Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tóth bojoval so súpermi aj slnkom. Z ME si domov vezie striebornú medailu

Slovenský reprezentant Matej Tóth sa nestal majstrom Európy v chôdzi mužov na 50 km na kontinentálnom šampionáte v nemeckom Berlíne.

07.08.2018 12:26
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth na 50 km trati na ME v Berlíne.
debata (26)

Tridsaťpäťročný rodák z Nitry absolvoval vytýčenú trať za 3:47:27 h a získal striebornú medailu. Najcennejší kov si vybojoval Marian Zakalnickyj z Ukrajiny, bronz Dmitrij Dziubin z Bieloruska.

Tóthov boj na ME v Berlíne Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Matej Tóth na 50 km trati na ME v Berlíne.

Úradujúci olympijský šampión na tejto vzdialenosti Matej Tóth, ktorý na 50 km získal najcennejší kov aj na majstrovstvách sveta v Pekingu 2015, od úvodu berlínskej súťaže diktoval tempo a figuroval na čele pretekov.

„Toto striebro má pre mňa cenu zlata. Prežíval som porovnateľné emócie s Riom. Síce som tvrdil, že po minulom roku zo mňa emócie opadli a už sa idem koncentrovať ako na každé iné vrcholné podujatie, ale zase to so mnou zalomcovalo. Na takom štyridsiatom kilometri by som nepovedal, že ma zaujíma, koľký dôjdem do cieľa. Bol to boj o život, no na 46. km prišla vlna eufórie a úžasná energia. Každá bunka môjho tela chcela nechať na trati všetko, nech to stojí, čo to stojí. A to sa mi podarilo. Sú to neskutočne silné emócie,“ povedal po berlínskej päťdesiatke Matej Tóth.

Za slovenským pretekárom sa postupne sformovala šesťčlenná skupina, v ktorej boli Poliak Rafal Augustyn, Ír Brendan Boyce, Nór Havard Haukenes, Fín Veli-Matti Partanen a Talian Marco De Luca.

Stíhaciu jazdu za Tóthom odštartoval Ukrajinec Marian Zakalnickyj, a predstihol ho na 32. km a vzďaľoval sa mu. Neskôr sa pred slovenského reprezentanta dostali aj Haukenes z Nórska a Dmitrij Dziubin z Bieloruska.

Matej Tóth na 50 km trati na ME v Berlíne. Foto: TASR/AP, Martin Meissner
Matej Tóth Matej Tóth na 50 km trati na ME v Berlíne.

Pre zlato si napokon dokráčal Zakalnickyj, v predposlednom dvojkilometrovom okruhu začal Nór strácať a klesol na štvrtú priečku. Matej Tóth sa v závere odpútal od Dziubina a napokon si Slovák vybojoval striebro rovnako ako na ME 2014 vo švajčiarskom Zürichu.

Ďalší slovenský reprezentant Dušan Majdan obsadil štrnástu priečku (3:59:21 h).

50 km chôdza, muži: 1. Marjan Zakalnyckyj (Ukr.) 3:46:32, 2. Matej TÓTH (SR) 3:47:27, 3. Dmitryj Dzubin (Biel.) 3:47:59, 4. Havard Haukenes (Nór.) 3:48:35, 5. Carl Dohmann (Nem.) 3:50:27, 6. Rafal Augustyn (Poľ.) 3:51:37, …, 14. Dušan MAJDÁN (SR) 3:59:21

Czaková na šiestom mieste
Slovenská reprezentantka Mária Katerinka Czaková obsadila na atletických majstrovstvách Európy v nemeckom Berlíne v chôdzi žien na 50 km šiestu priečku. Dvadsaťdeväťročná rodáčka z Nitry absolvovala určenú trať v uliciach Berlína za 4:24:59 h. Zlato získala Ines Henriquesová z Portugalska, ktorá od úvodu zvyšovala svoj náskok na čele pred triom Ukrajiniek a Slovenkou. Členka VŠC Dukla Banská Bystrica, ktorú trénersky vedú Matej Spišiak a Martin Pupiš, bol v prvej polovici pretekov aj druhá, neskôr sa držala na piatej pozícii. Pred slovenskú reprezentantka sa ešte dostala Španielka Julia Takácsová, Mária Katerinka Czaková si potom s prehľadom dokráčala pre šiestu priečku.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #chôdza #ME v atletike 2018