Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Semenyaová pred zrejme nutnou hormonálnou liečbou lámala rekordy

Dvojnásobná olympijská víťazka Caster Semenyaová na úvodnom mítingu Diamantovej ligy v Dohe vyhrala poslednú osemstovku pred zavedením pravidla, ktoré jej znemožní pretekať na tratiach do míle, ak sa nepodrobí liečbe na zníženie hladiny mužských hormónov.

03.05.2019 21:24
Caster Semenyová Foto: ,
Caster Semenyová po triumfe na podujatí Diamantová liga v Dohe.
debata

Semenyaová zvíťazila vo výbornom čase 1:54,98, stanovila svetový výkon roka i rekord mítingu.

V Dohe sa dvadsaťosemročná Juhoafričanka predstavila dva dni potom, čo športová arbitráž CAS zamietla jej odvolanie proti novému pravidlu medzinárodnej federácie IAAF, ktoré sa týka atlétok s prirodzene vyššou hladinou mužských hormónov.

„Som nadšená, že som tu v Dohe zvíťazila,“ povedala po pretekoch.

Semenyaová neodkryla, ako bude v atletickej kariére pokračovať. „Viem, že život niekedy môže byť náročný, ale som veriaca a verím, že vždy je cesta, ako veci vyriešiť. Keď predo mňa postavíte stenu, preskočím ju. Budem ďalej trénovať a behať. Pre mňa nie je nič nemožné,“ uviedla.

Pravidlo, ktoré núti pretekárky polroka pred súťažami v behoch od 400 m po míľu udržať hladinu testosterónu pod stanovenú úroveň, začne platiť 8. mája. Semenyová by musela užívať lieky na zníženie hladiny hormónu, čo však odmieta. Juhoafrická atletická asociácia (ASA) ešte zvažuje, že sa obráti na Švajčiarsky najvyšší súd.

Ďalšia alternatíva je prechod na 5000 m, Semenyová sa však nevzdáva nádeje, že bude súťažiť na osemstovke bez nutnosti užívať lieky.

„Nemôžem hovoriť o prípade, iba o behu. Niektoré záležitosti nedokážem kontrolovať, verím môjmu právnemu tímu. Urobia všetko, aby ma vrátili na trať. V momentálnej situácii sa nedá predpovedať budúcnosť, no neukončím kariéru. Ako by som mohla vo veku 28 rokov? Stále sa cítim mladá a energická, mám pred sebou minimálne desať rokov v atletike. Nie je podstatné ako, ale to, že sa jej budem venovať,“ vyhlásila Semenyová podľa BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Diamantová liga #Caster Semenyaová