Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Isinbajevová: Atlétky s odlišným pohlavným vývojom majú kolosálnu výhodu

Bývalá šampiónka v skoki o žrdi Jelena Isinbajevová podporila zámer Medzinárodnej atletickej federácie IAAF zaviesť povinnú hormonálnu liečbu pre atlétky s prirodzene vysokou hladinou testosterónu.

02.04.2019 11:30
Caster Semenyová,  Jelena Isinbajevová Foto:
Caster Semenyová a Jelena Isinbajevová.
debata (6)

Pravidlo, ktoré by malo mať dopad okrem iných na bežeckú hviezdu Caster Semenyovú, by podľa nej malo platiť bez výnimiek. Tvrdí, že atlétky s odlišným pohlavným vývojom majú „kolosálnu výhodu“.

Dvojnásobná olympijská šampiónka, ktorá počas svojej kariéry opakovane prekonávala svetový rekord, súhlasí s postojom IAAF, že kontroverzné pravidlo má len zabezpečiť rovnaké podmienky pre všetkých.

„To pravidlo by malo platiť pre všetkých, nemali by byť žiadne výnimky,“ povedala Isinbajevová ruskej spravodajskej televízii RT.com.

IAAF sa snaží presadiť, aby atlétky s odlišným pohlavným vývojom nesmeli bez umelého zníženia hladiny testosterónu pretekať na tratiach od 400 metrov po míľu. Aktuálne suverénka behu na 800 m Semenyová s tým nesúhlasí a tvrdí, že chce pretekať len tak, ako sa narodila. Prípadom sa teraz zaoberá športový arbitrážny súd CAS, ktorý by mala vyniesť verdikt do konca apríla.

Caster Semenyová by sa podľa Jeleny... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Caster Semenyová Caster Semenyová by sa podľa Jeleny Isinbajevovej mala prispôsobiť novému pravidlu IAAF.

Isinbajevová je presvedčená, že by sa atlétky s vrodenou anomáliou, ako je napríklad Semenyová, mali prispôsobiť novému pravidlu IAAF. „Dievčatá s nižšou hladinou testosterónu majú minimálnu šancu na víťazstvo. Preto by tieto pravidlá mali byť aplikované na všetkých, teda vrátane atlétok s biologickými špecifikami,“ vysvetlila slávna Ruska.

„Nemali by byť žiadne sťažnosti. Ak také atlétky chcú pretekať proti ženám, tak by mali mať povinnosť znížiť svoju hladinu testosterónu. Nikto im neberie právo zúčastniť sa na atletických pretekoch, ale mali by pochopiť, že majú kolosálnu výhodu,“ doplnila Isinbajevová.

Podobný postoj má aj k ďalšej horúcej téme, ktorým je postavenie transgender žien v športe. Ide o ženy, ktoré sa narodili v mužskom tele a potom podstúpili zmenu pohlavia.

„Samozrejme by pre nich mali byť nejaké testy, ktoré dokážu, že ich hladina hormónov vrátane testosterónu neprekračuje stanovený limit. Ak sa nejaká osoba považuje za ženu bez toho aby podstúpila hormonálnu liečbu, tak by rozhodne nemala dostať povolenie pretekať so ženami,“ dodala.

VIDEO: Pozrite si, ako pre TV Pravda zhodnotili úspešnú kariéru Anastasie Kuzminovej slovenské športové osobnosti:

Video
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Jelena Isinbajevová #Caster Semenyaová #IAAF