Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odhodlanie a rešpekt. Neriešim čas ani pozíciu, chcem prísť do cieľa

Pomalší úvod s rešpektovaním vlastných možností a drvivý finiš v záverečných kilometroch. To je tradičný recept Mateja Tótha (36) na medailu.

27.09.2019 22:51
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth na ME 2018 v Berlíne.
debata

Lenže pri podmienkach, ktoré v dejisku atletických majstrovstiev sveta panujú, je akýkoľvek scenár len zdrapom papiera.

„Mám obrovský rešpekt. Počasie bude jeden z najvýraznejších činiteľov celých pretekov. Nikto z nás nevie, ako bude telo reagovať po 2–3 hodinách záťaže,“ vraví pred štartom sobotňajšej chodeckej pätdesiatky rodák z Nitry. V noci zo soboty na nedeľu od 22.30 SELČ zhruba do pol tretej ráno bude v Dauhe bojovať s teplotami, súpermi a najmä – sám so sebou.

Vo štvrtok ste sa presunuli z Cypru do Dauhy. Ako ste sa mali v Pafose?

Výborne, užili sme si to. Dostali sme sa do pohody a vyladili formu. Úspešne sme prehodili denný režim na nočný, zvykli si na teplo. Všetko išlo podľa plánu, bez komplikácií. Takže som s pobytom na Cypre spokojný. Dokonca sme boli vo Famaguste pozrieť slovenských vojakov. Bolo to príjemné stretnutie.

Panovala tam podobná klíma ako v Dauhe, alebo je to v Katare väčší extrém?

Klíma bola podobná. Rozdiel je v tom, že v Dauhe k tej cyperskej musíme pridať zhruba 8–9 stupňov. Navyše, pocitová teplota v Pafose zodpovedala tomu, čo ukazuje ortuť teplomera. Tu v Dauhe je to oveľa horšie.

TV Pravda: Olympijský víťaz v chôdzi na 50 kilometrov Matej Tóth sa chystá na netradičný štart v rámci MS 2019 v katarskej Dauhe. Pozrite si video:

Video

Podľa predpovedí sa teplota môže vyšplhať až k 40 stupňom Celzia a vlhkosť by mohla atakovať 80 percent. Neobávate sa, čo s vami podmienky urobia?

Mám obrovský rešpekt. Uvedomujem si, že počasie bude jeden z najvýraznejších činiteľov pretekov. Nikto z nás si nevie predstaviť, ako bude telo reagovať po 2–3 hodinách záťaže.

Špekuluje sa aj nad odložením pretekov. Nenahnevalo vás, že organizátori také niečo riešia pár dní pred štartom a nie v dostatočnom predstihu?

Bol by to obrovský škrt cez rozpočet. Ovplyvnilo by to celú vylaďovaciu fázu, v ktorej sa snažíme telo a najmä hlavu nastaviť na konkrétny deň a čas. Nie je jednoduché zmeniť to.

Ak by sa chodci nepostavili na štart v sobotu od 22.30 SELČ, alternatívami sú časový presun pretekov alebo súťaženie na klimatizovanom štadióne? Pozdáva sa vám aspoň jedna z nich?

Keď som si pozeral dlhodobú predpoveď, tak mi posúvanie štartu nedávalo žiadnu logiku. Štadión by mohol byť rozumnejšou a najmä chladnejšou alternatívou.

Myslíte si, že k nej dôjde?

Nie. Som na 99 percent presvedčený, že nič sa meniť nebude a v sobotu v noci sa vydáme na trať tak, ako to bolo dopredu naplánované.

Prípadných 125 kôl na štadióne – nie je to priveľká záťaž na hlavu?

Stále je to päťdesiat kilometrov, rovnakých ako na ceste. Je to len o hlave, ktorá sa dá nastaviť. V minulosti som už absolvoval tréningovú štyridsiatku na štadióne. Nemal som s tým žiadne problémy.

S čím sa postavíte na štart?

S odhodlaním a rešpektom v jednom. V hlave v podstate ani neriešim čas, tempo, súperov alebo umiestnenie. Sústreďujem sa len na odhodlanie prísť do cieľa. Na súperenie bude dosť času v závere.

S akým výsledkom či časom budete po pretekoch spokojný?

Čas si netrúfam odhadovať. Do Dauhy som šiel aj s cieľom splniť limit na olympijské hry do Tokia 2020 – 3:50:00 hodiny. Po prvých hodinách v dejisku majstrovstiev sveta si však nie som istý, či je to v ľudských a teda aj mojich silách. Budem spokojný, ak prídem do cieľa. A ostatné veci môžeme hodnotiť neskôr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #MS 2019 v atletike