Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Atletickí šéfovia jej nútia hormóny. Šampiónka sa bude brániť

Africká atletická hviezda Caster Semenyaová sa bude na Športovom arbitrážnom súde (CAS) brániť proti novému pravidlu svetovej atletickej federácie IAAF, ktorá ju núti k zníženiu hladiny testosterónu.

18.06.2018 15:37
OH Londýn, atletika, Caster Semenyaová Foto:
Caster Semenyaová na OH 2012 v Londýne.
debata (4)

Ak by hormonálna liečba nepomohla, nesmela by od novembra figurovať v pretekoch od 400 m po jednu míľu. Dvojnásobná olympijská šampiónka a úradujúca svetová šampiónka v behu na 800 m Semenyaová s tým nesúhlasí.

Jej právnici oznámili, že toto pravidlo napadnú na CAS v Lausanne. „Caster Semenyaová má rovnako ako všetky atlétky právo súťažiť tak, ako sa narodila, bez nutnosti meniť svoje telo akýmikoľvek liečebnými prostriedkami,“ uviedla vo vyhlásení advokátska kancelária Norton Rose Fulbright, ktorá reprezentantku JAR zastupuje.

Dvadsaťsedemročná Semenyaová vzbudzuje svojou muskulatúrou veľké kontroverzie a v minulosti musela podstúpiť vyšetrenie, ktoré malo potvrdiť jej pohlavie. Podľa IAAF patrí do kategórie žien s diagnózou odlišného sexuálneho vývoja (DSD), ktoré majú výrazne vyššiu hladinu testosterónu ako bežná ženská populácia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #čas #Caster Semenyaová #IAAF #hormonálna liečba