Japonci namierili na veľryby

Zákaz lovu veľrýb je symbol boja za ochranu prírody. Po dvadsiatich rokoch od víťazstva sa zdá, že ochranárske organizácie budú musieť oprášiť staré transparenty.

25.05.2006 13:45
debata

Krajiny obhajujúce komerčný lov veľrýb tvrdia, že majú dostatok hlasov na získanie kontroly nad Medzinárodnou komisiou na lov veľrýb (IWC), ktorá združuje 66 krajín. Výročné stretnutie členských štátov sa začne na budúci týždeň v Karibiku. Hlasovanie komisie je verejné. Japonsko a narastajúca skupina prívržencov však chcú zaviesť opäť tajné hlasovanie a maskovať tak identitu krajín, ktoré lov veľrýb podporili. Potom bude cesta legalizácie komerčného lovu opäť otvorená.

Japonsko sa snaží získať väčšinu v komisii prijímaním nových členov, ktorí podporujú záujmy Japonska a Nórska. Od minulého roka je členom IWC aj Slovensko. „Vlani Slovensko hlasovalo proti lovu veľrýb. Veríme, že tento rok budeme hlasovať rovnako. Nie je dôvod meniť naše stanovisko," uviedla Lucia Szabová z Greenpeace. Za návrh chcú hlasovať najmä malé ostrovné krajiny, ktorým Japonsko za ich hlas ponúka finančnú pomoc. Japonci lovia veľryby aj dnes. Nie je pritom nijaké tajomstvo, že mäso z nich končí aj v konzervách s krmivom pre psy.
Neobmedzený lov veľrýb má reálnu šancu po dvadsiatich rokoch znova ožiť. Terčom harpún sa tak stane napríklad aj vráskavec ozrutný, najväčší cicavec našej planéty. Jeho počet sa odhaduje na približne desaťtisíc kusov.

Najohrozenejšie druhy veľrýb

Niektorí vedci tvrdia, že veľryby čelia väčšiemu nebezpečenstvu od lodnej prepravy, rybárskych sietí, znečistenia vody, klimatických zmien a nedostatku potravy ako zo samotného lovu. Druhí tvrdia, že povolenie komerčného lovu veľrýb privedie najväčšie cicavce na pokraj vyhynutia.

Veľryby na červenej listine Svetovej ochranárskej únie

Ohrozené: Veľmi vysoké riziko vyhynutia v krátkodobom horizonte

Veľryba biskajská a čierna
Ich populácia sa odhaduje asi na päťsto kusov. Toto storočie už nemusia prežiť
Oba druhy dorastajú do 18 metrov

Vráskavec obrovský
Na začiatku 20. storočia bol takmer vyhubený. Jeho počet je stále veľmi nízky.
Dĺžka 27 m

Vráskavec severný
Jeho počet bol zdecimovaný v 60. a 70. rokoch.
Dĺžka až 21 m

Vráskavec mišok
Umierajú najmä po stretoch s loďami.
Dĺžka až 24 m

Zraniteľné: Vysoké riziko vyhynutia v strednodobom horizonte

Vráskavec dlhoplutvý
Pred zákazom lovu ich bolo zabitých asi stotisíc kusov
Dĺžka 14 m

Bieluha morská
Dorastá do 5 m
Bieluhy z kanadského zálivu Sv. Laurinca sú tak otrávené znečistenou vodou, že po smrti sa s nimi zaobchádza ako s toxickým odpadom

Vorvaň Stal sa terčom rybárov keď klesol počet väčších druhov
Dĺžka 18 m

 
debata chyba