Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Maratón pod dve hodiny? Človek nemá limity, verí si rekordér Kipchoge

Svetový rekordér Eliud Kipchoge sa opäť pokúsi zabehnúť v špecifických podmienkach maratón pod dve hodiny. Na magickú hranicu tridsaťštyriročný Keňan zaútočí v septembri alebo októbri.

06.05.2019 16:39
Eliud Kipchoge, Jim Ratcliffe Foto: ,
Eliud Kipchoge si podáva ruku s britským miliardárom Jimom Ratcliffom v Oxforde.
debata

Kde pobeží, zatiaľ nie je známe. Predvlani na slávnom motoristickom okruhu v Monze dosiahol čas 2:00:25.

„Na túto chvíľu som vo svojej kariére najviac pyšný a dostať ďalšiu šancu je úžasné. Stále hovorím, že človek nemá žiadne limity. Viem, že som schopný tú hranicu prekonať,“ uviedol Kipchoge, ktorý vlani v Berlíne vylepšil svetový rekord o 78 sekúnd na 2:01:39.

Jeho čas z Monzy nemohli uznať za rekord, pretože podmienky neboli v súlade s pravidlami. Kipchogemu a ďalším dvom vytrvalcom pomáhalo 18 vodičov rozdelených na skupiny, ktorí sa striedali. Pitie dostávali od jazdcov na skútroch. Podobné to bude aj pri tohtoročnom pokuse.

„Z toho minulého behu som sa poučil a naozaj verím, že môžem bežať o 26 sekúnd rýchlejšie ako vtedy v Monze. Teším sa na mesiace prípravy, ktoré mám pred sebou. Chcem svetu ukázať, že keď máte cieľ, tvrdo pracujete a veríte si, nič nie je nemožné,“ povedal olympijský víťaz z Ria de Janeiro.

Kipchoge udivuje dlhodobo vysokou výkonnosťou. Na konci apríla vyhral v Londýne v druhom najlepšom čase histórie 2:02:37 a pripísal si dvanáste víťazstvo z trinástich maratónskych štartov, na ktoré nastúpil od roku 2013.

Podľa BBC by jeho pokus o prelomenie dvojhodinovej hranice mohol hostiť Londýn. Aj preto, že projekt sponzoruje chemický gigant Ineos britského miliardára Jima Ratcliffa, ktorý nedávno prevzal cyklistický tím Sky.

TV Pravda: Domáce MS 2019 v hokeji budú pre Ladislava Nagya posledným turnajom v kariére. S elitným útočníkom sme sa rozprávali o hre s Igorom Libom, kariére v NHL či titule majstra sveta. Pozrite si video:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Monza #maratón #Eliud Kipchoge