Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruská hanba, potkany aj klimatizácia. Katarská pec prekvapí

Pripravíme skvelý šampionát, ktorý si atletický svet zapamätá.

26.09.2019 20:30
Dauha atletika Foto: ,
Športovci trénujú na atletickom štadióne v Katare.
debata (21)

Sebavedomé slová katarských organizátorov pred štartom majstrovstiev sveta v atletike sa napĺňajú. Nie však v takom svetle, ako by si želali. Svet obleteli správy, ako to v metropole Dauha vyzerá.

„Na pravidelnom dennom mediálnom brífingu sa niekedy riešia naozaj neobvyklé problémy. Zástupcovia švédskej televízie sa (oprávnene) sťažovali, že im po štúdiu behajú krysy,“ napísal v stredu na twitter komentátor Českej televízie Michal Dusík.

Bez Semenyaovej

Najväčší experiment v histórii vrcholových atletických podujatí štartuje už v piatok a potrvá do 6. októbra. Predstaví sa na ňom poltucet Slovákov (Czaková, Gajanová, Hrašnová, Škvarková, Lomnický a Tóth) a dovedna až 37 zo 44 obhajcov titulu z predošlého svetového šampionátu v Londýne 2017.

Tradične sa najväčšia pozornosť bude sústreďovať na šprintérske disciplíny. Ozdobiť by ich mal aj momentálne najrýchlejší muž sveta Christian Coleman. Americký rýchlik však pred štartom MS v Dauhe riešil nepríjemnú záležitosť. Objavili sa správy, že sa trikrát vyhol plánovanej dopingovej kontrole. Tieto obvinenia sa však nepotvrdili.

„Som čistý. Neberiem žiadne drogy ani podporné látky. Mám len talent od Boha a túžbu byť najlepším na svete,“ odkázal 23-ročný rodák z Atlanty.

Niektorí favoriti sa jediného vrcholu roka 2019 nemôžu zúčastniť. Kladivárska suverénka Anita Wlodarczyková kvôli zranenému kolenu. Strednotratiarky Caster Semenyaová z JAR či Keňanky Jackline Wambuiová a Linda Kagehaová majú privysoké hodnoty testosterónu. A Mohamed Farah radšej uprednostnil priateľnejšie podmienky maratónu v Chicagu ako katarskú pec.

„Neľutujem, že Dauhu vynechám. Chcem sa čo najlepšie pripraviť na olympiádu. Musím preto absolvovať čo najviac maratónov,“ vysvetlil Farah pre BBC. „Verím, že sa Semenyaová vráti. V medziach predpisov, ktoré sme stanovili,“ vravel ešte pred opätovným zvolením do čela Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Sebastian Coe. Zaujímavosťou je, že od štvrtka sa IAAF premenovala na Svetovú atletiku (WA).

Americký šprintér Christian Coleman púta na MS... Foto: TASR/AP, Martin Rickett
Christian Coleman Americký šprintér Christian Coleman púta na MS v Katare najväčšiu pozornosť.

Prijateľných 26 stupňov

Aj niekdajší skvelý britský atlét si bude musieť v Dauhe zvyknúť na jednu z noviniek. Hoci organizátori presunuli MS netradične neskoro až na prelom septembra a októbra – pre porovnanie, vlaňajší vrchol sezóny majstrovstvá Európy v Berlíne sa konali v prvej polovici augusta – teplotnej hrozbe sa kompetentní nevyhli.

A tak vytiahli tromf. Klimatizáciu, ktorá štyridsaťtisícový Kalifov štadión vychladí na prijateľných 26 stupňov Celzia. Začiatky však bývajú ťažké…

„Prebehol prvý test klimatizácie. Na niektorých častiach štadióna je 16 stupňov Celzia, inde zasa nefunguje vôbec. Vraj to do začiatku vyladia,“ napísal Dusík.

Vytrvalci sa však pred štyridsiatkami a takmer 80-percentnou vlhkosťou neskryjú. Maratónci a chodci zrejme budú súťažiť mimo štadióna. O ich osude bude rozhodovať lekárska komisia len niekoľko hodín pred štartom.

Naň sa postavia aj ruskí atléti. Podobne ako na predošlých vrcholoch však nebudú obliekať typickú bielo-modro-červenú trikolóru a v prípade víťazstva si nevypočujú svoju hymnu. WA totiž Rusom predĺžila suspendáciu trvajúcu od novembra 2015.

Kľúčovú rolu zohral fakt, že Rusi dodali Svetovej antidopingovej agentúre (WADA) zmanipulované dáta z moskovského laboratória, čím nesplnili jednu z hlavných podmienok zrušenia suspendácie. „Je to hanba, za ktorú musia Rusi niesť dôsledky,“ napísal Athletics Illustrated.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Martina Hrašnová #MS v atletike 2019