Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Atletika v novom šate? Radšej mám tradičnú

To, že získal striebornú medailu v šprinte na sto metrov - vôbec prvú pre Slovensko na Európskych hrách v Minsku - sa dozvedel pri televíznej obrazovke.

24.06.2019 12:25
Ján Volko Foto: ,
Ján Volko sa o zisku striebra dozvedel až 8 hodín po vlastnom behu.
debata

Pri novom netradičnom systéme atletickej súťaže družstiev DNA spoznal Ján Volko (22) definitívu až osem hodín po vlastnom behu.

„Mám z nej radosť, ale je zvláštne čakať tak dlho na výsledok. Tie dve stotinky od zlata ma mrzia, ale nebol to priamy súboj, nemal som šancu ho ovplyvniť,“ priznáva slovenský šprintérsky rekordér.

Sledovali ste, ako sa darí vašim súperom v ďalších blokoch súťaže?

Po druhom bloku som začal sledovať stovku a trochu aj ostatné disciplíny v televízii. Som rád, že to vyšlo. Stráviť celý deň na štadióne v teple by bolo príliš únavné. Po dopingovej kontrole sme preto uprednostnili oddych v izbách v dedine.

S vyrovnaním tohtoročného osobného maxima ste spokojný?

Úprimne poviem, že ani nie. V porovnaní s minulým rokom je to slabý čas, ale mám trochu sklz pre zranenie a ďalšie problémy. Cítiť to. No už v utorok by som rád stlačil čas nižšie. V každom prípade bolo zvláštne, ako na štadióne fúka vietor. Zapísali nám +1,2 m/s, ale všetci bežci sme sa zhodli, že nám nefúkalo do chrbta.

Pomýšľate už aj na splnenie olympijského limitu?

Potešil by ma, ale je ešte veľmi ďaleko. Aj limit na tohtoročné majstrovstvá sveta 10,10 s je náročný, nie to 10,05 s na olympiádu. Zatiaľ to vidím skôr na dvojstovku, hoci ani v nej ešte nie som úplne vybehaný. Forma však postupne rastie a dôležité je, aby sa dostavila v Neapole na univerziáde.

Páči sa vám nový systém atletickej súťaže DNA?

Pre mňa to nie je až taký rozdiel, stále bežím len sto metrov, bez vedľajších faktorov. Celkovo sa však tento formát medzi atlétmi veľmi neuchytil, dojmy nie sú pozitívne. Máme radšej tradičnú atletiku. Priznávam, že záverečná ‚stíhačka‘ je zaujímavá, ale stále nám viac pasuje atletika orientovaná na výkon než na body a vzájomné súboje.

Má Slovensko šancu postúpiť zo štvrťfinále ďalej?

Pokiaľ zabodujeme v technických disciplínach, behoch a štafetách, nie je to nereálne. Pokúsime sa o postup. Veď kvôli výsledku družstva som sem aj prišiel, chcem čo najviac pomôcť.

V záverečnej štafete by ste nastúpiť nemohli?

Mohol by som, ale 400 m je pre mňa príliš dlhá trať, v nej by som nepomohol. A dvojstovku bežia ženy, takže je to bezpredmetné.

Ako sa vám páči na Európskych hrách?

Je to tu krásne, štadión je úžasný a prišlo aj veľa divákov, čo ma milo prekvapilo. Mám rád takéto veľké podujatia, i keď so sebou prinášajú náročnejšie cestovanie a stravovanie. Je príjemné stretnúť sa a spoznať sa aj s ostatnými slovenskými športovcami, s ktorými sa počas sezóny vôbec nevídame. Rád by som sa šiel na nejaké športy aj pozrieť, ale neviem, či sa mi to podarí. Zatiaľ má prednosť naša súťaž.

TV Pravda: Ďalší ročník atletického mítingu P-T-S priniesol množstvo zaujímavých okamihov. V tradičnej relácii Týždeň v športe vám ich ponúkame vo videozostrihu.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #Ján Volko #európske hry 2019 #šprintér #100 metrov