Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nominácia na MS v Dauhe je známa. Chodci: Bude to peklo

Slovensko bude na 17. majstrovstvách sveta v atletike v katarskej Dauhe (27. septembra - 6. októbra) reprezentovať päť pretekárov osemstovkárka Gabriela Gajanová, kladivári Martina Hrašnová a Marcel Lomnický, chodci na 50 km Mária Katerinka Czaková a Matej Tóth.

16.09.2019 19:58
debata
Matej Tóth a Mária Katerinka Czaková pred... Foto: TASR, Pavol Zachar
Matej Tóth, Mária Czaková Matej Tóth a Mária Katerinka Czaková pred odchodom na majstrovstvá sveta v katarskej Dauhe.

Všetci splnili mimoriadne prísne nominačné kritériá. Šiesty limitár, maratónec Tibor Sahajda, uprednostnil pred štartom v náročných klimatických podmienkach v Dauhe účasť na MMM v Košiciach, čo je zároveň slovenský šampionát v maratóne. Na MMM sa pokúsi zabojovať o účasť na budúcoročných olympijských hrách v Tokiu.

Do poslednej chvíle boli v hre i ďalší dvaja slovenskí atléti, „nelimitári“. Kvalifikačný systém totiž fungoval tak, že ak sa predpokladaný počet štartujúcich na MS nenaplní limitármi, do stanoveného počtu sa ďalší pretekári doberajú podľa dosiahnutých výkonov v kvalifikačnom období od 7. septembra 2018 do 6. septembra 2019.

Prekážkarke Stanislave Lajčákovej napokon ušla miestenka do Dauhy o 0,01 sekundy. Poslednou kvalifikovanou s časom 13,07 je víťazka prekážkarskej stovky na tohtoročnom šamorínskom mítingu P-T-S Ukrajinka Hanna Ploticynová.

„Máme 32 atlétok, ktoré splnili kvalifikačný limit 12,98 alebo získali voľnú kartu vďaka Diamantovej lige, dve kontinentálne šampiónky, ktoré majú podľa pravidiel tiež nárok na účasť, a dve atlétky, ktoré nesplnili kritériá, ale budú jediné z danej krajiny na MS. Preto sme bez limitu podľa poradia v tabuľkách pozývali už len štyri prekážkarky, posledná má na konte výkon 13,07,“ objasnil pre SAZ situáciu ohľadne slovenskej prekážkarky šéf súťažného oddelenia IAAF Luis Saladie.

Tesne iba o štyri centimetre ušiel štart na MS aj trojskokanovi Tomášovi Veszelkovi. Takmer až do uzávierky plnenia limitov (6. septembra) figuroval na postupovej pozícii (na MS bude súťažiť 32 trojskokanov) vďaka osobnému rekordu 16,91 m z MSR v Dubnici, no v posledných dňoch pred uzávierkou sa do rebríčka dostali štyria atléti s lepšími výkonmi a vytlačili Veszelku z tridsaťdvojky. V Dauhe tak budú skákať iba samí limitári, 32. v rebríčku Talian Dallavalle má na konte 16,95 m, čo bol limit na MS 2019.

V slovenskej výprave do Dauhy je taký istý počet pretekárov ako pred dvoma rokmi na MS v Londýne, kde zo súčasnej pätice štartovali Katerinka Czaková a Lomnický, okrem nich ešte kladivárka Nikola Lomnická, šprintér Ján Volko a chodec Dušan Majdán.

„Okrem Sahajdovej absencie a smoly Lajčákovej s Veszelkom je príčina menej početnej nominácie reálny fakt, že IAAF limity v porovnaní s Londýnom 2017 znova sprísnila. Ak by zostali rovnaké ako pred dvoma rokmi, mali by ich aj chodci Černý, Morvay, Majdán, Úradník, Veszelka a asi by sa inak k boju o limit postavili maratónci, sedembojárka Lucia Vadlejch či chodkyňa Monika Hornáková,“ objasnil šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) Martin Pupiš.

„Do Dauhy by sme mohli poslať minimálne 10-člennú výpravu. Ak by som aplikoval na našich najlepších limity pre MS 2013 v Moskve, kde boli posledný raz A- aj B-limity, počet pretekárov by bol ešte vyšší. Kritériá by splnilo až 17 pretekárov vrátane štafety žien na 4×400 m, čo by bola naša najpočetnejšia výprava v histórii MS,“ uviedol pre web SAZ.

Chodci zamierili smer Dauha

Chodecká časť reprezentácie v atletike v pondelok ráno odcestovala na Cyprus, kde ju čaká záverečná fáza prípravy MS v katarskej Dauhe. Mateja Tótha i Máriu Katerinku Czakovú čaká ich disciplína v sobotu 28. septembra, keď obaja vyrazia na trať zhodne polhodinu pred polnocou.

Úradujúci olympijský víťaz Tóth bude v Katare najväčšou slovenskou nádejou na cenný kov. „Pevne verím, že som pripravený natoľko, že budem môcť zabojovať o najvyššie priečky. Medaila by to mohla byť, ale jedným dychom dodávam, že podmienky si zaslúžia rešpekt a pokoru. Rozhodujúcim faktorom bude, ako moje telo zareaguje na podmienky,“ povedal Tóth na pondelkovom brífingu v Bratislave.

TV Pravda: Olympijský víťaz v chôdzi na 50 kilometrov Matej Tóth sa chystá na netradičný štart v rámci MS 2019 v katarskej Dauhe. Pozrite si video:

Video

Dauha pravidelne hostí míting Diamantovej ligy na jar, no septembrové majstrovstvá sveta budú pre všetkých atlétov novou skúsenosťou. „Boli sme si pozrieť Dauhu presne pred rokom. Bolo tam vtedy 40 stupňov cez deň a 32 v noci. To je peklo, hlavne pre vytrvalostné športy. Je to trochu proti prírode a veľká neznáma pre všetkých, aj pre nás,“ vyhlásil tréner chodcov Matej Spišiak.

Mária Katerinka Czaková na najvyššie priečky nemyslí, no tiež neplánuje skončiť hlboko v poli pretekárok. „Mám za sebou lepšiu prípravu ako vlani, zamerali sme sa hlavne na objem. Čakajú ma preteky v náročných podmienkach. Budem sa snažiť o čo najlepšie umiestnenie, no verím, že by som sa mohla umiestniť do 10. miesta. Pripraviť sa na takéto podmienky je náročné. Aj keď sme aj predtým pretekali v iných časových pásmach, vždy to bolo za svetla,“ povedala slovenská chodkyňa.

Nominácia SR na MS 2019 v Dauhe:

MUŽI (2)
Marcel Lomnický (rok narodenia 1987, kladivo, klub: ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica, výkon v roku 2019: 77,15, piaty štart na MS)

Matej Tóth (rok narodenia 1983, 50 km chôdza, klub: ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica, bez výkonu, siedmy štart na MS)

ŽENY (3)

Gabriela Gajanová (rok narodenia 1999, 800 m, klub: AK ZŤS Martin, výkon v roku 2019: 2:00,58, premiéra na MS)

Martina Hrašnová (rok narodenia 1983, kladivo, klub: ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica, výkon v roku 2019: 72,04, šiesty štart na MS)

Mária Katerinka Czaková (rok narodenia 1988, 50 km chôdza, klub: ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica, výkon v roku 2019: 4:16:33, piaty štart na MS)

REALIZAČNÝ TÍM

vedúci výpravy: Martin Pupiš (šéftréner), lekár: MUDr. Pavol Hajmássy, fyzioterapeut: Denis Freudenfeld, tréneri: Pavel Slouka, Matej Spišiak

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Lomnický #Matej Tóth #Martina Hrašnová #Gabriela Gajanová #Mária Katerinka Czaková #MS 2019 v atletike