pestrá. Čo vás na nej najviac potešilo?

Zašiel som skvelé objemy, čo si odniesli viaceré tenisky (smiech). Cítim sa skvelo, mám výbornú formu. Urobil som si osobné rekordy v objemoch. Cibrili sme aj špeciálne tempo, aby sme splnili limit na olympiádu. Neobmedzovalo ma žiadne zranenie ani komplikácie. Všetko ide podľa plánu. Teším sa na Dudince.

Máte formu na splnenie olympijského limitu?

Päťdesiatka je záludná trať. Nikdy si nemôžete byť istý. Avšak, ak sa nič neskomplikuje, mal by som dosiahnuť podstatne lepší čas ako 3:50:00 h. Nebudem sa však hnať za supervýkonom. Rezervu si nechám na olympiádu.

Dudince majú pre vás špeciálny význam. Cítite sentiment už teraz alebo sa prejaví až na mieste či po pretekoch?

Trochu ho cítim, priznávam. Sentiment ma chytal aj na Tenerife, kde som bol osemkrát. Je to však pre mňa skôr motivácia. Pred dvomi rokmi po kauze (s odchýlkou v biologickom pase, pozn.) mi chýbala, ale teraz jej mám dostatok. Vtedy som z chôdze nemal radosť, teraz je späť.

Víťazstvo Mateja Tótha na Dudinskej päťdesiatke Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Štart Dudinskej päťdesiatky.

Nie je tajomstvom, že rád sledujete politické dianie. Akú emóciu vo vás vyvolali nedávne parlamentné voľby?

Politika ma baví aj zaujíma. Sledoval som diskusie, mám celkom prehľad. Potešila ma účasť aj pozitívna emócia. Ľudia túžia po zmene. Cítiť, že je v krajine lepšia nálada. Je dôležité, aby zvolení kandidáti posunuli Slovensko vpred. Čaká nás veľká zmena. Politikom držím palce, aby sľuby premenili na skutočnosť. História ukazuje, že to nie je samozrejmosť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth