Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci pohoreli v pekle. Dauha zažila katarské kúzlo

Nevšedný. Výnimočný. Supermoderný. Ale aj kontroverzný, nebezpečný a pre domácich nezaujímavý.

07.10.2019 16:34
Mária Katerinka Czaková Foto: ,
Chodkyňa Mária Katerinka Czaková na 50-kilometrovej trati v Dauhe.
debata (2)

Atletický svetový šampionát v Dauhe 2019 mal mnoho prívlastkov. Pozitívnych i hanlivých. Kráľovná športov našla v predolympijskom roku útočisko v Katare. Zažila niekoľko zaujímavých momentov. Vybrali sme štyri z nich.

Nehostinné podmienky

Vrchol sezóny sa v novodobej ére ešte nikdy nekonal tak neskoro. Prelom septembra a októbra je pre atlétov veľakrát už obdobím relaxu. Vedenie Svetovej atletiky (WA) však bolo očarené ponukou katarských organizátorov, a tak posunulo štart MS na neskorší termín.

Jedným z dôvodov bolo aj neznesiteľné teplo. Horúčavy atakujúce štyridsiatky a vlhkosť vzduchu nad 70 percent aj napriek neskoršiemu termínu ohrozovali zdravie chodcov a maratóncov, ktorí ako jediní nesúťažili na klimatizovanom štadióne.

„Matej Tóth dýchal teplú paru, Mária Katerinka Czaková si zasa nepamätala, že chodila po ceste krížom krážom,“ prezradil pre Pravdu šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš.

Extrémna päťdesiatka Mateja Tótha v Dauhe Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Matej Tóth na trati chodeckej päťdesiatky na MS...

Jeho zverenci Tóth a Czaková nakoniec chodecké preteky nedokončili. Štart polhodinu pred polnocou miestneho času pri pocitovej teplote viac ako štyridsať stupňov bol nad ich sily.

„Som syn, otec a manžel. Sľúbil som, že svoje zdravie neohrozím. A slovo som dodržal,“ doplnil Tóth.

Klimatizácia a efekty

Existovala reálna šanca, že sa slovenská chodecká jednotka predstaví na Kalifovom štadióne. Vďaka klimatizácii na ňom bolo príjemných 26 stupňov. Fantastická novinka prekvapila expertov i športovcov.

„Mal som trochu obavy, či to bude fungovať, ale organizátori odviedli kus skvelej práce,“ chválil víťaz šprintu na sto metrov Christian Coleman.

Technológiu boli podľa organizačného výboru odsledovať delegácie z viacerých kútov sveta. „Je to hudba budúcnosti a komfort, ktorý si atletika zaslúži,“ zamyslel sa Sebastian Coe, ktorého počas MS v Dauhe znovu zvolili za šéfa WA.

Parádna svetelná šou na atletických MS v Dauhe. Foto: Reuters, IBRAHEEM AL OMARI
Dauha, MS atletika Parádna svetelná šou na atletických MS v Dauhe.

Akiste sa aj jemu pozdávala parádna svetelná šou, netypicky umiestnené kamery či skvelá grafika, ktorú si ešte vo väčšom mohli vychutnať desiatky miliónov divákov po celom svete pred televízormi.

Predstavovanie finalistov či parametre hodov pri technických disciplínach zmazali obrovský technologický deficit, ktorým atletika trpí v porovnaní s inými športami.

Divácky nezáujem

Najväčšou škvrnou na historicky najdrahšom atletickom svetovom šampionát bol divácky nezáujem. Už od prvých dní zdobili vrchné rady tribún plachty. Akiste – vyzeralo to lepšie, ako pohľad na prázdne pestrofarebné sedadlá Kalifovho štadióna.

Davy neprilákal ani vždy najväčší atletický ťahák. Na finále mužskej stovky, ktorú ovládol Coleman v solídnom čase 9,76 sekundy, zívali tribúny prázdnotou.

Tribúny zívali prázdnotou aj na finále ženskej... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Tribúny, Dauha Tribúny zívali prázdnotou aj na finále ženskej stovky.

„Je to obrovská škoda. Čo by mnohí dali, aby si mohli takéto divadlo pozrieť naživo. Pre Katarčanov však veľa neznamená,“ napísal na twitter štvornásobný olympijský šampión Michael Johnson.

Možno si kompetentní túto poznámku prečítali a dotkla sa ich. Na záverečné tri dni pristúpili k viacerým zaujímavým opatreniam. Rozdávali lístky zadarmo, zrušili poplatky za parkovanie pri štadióne či dovážali miestnych z centra mesta na štadión. Jedným z kľúčových dôvodov bol Mutaz Essa Baršim.

Domáci miláčik nakoniec splnil náročnú úlohu. V rodnom meste ako prvý skokan do výšky obhájil titul svetového šampióna spred dvoch rokov. Skočil 237 centimetrov a vstúpil do histórie.

„Baršimovo kúzlo zapôsobilo aj na Katarčanov. Vstup najlepšieho športovca tejto krajiny do dejín si pozreli plné tribúny,“ napísal Athletics Weekly.

Skvelá výkonnosť

Jedno svetové maximum. Šesť rekordov šampionátu. Dvanásť svetových výkonov roka. Až 43 krajín získalo medailu, 86 štátov má po Dauhe nový národný rekord.

Čísla nepustia. Majstrovstvá sveta 2019 boli výkonnostne najhodnotnejšie v histórii. Prispeli k tomu najdekorovanejšia žena MS Allyson Felixová, staronová svetová rekordérka Dalilah Muhammadová v behu na 400 metrov cez prekážky, trojica najlepších guliarov, ktorých delil jediný centimeter či najprekvapujúcejší svetový šampión z Dauhy – oštepár Anderson Peters z Grenady.

„Bolo to skvelé divadlo. Neľutujem, že sme sa rozhodli pre Dauhu. Musíme atletiku prezentovať aj v krajinách, kde nie je taká populárna. Budeme v tom pokračovať, nech sa to ľuďom páči alebo nie,“ uzavrel Coe.

O dva roky sa atletický kolos presunie do amerického Eugene. Domáci budú mať čo robiť, aby obhájili post najúspešnejšej krajiny s 29 medailami (14–11–4) z Dauhy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #MS 2019 v atletike