Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nie je ti teplo? Katarčanku nezastavil hidžáb ani ploché nohy

Stotiny sekundy od postupu do finále. Medaily a tituly majstrov sveta. Najprestížnejšie atletické ocenenia. Doživotný vstup do histórie kráľovnej športov.

08.10.2019 15:00
Mariam Farid Foto: ,
Mariam Faridová.
debata (13)

Nič z toho sa Mariam Faridovej (zatiaľ) netýka. A predsa je jednou z najznámejších prekážkarok súčasnosti. Pre svoje poslanie a neobvyklý outfit.

„Niektoré dievčatá sa ma pýtali: Nie je ti v tom teplo? Pobavilo ma to, nebrala som to ako urážku. Bola by som však rada, keby Nike alebo Adidas vyrobili poriadny hidžáb. Zaslúžime si ho,“ vravela po majstrovstvách sveta v Dauhe Faridová pre web Svetovej atletiky (WA).

Nateraz posledná atlétka, ktorá sa na vrchole predstavila v tradičnom oblečení arabských žien.

Prezentuje kultúru aj Katarčanky

Faridová je v rodnom Katare športovou superhviezdou. Azda len jediná čnie vyššie – majster sveta vo výške Mutaz Essa Baršim. Obaja zohrali spolu s haldou petrodolárov dôležitú úlohu v procese výberu dejiska MS 2019.

Pred piatimi rokmi Faridová predniesla na kongrese WA ohnivú reč. O diskriminácii západného sveta voči arabskému, nutnom búraní múrov a stavaní mostov. Zabralo to, kompetentní nadšene tlieskali katarskej myšlienke.

A Faridovej sa vďaka tomu minulý týždeň splnil sen. Hoci v úvodnom rozbehu na 400 metrov cez prekážky dobehla dávno po najlepších, netrápilo ju to.

„Bolo to také krásne, že sa mi na trati chcelo plakať. Bola som vybraná preto, aby som šírila osvetu v najkrajšom športe na svete. Nereprezentujem len seba, ale aj kultúru, tradície a Katarčanky – ženy v hidžábe,“ vyznala sa Faridová krátko po búrlivom potlesku šejkov i priaznivcov na Kalifovom štadióne.

Ploché nohy? Žiaden problém

Do pretekov chodí s tým, že cenné kovy pre ňu visia privysoko a postupy do finále sú zatiaľ na míle vzdialené. Neprekáža jej to. Po strastiplnej ceste k oválom sú to pre ňu malichernosti. Jej piati bratia odmalička inklinovali ku knihám a stali sa lekármi.

Mariam však bola veľmi živá. Otec jej nebránil v ceste na atletický štadión. Po niekoľkých týždňoch sa však odtiaľ vrátila s plačom.

„S plochými nohami sa v atletike nepresadíš,“ vypočula si v národnom športovom centre. Práve tam sa zrodil zárodok silnej Faridovej osobnosti.

Už len kvôli týmto slovám sa rozhodla, že sa nevzdá. O niekoľko rokov ju vtedajší tréneri sledovali na národnom šampionáte. Nestíhali sa čudovať. Okrem progresu na dráhe sa stala aj ambasádorkou WA.

Mariam Faridová.

„Chcem zmeniť mentalitu arabských žien. Západný svet žije v mylnej predstave. Myslí si, že my len sedíme doma a nemôžeme chodiť von. Bolo to tak, ale 15–20 rokov dozadu,“ vysvetlila Faridová.

Robí obrovskú reklamu

Dvadsaťročná pretekárka je sparingpartnerkou dvom katarským medailistom z MS – Abderrahmanovi Sambovi a Abdalelahovi Harúnovi.

„Je skvelá a veľmi odvážna. Našej krajine robí obrovskú reklamu,“ chválil kolegyňu Samba. Hidžáb ju neobmedzuje.

„Som na chvoste, lebo mám ešte veľké rezervy v tréningu, nie preto, že behám so závojom,“ smeje sa Faridová.

Sľúbila, že sa zlepší. A raz splní otcovi sen a stane sa svetovou šampiónkou.

„Ňou sa však nestanete zo dňa na deň. Mám chuť to dokázať, podobne ako robiť osvetu. Aj ostatné ženy musia vedieť, že nepotrebujú šortky. Môžu behať také, aké sú. A raz sa možno predstaviť aj na svetovom šampionáte,“ uzavrela Faridová.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #hidžáb #MS v atletike 2019 #Mariam Faridová