Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hladný po pretekoch. Idem s kožou na trh, vraví Tóth

Viac ako deväťmesačný súťažný pôst Mateja Tótha (34) sa blíži ku koncu. Po úspešnom dokazovaní neviny pri nezrovnalosti v biologickom pase sa v nedeľu postaví na štart atletického mítingu Elán v Bratislave.

25.01.2018 19:49
Tóth Foto: ,
Matej Tóth.
debata (12)

„Už fakt, že sa po mesiaci prípravy predstavím v pretekoch, naznačuje, že sme na veľmi dobrej ceste,“ tešil sa olympijský šampión v chôdzi na 50 kilometrov z Ria 2016 na štvrtkovej tlačovej konferencii.

O mítingu Elán

Toto podujatie a celkovo pretekanie v hale sme do prípravy zaradili neplánovane. Definitívne sme sa rozhodli pred niekoľkými dňami na základe časov, ktoré som dosahoval v tréningoch. Ani som nesníval o tom, že by som sa po mesiaci tréningu mohol postaviť na súťažný štart. Moja forma rozhodne nie je taká dobrá, aby zvládla halové tempo. Beriem to ako formu prípravy i podpory mítingu Elán a atletiky na Slovensku.

O pocitoch

Bude skvelé, že si znovu oblečiem súťažný dres a trochu sa popreháňam so súpermi. Nemám prehnané očakávania ani ambície. S konkurenciou, ktorá do Bratislavy príde, sa nemôžem v rýchlom halovom tempe porovnávať. Budem sa sústreďovať na to, aby som prišiel do cieľa s dobrým pocitom. To je najdôležitejšie.

O príprave

Kopírujeme prípravu pred Zürichom a Pekingom – čo sa týka tempa, objemu, výsledkov i miest, kde sa budeme pripravovať. Nedávno som absolvoval 40-kilometrovú porciu v celkom solídnom tempe. Cítim sa dobre, nič ma nebolí ani neobmedzuje. Vpred sa posúvam rýchlejšie, ako sme si mysleli. Je dôležité, aby som zostal zdravý a vo februári absolvoval náročné sústredenie v Juhoafrickej republike. Prvý ostrý štart na 50 kilometrov ma čaká 24. marca v Dudinciach. Ostatné veci budeme plánovať operatívne. Vrcholom sezóny budú augustové majstrovstvá Európy v Berlíne.

Matej Tóth tri dni pred súťažným návratom. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Tóth Matej Tóth tri dni pred súťažným návratom.

O forme

Na jednej strane mám veľkú chuť, na druhej sa ako olympijský víťaz nemôžem ísť len tak prechádzať. Nemyslím si, že to bude nejaká hanba, ale ani rekordný čas. Som v štádiu, keď to budú moje posledné preteky, keď nie som ešte vo veteránskom veku (smiech). Idem s kožou na trh. Je to podobné, ako keby išiel Peťo Sagan naháňať vrchárov v horskej etape. Verím, že ľudia pochopia moju absenciu v boji o prvenstvo či národný rekord. Dôležitejšie ako trhať sa o sekundičky bude zostať zdravý a pozitívne naladený.

O kauze

Práve vo štvrtok ráno som absolvoval dopingovú kontrolu. Po novom už nechodia s papiermi, ale s tabletom. Ten však zamrzol a napokon sme aj tak museli údaje vypĺňať na papier (smiech). Odber prebehol štandardne. Momentálne som v hypoxickom stane, spávam vo výške 3200 metrov nad morom. Tieto myšlienky ma neťažia. Chodím na tréningy s čistou hlavou. Cítim sa dobre a mám radosť, že sa drina znovu ukazuje aj na časoch.

O konkurentoch

Boli viacerí, ktorí sa mi po oznámení rozsudku ozvali. Medzi nimi reprezentanti zo Švédska, Kanady, Česka, Poľska, Maďarska. O pozitívne reakcie som nemal núdzu ani počas kauzy. Je to príjemné.

O tréme pred štartom

(úsmev) Momentálne ju ešte nepociťujem, ale časom to príde. Od včera som prešiel na oddychovejší režim po náročnom období. Predštartové stavy prídu až tesne pred začiatkom pretekov, keď si uvedomím, že sa idem ponaháňať s konkurenciou. Necítim žiaden tlak z prípadného zlyhania.

O motivácii

Môj prípad som vytesnil. Iná motivácia ako robiť si radosť tam nie je. Mám hlad po pretekaní i trénovaní. Chýbal mi pocit, že drina v príprave prináša ovocie. O chvíľu pôjdem na sústredenie a budem mesiac bez rodiny. Som zvedavý, ako to zvládneme. V ostatných mesiacoch sme boli spolu takmer stále. Teším sa však, že v tam nachodím dvesto kilometrov týždenne.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #IAAF #biologický pas