Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Išlo o zdravie. Tóth dýchal teplú paru, Czakovej vypadla pamäť

Šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš zažil počas aktívnej i trénerskej kariéry všeličo. Podmienky v Dauhe na MS 2019 ho však šokovali. "Nedajú sa opísať, ani s ničím porovnať,“ vraví.

30.09.2019 15:48
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth sa osviežuje počas súťaže chodcov na 50 km na MS v Dauhe.
debata (11)

Čo tým myslíte?

Všetci sme už zažili štyridsiatky. Lenže tu je to ako v saune. Prežívame hotelový šampionát.

Čo to znamená?

Cez deň nemôžete vyjsť von. Rád behám, dal som si šesť kilometrov. Po nich som bol o dve kilá ľahší. Na štarte chodeckých pretekov bola teplota 32 stupňov Celzia. Nakoľko však more malo o tri stupne viac, vytvorilo nad pretekárskym okruhom opar. Chodci krúžili v saune. Aj Maťo Tóth hovoril, že dýchal teplú paru. Zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu posielali údaje o pocitovej teplote. Počas pretekov to bolo 44 stupňov, v nedeľu cez deň o trinásť viac.

Aké bolo sledovať viac ako štvorhodinový boj chodcov z občerstvovacieho stánku?

Náročné. Fyzicky aj mentálne. Museli sme sa s Maťom Spišiakom (tréner Mateja Tótha a Márie Katerinky Czakovej) ochladzovať ľadom aj vodou. Od 15. kilometra sme si striedali stoličku, aby sme si mohli sadnúť.

Viaceré výpravy sa sťažovali na nedostatok studenej vody či ľadu…

Aj my sme s tým mali problémy. Voda sa rýchlo zohriala. Najskôr mali dve kolá teplú, potom žiadnu a začal dochádzať aj ľad. Veľmi sa snažili a postupne všetko vyriešili. Bolo to však nebezpečné, chodcom išlo o zdravie.

Extrémna päťdesiatka Mateja Tótha v Dauhe Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Matej Tóth na trati chodeckej päťdesiatky na MS...

Spišiak pred odchodom zvažoval, či svojich zverencov pustí na štart. Bola táto myšlienka reálna?

Naozaj sme to riešili. Tóth potreboval limit na OH do Tokia (3:50:00 hod), preto sme do toho nakoniec išli. Pre Czakovú to bola posledná päťdesiatka v živote, lebo disciplína v tejto podobe končí. Ukázalo sa, že skúsiť to bolo zlé rozhodnutie. Na druhej strane – keby sme do toho nešli, tak by nás to mrzelo.

Nebáli ste sa, že sa niekomu stane niečo vážne?

Samozrejme. Marika bola v štádiu, keď kľučkovala od kraja cesty k druhému. Zastavila sa pri nás a vravela, že už nevládze. Presvedčil som ju, nech to ešte skúsi. Dali sme jej všade ľad, ale opäť začala kľučkovať. Keď som ju po ďalšom kilometri stiahol z trate, hovoril som jej, že sa nemôžem pozerať na to, ako kľučkuje. Bola presvedčená, že išla rovno. Vtedy som sa o ňu veľmi bál.

Chodcov boli povzbudiť aj kladivárka Hrašnová a osemstovkárka Gajanová. Čo na to hovorili?

Obe boli zhrozené. Martina to nezvládala najlepšie. Nechápala, prečo ich nedali na klimatizovaný štadión. Raz som Maťa hnal dopredu a neďaleko stál jeho otec. Keď Tóth prešiel, dali sme sa do reči. Jeho otec si povzdychol: To je môj syn, moje dieťa. Vtedy som sa zahanbil. Uvedomil som si, že hoci som otcom, dívam sa na to stále očami trénera. Mám dve deti a keď mi jedno spadne z preliezky, mám oň obavy. Čo musel prežívať Maťov otec? Asi niečo podobné, ako kedysi moja mama. Raz ma videla trápiť sa na päťdesiatke. Dve hodiny preplakala a viac sa na mojich pretekoch neukázala.

Neboli by preteky na klimatizovanom štadióne lepším riešením?

Áno. Zrejme by to bol chaos, ale rozhodne by to bolo bezpečnejšie.

Boli podľa vás chodci z teplejších krajín vo výhode?

Áno a potvrdzujú to aj výsledky. Sú na takéto extrémy zvyknutí, ich telá reagovali prirodzenejšie.

Budú také aj preteky na olympiáde v Tokiu, kde panujú podobné podmienky?

Podobné sú len cez deň. Chôdza sa pôjde skoro ráno. Keď sme boli v Tokiu na inšpekcii, v tom čase bolo okolo 22 stupňov Celzia, čo je obrovský rozdiel oproti Dauhe. Víťaz tam pôjde o 20 minút rýchlejšie ako tu. A ja verím, že to bude Tóth, lebo tamojšie podmienky mu budú sedieť.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Martin Pupiš #Mária Katerinka Czaková #MS v atletike 2019