Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako sa Marika z Hrnčiaroviec stala veľkou športovkyňou

Prvý raz v Dudinciach to bolo chladné, rýchle a svetové. Druhýkrát pod zbombardovaným kostolom cisára Viliama II. v Berlíne zasa bolestivé, pomalé a životné.

07.08.2018 21:02
debata

Aj tak by sa dali charakterizovať jediné dve päťdesiatkilo­metrové chodecké trate, ktoré útla rodáčka z Nitrianskych Hrnčiaroviec absolvovala. Mária Katerinka Czaková včera po výbornom šiestom mieste pri svojej premiére v tejto disciplíne na majstrovstvách Európy naznačila, že niekoľkohodinová atletická očista sa stane jej budúcnosťou.

Slovenská chodkyňa Mária Katerinka - Czaková... Foto: TASR, Radovan Stoklasa
Mária Czaková Slovenská chodkyňa Mária Katerinka - Czaková počas pretekov v chôdzi žien na 50 km na ME v atletike v Berlíne.

Odkázaná na seba

Keď ju jej učiteľ telesnej výchovy na základnej škole prihlásil na dvojkilometrovú chodeckú trať, tešila sa. Vytrvalostné disciplíny jej sedeli a systematická práca i veľká drina jej prinášali radosť. Spolu s progresom a úspechmi.

„Na trati som odkázaná len sama na seba. Výsledok a všetko okolo neho závisí len odo mňa. Hoci je to drina, veľmi ma to chytilo,“ povedala ešte pred šampionátom Czaková.

Definitívne rozhodnutie jej uľahčili prvé preteky v Bratislave pred 15 rokmi. Ako 14-ročná zdolala konkurentky z nitrianskej chodeckej skupiny a povedala si typické: toto je niečo, čo by som chcela robiť. Bola to skvelá voľba.

Vražedné podmienky

O niekoľko rokov a stovky kilometrov ďalej pozbierala zatiaľ najsladšie ovocie driny. Po sústredení v Livigne po boku Mateja Tótha či spoločného trénera Mateja Spišiaka zatúžila po medaile z Berlína.

Predurčovalo ju na to aj tabuľkové postavenie po skvelom výkone na marcovej Dudinskej päťdesiatke. Bola to jej premiéra na tejto vzdialenosti. Nasledujúce preteky zvládla bravúrne.

„Pred nimi som hovorila, že som ešte nezažila ťažkú päťdesiatku. Teraz už viem, čo to znamená, keď zabolí. Podľa tabuliek som pred pretekmi bola druhá, ale so šiestym miestom som maximálne spokojná. Nechala som na trati všetko, viac sa nedalo,“ hovorila v cieli Czaková.

V teple, ktoré robilo z tieňa najžiadanejšiu destináciu pre chodcov na trati i divákov popri nej, sa zverenka trénerského dua Martin Pupiš – Matej Spišiak nestratila.

Mária Czaková. Foto: SITA
Mária Czaková Mária Czaková.

„Boli to preteky pre tvrdých chlapov, ale Marika sa v nich ukázala. Niet jej čo vyčítať, popasovala sa s tým perfektne,“ chválil Czakovú Pupiš. " Vo vražedných podmienkach odšliapala svoju druhú päťdesiatku v živote so cťou. Jej umiestnenie je obdivuhodné. V duchu som si hovoril, že keby sa dostala medzi poltucet najlepších, bolo by to skvelé. Mám radosť z jej veľkého výsledku," pridal sa Spišiak.

Ako na dusnú i vlhkú horúčavu, kvalitné súperky i zmätky na občestvovacích staniciach reagovala 29-ročná pretekárka banskobystric­kej Dukly?

„Teším sa, že som to v hrozných podmienkach zvládla. Som na seba hrdá a teším sa. Bolelo to, tvrdli mi nohy, ale ani raz som to nechcela zabaliť. V duchu som si ani raz nepovedala, že do cieľa neprídem. Mám radosť, že tie kvantá odrobených kilometrov sa zúročili,“ usmievala sa Czaková.

Jej výkon bol zážitkom

Pri jej širokom úsmeve zostával rozum stáť. Rozdávala ho na všetky strany. Početnej skupine rodinných príslušníkov, jej fanklubu i novinárom. Tvárila sa, akoby sa vrátila z dovolenky. Žiadna známka toho, že sa štyri hodiny morila na 40-stupňovej páľave.

„Je tu príliš horúco pre diváka, nie ešte pre pretekárov. Klobúk dole,“ reagoval prezident Slovenského atletického zväzu a bývalý chodec Peter Korčok. "Urobila obrovský pokrok. Nielen fyzicky a výkonnostne, ale aj vnútorne. Spolupráca s psychológom ju posunula ešte vyššie.

Verím, že to nebolo jej posledné slovo a dočkáme sa ďalších pekných výsledkov," zaželal si Spišiak. „Čakajú ju bolestivé dni, ale stálo to za to. V najťažších podmienkach, aké kedy na majstrovstvách Európy boli, naháňala Fína Kinnunena, ktorý má o polhodinu lepší osobný rekord. Neuveriteľné,“ doplnil Pupiš.

Všetci traja útlu externú študentku doktorandského štúdia na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici v cieli vrúcne objali. Odbor telesná výchova a trénerstvo jej popri aktívnej kariére padol vhod. Rovnako ako tohtoročná novinka v Czakovej športovom kalendári. K dvadsiatke pribudla aj päťdesiatkilo­metrová trať.

Slovenská chodkyňa Mária Czaková. Foto: SITA
Mária Czaková Slovenská chodkyňa Mária Czaková.

„Je to životný výsledok a veľká motivácia. Na päťdesiatke sa dá posúvať hore. Keď to dokážu ostatné súperky, prečo nie ja? Po príchode do cieľa som si nepovedala, že nechcem túto disciplínu ani vidieť. Skôr mi napadlo, že sa teším na ďalšie preteky. Ale v Dudinciach, kde bude lepšie počasie,“ rozosmiala sa Czaková.

Možno jej zlepší náladu aj bonmot šéftrénera slovenských atlétov i jej vlastného kouča Pupiša. Ten hlúčik slovenských farieb v mixzóne pobavil zaujímavým porovnaním.

„Jej výkon bol pre mňa zážitkom. Minulý týždeň som jej hovoril, že ona je Marika z Nitrianskych Hrnčiaroviec, ktorá chodí na vrcholné podujatia s veľkými športovcami. V Berlíne sa k nim pridala. Byť šiestou najlepšou Európankou je skvelý výsledok. Verím, že jej to pomôže aj z hľadiska podmienok na prípravu,“ usmial sa Pupiš.

Spolu so Spišiakom veria, že jej prípadná vyššia finančná podpora bude využitá na prípravu v rámci päťdesiatky. A spolu s nimi aj slovenská atletická verejnosť. Veď naháňať pri premiére na vrcholnom podujatí skúsené harcovníčky, to je príbeh na (úspešné) pokračovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Mária Czaková #ME 2018 v atletike