Trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, len v Nízkych Tatrách je mierne, 2. stupeň.

13.03.2006 15:54
debata

Snehová pokrývka je na mnohých extrémne strmých svahoch ešte stále len mierne až slabo spevnená.

Lavíny sa môžu uvoľniť s veľkou pravdepodobnosťou už pri malom mechanickom zaťažení na svahoch so sklonom nad 35 stupňov. Príležitostne sa môžu samovoľne vytvoriť malé a stredné lavíny z nového snehu. Túry vyžadujú veľkú opatrnosť a znalosť posúdenia miestnej lavínovej situácie. Návštevníci hôr by mali vylúčiť pohyb po všetkých extrémne strmých svahoch. Informoval službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej Milan Lizúch.

Ráno bolo na hrebeňoch hôr polooblačno až zamračené, miestami hmla. Teplota vzduchu sa pohybovala od –14 do –7 stupňov Celzia. Fúkal silný až prudký vietor prevažne severných smerov s rýchlosťou do 55 km/h, v nárazoch dosahoval silu víchrice.

Za uplynulých 24 hodín pripadlo len v Západných Tatrách do štyroch centimetrov nového snehu. Vplyvom silného vetra sa na záveterných svahoch vytvorili málo stabilné snehové vankúše, dosky a preveje. Tendencia lavínového nebezpečenstva na najbližších 24 hodín je klesajúca.

debata chyba