Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pošpinené meno a nálepka problémový. Coleman žiada ospravedlnenie

Hviezdny šprintér Christian Coleman požaduje od Americkej antidopingovej agentúry USADA ospravedlnenie za nepreukázané obvinenia, že sa za 12 mesiacov vyhol trom antidopingovým kontrolám.

12.09.2019 08:19
Christian Coleman Foto: ,
Christian Coleman oslavuje triumf na 100 metrov na americkom šampionáte v Des Moines.
debata

Vo videu zverejnenom na YouTube pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta v Dohe vyhlásil, že podozrenie poškodilo jeho povesť a pripravilo ho o viac ako 150.000 dolárov za zmeškané štarty.

„Môžem si dovoliť právnika a mám tých najlepších ľudí, ktorí ma obhajujú, ale veľa ľudí toľko peňazí nezarába, a keď nemáte také meno, môže vás USADA zničiť,“ povedal Coleman.

„Nemám ale pocit, že sa dá vyčísliť cena toho, s čím som sa stretával a ako mi pošpinili reputáciu,“ dodal držiteľ najrýchlejšieho tohtoročného času na 100 metrov 9,81 sekundy. Kvôli boju o očistenie mena odriekol štarty na niekoľkých mítingoch v Európe a prišiel tak podľa svojho odhadu o viac ako 150.000 dolárov.

Colemanovi v prípade uznania viny hrozil dvojročný dištanc a zákaz štartu nielen na majstrovstvách sveta v Dohe, ale aj na olympijských hrách v Tokiu 2020. Americká antidopingová agentúra však na začiatku septembra jeho prípad uzavrela bez obvinenia kvôli formálnym záležitostiam.

Dvadsaťtriročný Coleman síce vlani a tento rok tri dopingové skúšky neabsolvoval, nie však v rozmedzí 12 mesiacov. Jeho prvé previnenie totiž Svetová antidopingová agentúra (WADA) datovala spätne k 1. aprílu 2018, teda k začiatku druhého kvartálu, avšak samotný test vynechal až 6. júna. A pretože k tretiemu opomenutiu došlo 29. apríla 2019, nedopustil sa Coleman previnenia v podobe troch nevykonaných kontrol počas 12 mesiacov.

„Ľudia si neuvedomujú, aké ľahké je zmeškať testy. Niekedy jednoducho zabudnete aktualizovať aplikáciu, ale nemá to nič spoločné s dopingom alebo snahou vyhnúť sa kontrole,“ povedal.

„Ročne podstúpim tridsať až štyridsať testov. To je šialené množstvo. Som len človek. Niekedy proste zabudnem,“ uviedol.

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #USADA #Christian Coleman