Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Czakovú čaká neznáma a karty do druhej v noci

Extrémna situácia si vyžaduje netradičné riešenie. V príprave ešte nikdy neabsolvovala toľko kilometrov ako teraz. Slovenská chodkyňa Mária Katerinka Czaková síce nevie presne, o aký presný nárast ide, ale je si istá, že prinesie želaný úspech.

22.09.2019 13:25
Mária Katerinka Czaková Foto: ,
Mária Katerinka Czaková pred odchodom na MS v Dauhe.
debata

„Nie som ako Maťo Tóth, nepočítala som to na kilometer presne,“ zasmiala sa Czaková. „Situácia a podmienky v Katare si však väčší počet nachodených kilometrov vyžadovali.“

Od 27.9. do 6.10. sa v jednom z najkrajších atletických komplexov sveta – Khalifa International Stadium v Dauhe – zídu najlepší z najlepších na majstrovstvách sveta. Patrí k nim aj šestica Slovákov. A Czaková by nemala hrať v katarskom pekle podradnú úlohu.

„Určite sa teším. Príprava bola dlhá. Telo aj hlava si už pýtajú pretekársky adrenalín. Pevne dúfam, že skončím do desiateho miesta. Budú tam brutálne podmienky, neviem čo od toho môžem čakať,“ vysvetlila Czaková.

Tridsaťročná zverenka Mateja Spišiaka a Martina Pupiša si prípravu taktiež spestrila plavárňou. Nie však znakom či motýlikom, ale chôdzou vo vyhriatej budove na zhruba tridsať stupňov Celzia a so 73-percentnou vlhkosťou. Podmienky ako v Dauhe.

To však nebude jediná prekážka a novinka, s ktorou sa chodci – vytrvalci musia vyrovnať. Organizátori z obavy o ich zdravie posunuli štarty pretekov na 23.30.

„Máme za sebou štarty, keď sme museli upraviť biorytmus. Vždy sme však súťažili za svetla a slnko nám pomáhalo. Teraz pôjdeme v noci. Najneskorší tréning som začínala okolo osemnástej hodiny a končila o štvrť na deväť večer. Keď sa začalo stmievať, cítila som, že spomaľujem. Sama neviem, čo to s nami spraví,“ pokrčila ramenami Czaková.

Počas ladenia formy a upravovania biorytmu na Cypre a neskôr aj v dejisku šampionátu ich čakajú raňajky poobede a večera v noci. Pomôcok na to, aby vytrvali, má slovenský chodecký minitím hneď niekoľko.

„Chalani zobrali karty aj spoločenské hry. Budeme hrať až do druhej v noci. Mám aj nejaké knižky, prípadne si pozriem film,“ uzavrela Czaková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Katerinka Czaková #MS v atletike 2019