Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Skvelý Volko. Halovú sezónu odštartoval dvoma rekordmi

Volko začal halovú sezónu reNajrýchlejší Slovák Ján Volko začal rok 2019 hneď rekordným výkonom.

06.01.2019 12:00
Naďa Bendová, Ján Volko Foto: ,
Trénerka Naďa Bendová v rozhovore s Jánom Volkom.
debata

Na otváracích halových pretekoch sezóny v Ostrave vyhral najprv beh na 300 m v najlepšom slovenskom výkone histórie 33,76 sekundy. Z doterajšieho vlastného maxima 33,93 z minulého roka tiež v Ostrave skresal zverenec trénerského dua Naďa Bendová – Róbert Kresťanko 17 stotín.

Približne hodinu a pol po trojstovke pridal Volko najlepší slovenský halový výkon histórie aj na 150 m časom 15,89 sekundy, keď doterajší jednotkový čas 16,40 Martina Briňarského z 5. januára 2002 v Prahe zlepšil až o 51 stotín.

Historické svetové maximum 14,99 sekundy v tejto disciplíne patrí pod strechou Kanaďanovi Donovanovi Bailyemu. So súťažnou halovou stopäťdesiatkou Volko ešte nemal skúsenosti, vonku mal na konte už výborných 15,33 sekundy z 27. júla 2017 v Chebe.

„Trojstovka bola aj tentoraz náročná – ale taká je vždy. Čo sa však týka samotného behu, myslím si, že som ju zvládol dobre a taký istý názor majú aj moji tréneri. Posun o takmer dve desatiny ja naozaj dobrý,“ hodnotil Volko. „Stopäťdesiatka bola omnoho jednoduchšia, aj keď som ju absolvoval s kratšou pauzou po trojstovke, ako sme počítali. Cítim sa veľmi dobre a teším sa na celú halovú sezónu,“ uviedol pre atletika.sk.

Slovenský šprintérsky rekordér bežal 150 aj 300 m z plného tréningu v rámci sústredenia v Ostrave.

„Oba Jankove sobotné časy zodpovedajú momentálnej fáze prípravy, v ktorej sa nachádza,“ komentovala Volkove rekordné ostravské behy trénerka Naďa Bendová. „Som šťastná, že všetko ide presne podľa plánu. Môj odhad bol trojstovka za 33,8 a stopäťdesiatka za 16,0. Veľmi som sa nepomýlila. Ďakujeme všetkým, ktorí nás podporujú. Ďalej pokračujeme v príprave a dúfam, že Jankovi vydrží zdravie, lebo to je momentálne naozaj najdôležitejšie.“

Najrýchlejší Slovák bude na halových ME na začiatku marca v Glasgowe obhajovať striebro v behu na 60 m z Belehradu 2017. Ďalšie preteky má Volko naplánované na 26. január na mítingu Indoor Track & Field vo Viedni, kde pobeží 200 m. Hodnota jeho slovenského rekordu spred dvoch rokov na tejto trati je 21,11 sekundy.

Prvú šesťdesiatku, kde je slovenský rekordér časom 6,57 z minulého roka v Toruni, absolvuje v halovej sezóne 2019 deň po viedenskom mítingu 27. januára na medzinárodnom mítingu Elán v rovnomennej bratislavskej hale.

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Ján Volko