Prejdite celý svet za pár stoviek. A od klamstva sa prepadnete pod zem

Irina, mladá konzultantka v jednej západnej spoločnosti v Moskve, strašne rada hovorí kolegom svoje zážitky z cesty do Argentíny. Ukazuje im pritom fotky a nastavuje opálenú tvár. Rozpráva im o krajine, kam nikdy nevkročila. Absolvovala totiž "fingovanú cestu", čo je teraz v Rusku obľúbený spôsob, ako ohromiť ostatných svojimi zážitkami, píše agentúra AFP.

20.04.2010 16:27 , aktualizované: 17:23
Planéta Zem Foto:
Planéta Zem
debata

„Naše obchody vzrástli v poslednom čase o 50 percent. Každý mesiac ich organizujeme tak pre tri desiatky klientov,“ povedal riaditeľ spoločnosti Persée-Tour Dmitrij Popov, ktorý je v organizovaní virtuálnych dovoleniek priekopníkom.

Jeho klienti nového typu si kupujú za 400 dolárov prestížnu cestu napríklad do Brazílie, Argentíny alebo Indie, ktorá by v skutočnosti stála tri tisícky dolárov. Robia to preto, aby mohli ohromiť svojich kolegov a vyslúžili si od nich ocenenie, prípadne od nadriadených povýšenie.

„V práci sa je ťažké presadiť. U nás každý maká ako blázon,“ hovorí dvadsaťtriročná Irina, ktorá sníva o tom, že dostane nejakú vedúcu funkciu.

„Môj šéf vášnivo miluje cesty do extrémnych oblasti. Cestuje do Južnej Ameriky alebo dokonca do Iraku. Aby som urobila dojem, rozhodla som ísť sama do Argentíny, čo je cesta, ktorú by som si v skutočnosti nemohla dovoliť,“ hovorí.

Pre túto fiktívnu cestu sa rozhodla vlani v novembri. Absolvovala kurz o argentínskych reáliách a naučila sa naspamäť adresy reštaurácií a vyhlásených nočných podnikov. Pri rozprávaní podrobne opisuje bývanie vo „svojom“ štvorhviezdičkovom hoteli v Buenos Aires.

„Za týždeň som sa naučila viac, ako keby som tam bola naozaj. Oznámila som svoj odchod a odišla som kľudne za rodičmi neďaleko Moskvy. Samozrejme som ešte musela absolvovať niekoľko sedení v soláriu,“ rozpráva skúsene.

Po pätnástich dňoch sa Irina vrátila do úradu celá rozžiarená a začala podrobne popisovať svoje zážitky z cesty.

„Rozprávala som všetko, čo moji kolegovia chceli vedieť: ako sa naučiť tango, ako sa správať k Argentínčanom, aké majú zvyky … V určitú chvíľu som tomu začala aj ja sama veriť,“ hovorí pekná blondínka s modrými očami.

Po návrate z tejto cesty jej šéf dovolil podieľať sa na zaujímavejších projektoch. „A ak sa do roka uvoľní miesto vedúceho, budem to ja, komu ho ponúkne,“ tvrdí s presvedčením I­rina.

Tretina klientov spoločnosti Persée-Tour sa takýmto spôsobom podľa Popova snaží zabezpečiť spoločenské postavenie.

„Dvadsaťosemročná Moskovčanka, ktorá pracuje v jednej západnej spoločnosti, si dokonca sama spôsobila zranenie na ruke, aby jej rozprávanie o love piraní v Amazonke vyzeralo dôveryhodnejšie. Všetko to robila preto, aby ukázala svojim kolegom, že ich svojim spôsobom života prevyšuje,“ hovorí riaditeľ cestovnej kancelárie.

Zvyšné dve tretiny klientov si kupujú takýto fiktívny zájazd kvôli tomu, aby si zabezpečili alibi voči svojim partnerom. Osemdesiat percent z nich sú muži, z ktorých mnohí tak kryjú posledné avantúry pred vstupom do manželstva.

Napríklad dvadsaťsedemročný právnik Andrej z Petrohradu oznámil svojej snúbenici, že odchádza na päťdňový seminár do Egypta. V skutočnosti strávil tento čas so svojou „starou známosťou“, ktorú jednoducho potreboval vidieť.

„Priviezol som svojej snúbenici niekoľko egyptských darčekov a fotografie, na ktorých som v obleku v konferenčnej sále alebo v plavkách na pláži. Rozprával som jej veľa vecí o Egypte, kde som nikdy nebol. Pritom som nevyvolal ani tieň podozrenia,“ chváli sa.

debata chyba