V Rakúsku sa poneviera medveď

Vzácny medveď hnedý, ktorý sa už niekoľko dní poneviera v lesoch na hraniciach medzi Rakúskom a Nemeckom, zostáva naďalej v nemilosti príslušných úradov.

24.05.2006 12:35
debata

Povolenie na jeho odstrel vydal už aj tirolský okres Reuttle. Správu v utorok potvrdil tirolský krajinský radca Anton Steixner. Na stretnutí predstaviteľov Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) a poľovníckeho združenia prítomní skonštatovali, že medveď s nezvyčajným správaním sa predstavuje bezpečnostné riziko tak pre človeka ako aj pre domáce zvieratá.

Medveď z nateraz neznámych dôvodov zrejme stratil svoje prirodzené inštinkty, vyhľadáva blízkosť ľudských sídiel a zabíja domáce zvieratá bez toho, aby potreboval potravu.  Napriek sa poľovníci nevzdávajú myšlienky chytiť zviera živé.

Šance na úspech sú však podľa radcu Steixnera veľmi malé. Hovorkyňa WWF dnes vo Viedni povedala, že usmrtenie zvieraťa by malo byť posledným riešením problému. Svetový fond na ochranu prírody sa prihovára za to, aby zviera uspali osobitnými uspávacím strelami a potom ho dopravili do prírodnej rezervácie.

debata chyba