Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chôdza v Sappore? Rozhodnutie bez dohody hnevá i teší

V žiadnej sfére neexistuje verdikt, s ktorým by súhlasili všetci. Platí to aj pre športovú a tiež v prípade, že sa rozhoduje pod mýtickými piatimi kruhmi.

05.11.2019 06:00
debata (1)
Matej Tóth nedokončil preteky v chôdzi na 50 km... Foto: TASR, Martin Baumann
Matej Tóth Matej Tóth nedokončil preteky v chôdzi na 50 km na MS v Dauhe.

Šok v Dauhe

Pre Johna Coatesa to nebol príjemný pohľad. Šéf koordinačnej komisie Medzinárodného olympijského výboru určite nebol jediný, kto s údivom sledoval chodecké disciplíny na nedávnych atletických majstrovstvách sveta v Dauhe.

Obrovské vyčerpanie. Výpadky pamäte. Prehrievanie organizmu. Pády na trať od únavy a ratovanie zdravotníkmi. Chodecká päťdesiatka je vždy bitka so samým sebou. Ale až v Dauhe sa stala bojom o život.

„Šokovalo nás, čo sme videli v Dauhe. V Tokiu sa očakávajú podobné podmienky. Podľa olympijskej charty máme v prvom rade zodpovednosť za zdravie športovcov,“ vravel Coates.

S kolegami sa preto rozhodli podniknúť adekvátne kroky. Necelý rok pred štartom olympiády presunuli maratónske behy a chodecké disciplíny žien aj mužov z Tokia do Sappora.

„Dospeli sme k správnemu rozhodnutiu. Budú to krásne a nezabudnuteľné hry,“ doplnil Coates. Do Sappora sa olympijský duch vráti po takmer polstoročí. Piate najväčšie japonské mesto sídliace na ostrove Hokkaido ponúka prijateľnejšiu klímu ako metropola.

Podľa predpovedí tam v letných mesiacoch panuje v priemere o 5–6 stupňov Celzia nižšia teplota. Výraznú rolu zohral aj fakt, že v Sappore nie je tak vlhko ako v Tokiu.

Presun za 300 miliónov

Kým v jednom veľkomeste sa radujú, v druhom škrípu zubami. Organizačný výbor v Tokiu na čele s guvernérkou mesta Juriko Koikeovou sa nechcel vytrvalostných disciplín vzdať bez boja.

Rolu zohrali nemalé finančné prostriedky, ktoré do príprav investovali. Rádovo sa pohybujú v miliónoch dolárov, časť z nich zhltol napríklad špeciálny náter trate, ktorý mal znižovať teplotu a tým uľahčiť športovcom hodiny neúprosného boja. Nakoniec však nepomohla ani alternatíva presunu na ešte skoršie ranné hodiny.

„Nemôžeme takémuto verdiktu vyjadriť podporu. Na druhej strane však nechceme robiť problémy. Je to rozhodnutie bez dohody,“ citovala Koikeovú agentúra AFP.

Matej Tóth a Mária Katerinka Czaková sa v prípade, že sa na olympiádu kvalifikujú, nakoniec predstavia v závere Hier v Sappore. Z hľadiska logistiky to nebudú mať jednoduché.

Ešte náročnejšie to však budú mať organizátori. Presun o viac ako tisíc kilometrov na sever MOV vyjde zhruba na 300 miliónov dolárov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2020 #Matej Tóth #chôdza