Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chlapče, toto nedáš! Tóth radšej zvolil odchod po vlastných ako nemocnicu

Matej Tóth nedokončil nočnú súťaž chodcov na 50 km na MS v Dauhe. V náročných podmienkach v obrovskej horúčave 32°C (pocitovo až 39°C) a veľkej vlhkosti vzduchu 79 percent odšliapal o kúštik viac ako 28 km, a potom zišiel z trate z pozície v závere druhej desiatky.

29.09.2019 01:12 , aktualizované: 08:16
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth sa osviežuje počas nočnej súťaže chodcov na 50 km na MS v Dauhe.
debata (86)

„6,3 litra iontového nápoja. Dva litre čistej vody. Štyri gély plus hektolitre studenej vody a ľadu sa rovná – pripravený na peklo v Dauhe tak ako sa len dá. Ostatné uvidíme na trati.“

„Prvoradý cieľ – prežiť v zdraví.“

Matematika Tótha pred jeho ostatnými pretekmi znela jednoducho. Dôležité súčasti jeho občerstvovacieho procesu mu mali pomôcť prekonať najťažšiu chodeckú pätdesiatku v kariére. A splniť na majstrovstvách sveta 2019 neľahký cieľ. Dôjsť do cieľa bez ujmy.

„Je to ako keby som sa chystal na šesťdesiat kilometrov,“ usmieval sa ešte pred odchodom do katarskej Dauhy.

Jej teplo a vlhko vytiahlo z vytrvalcov všetku energiu. A Tótha postavilo – aj napriek viac ako dvom dekádam kariéry – pred nepoznanú skúsenosť.

Začala sa polhodinu pred polnocou miestneho času. Tridsaťšesťročný rodák z Nitry krátko po jednej hodine SELČ z trate zišiel kvôli zdravotným ťažkostiam.

„Bolo to náročné od prvých metrov. Zažil som obrovský extrém. Po 15. kilometri som mal žalúdočné problémy. Šiel som aj na toaletu, ale nepomohlo mi to. Povedal som si: Chlapče, toto nedáš! Hovoril som si, že radšej skončím so cťou na trati, ako v nemocnici,“ vravel Tóth po pretekoch pre RTVS.

Extrémna päťdesiatka Mateja Tótha v Dauhe Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Matej Tóth na trati chodeckej päťdesiatky na MS...

Po tradičnom pozdrave do kamery pre manželku a dve dcéry – „Ľúbim vás!“ – sa pustil do úvodných kilometrov. Jeho nepriehliadnuteľné oranžové tenisky prekročil prvý medzičas na piatich kilometroch ako druhé v poradí.

O ďalších päť sa medzi neho a Japonca Jusukeho Suzukiho vtesnal obhajca zlata z MS 2017 v Londýne a svetový rekordér Yohann Diniz. Štyridsaťjedenročný veterán bol jedným z prvých, ktorí mali po hodine pretekov kŕče alebo žalúdočné problémy.

Tóth však pri tempe zhruba päť minút na kilometer naďalej pôsobil vyrovnaným a sústredeným dojmom. Po pätnástich kilometroch však prišiel prvý problém – kŕče v bruchu, po ktorých sa postupne prepadol z druhého miesta na desiate.

Matej Tóth po odstúpení z pretekov chôdze na 50... Foto: TASR, Martin Baumann
Matej Tóth Matej Tóth po odstúpení z pretekov chôdze na 50 km na MS v Dauhe.

Na začiatku druhej polovice trate a tretej hodiny pretekov líder Suzuki nepoľavoval zo svojho nedostihnuteľného tempa a Tóth bojoval s dovtedy najväčšou krízou.

Tá vyvrcholila krátko pred hranicou tridsiatich kilometrov. Medzi 28. a 29. kilometrom z pretekov odstúpil.

Naplnil tak cieľ, s ktorým do pretekov išiel. Prežil preteky, hoci nie kompletné, v zdraví. A môže už myslieť na budúcoročný vrchol – obhajobu zlata z Ria de Janeiro na olympijských hrách v Tokiu.

„Hovoril som si, že budem rešpektovať svoje telo. Pri mojich pocitoch som si nevedel predstaviť, že v takomto stave ešte pôjdem 22 kilometrov. Hlava rezignovala a pridalo sa aj telo. Keď som videl, že nie som schopný dobiehať ženy, ktorým dávam kolo, alebo aspoň zvládnuť to smiešne tempo, bol koniec,“ doplnil Tóth.

O niečo dlhšie pobudla na trati Tóthova reprezentačná kolegyňa. Aj Mária Katerinka Czaková však nakoniec podľahla veľkej kríze, ktorá ju premáhala na prelome 29. a 30. kilometra.

„Bolo to veľmi náročné. Mala som pocit, že vnútorne horím, ochladzovanie po každom kole nepomáhalo. Keď som bola presvedčená, že to už nejde, ešte raz som to chcela skúsiť, či kríza neprejde. Už to však nemalo zmysel,“ referovala po najťažších pretekoch kariéry aj v rozhovore pre portál SAZ.

Podľa slov čoskoro 31-ročnej rodáčky z Nitry nič v jej doterajšej kariére jej nepripomína extrémnu náročnosťou katarskej klímy.

Chodkyňa Mária Katerinka Czaková na... Foto: TASR, Martin Baumann
Mária Katerinka Czaková Chodkyňa Mária Katerinka Czaková na 50-kilometrovej trati v Dauhe.

„Nie, to sa nedá porovnať s ničím. A to som už precestovala nejaké tie šampionáty. Určite som sklamaná, lebo som sa celý rok pripravovala na vrchol sezóny. Posúvala som si denný režim, prispôsobovala svoje telo náročným podmienkam. Toto však prevýšilo všetky najhoršie očakávania,“ priznala zverenkyňa trénerskej dvojice Matej Spišiak – Martin Pupiš.

Je takmer isté, že na budúcoročnom vrchole sezóny, olympijských hrách v Tokiu, už chodecká päťdesiatka v podaní žien nebude. Ako sa na túto zmenu díva momentálne najlepšia Slovenka v tejto špecifickej vytrvalostnej disciplíne? „Áno, vyzerá to tak. Začnem teda s prípravou na dvadsiatku. Rada by som splnila ostrý olympijský limit,“ priznala.

Titul pre Suzukiho

Zlato medzi mužmi napokon získal Japonec Jusuke Suzuki, ktorý si vytvoril veľký náskok (v jednej chvíli bol vyše 3:40 min), jeho čas 4:04:20 h bol jednoznačne najslabší v chôdzi na 50 km v histórii MS. Doposiaľ visel titul najnižšie v roku 1991 v Tokiu, bol vtedy za 3:53:09.

Tridsaťjedenročný Suzuki absolvoval v Dauhe len svoju druhú päťdesiatku v živote, debutoval v apríli vo Wadžime a hneď utvoril časom 3:39:07 h japonský rekord.

Striebro si vybojoval 43-ročný veterán Joao Vieira z Portugalska (4:04:59), bronz Kanaďan Evan Dunfee (4:05:02). Najstarší účastník MS v histórii, onedlho 50-ročný Jesús Ángel García a majster sveta 1993, skončil senzačne ôsmy (4:11:28).

Japonský víťaz Yusuke Suzuki v cieli chodeckej... Foto: Reuters, ALEKSANDRA SZMIGIEL
Yusuke Suzuki Japonský víťaz Yusuke Suzuki v cieli chodeckej päťdesiatky.

Súťaž žien vyhrala Žuej Liang z Číny časom 4:23:26 h pred krajankou Mao-cchuo Li (4:26:40) a európskou rekordérkou Eleonorou Giorgiovou z Taliansa, ktorá prišla do cieľa tiež z posledných síl za 4:29:13 h.

Finálové výsledky:

MUŽI
50 km chôdza: 1. Jusuke Suzuki (Jap.) 4:04:20, 2. Joao Vieira (Portug.) 4:04:59, 3. Evan Dunfee (Kan.) 4:05:02, 4. Wen-pin Niou 4:05:36, 5. Ja-tung Luo (obaja Čína) 4:06:49, 6. Brendan Boyce (Ír.) 4:07:46,… Matej Tóth (SR) nedokonči

ŽENY
50 km chôdza: 1. Žuej Liang 4:23:26, 2. Mao-cchuo Li (obe Čína) 4:26:40, 3. Eleonora Giorgiová (Tal.) 4:29:13, 4. Olena Sobčuková (Ukr.) 4:33:38, 5. Fa-jing Ma (Čína) 4:34:56, 6. Chrystyna Judkinová (Ukr.) 4:36:00,… Mária Katerinka Czaková (SR) nedokončila

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Mária Katerinka Czaková #MS v atletike 2019