Reštaurácia v Harleme nie je pre každého. Nevpustili tam ani Madonnu

Nemožné. Týmto slovom možno najlepšie vystihnúť snahu dostať sa do najexkluzívnejšej newyorskej reštaurácie Rao´s. Nenápadný podnik s talianskou kuchyňou vo východnom Harleme má len asi desať stolov a každý z nich niekomu patrí. Do reštaurácie sa tak možno dostať výlučne len na pozvanie niektorého z majiteľov miesta. Výnimkou sú nie príliš časté aukcie, vďaka ktorým záujemcovia s niekoľko tisíc prebytočnými dolármi môžu zasadnúť za vysneným stolom.

07.06.2010 11:20
Reštaurácia Rao´s Foto:
Večerať v newyorskej reštaurácii Rao´s, ktorá ponúka vychýrenú taliansku kuchyňu, je snom mnohých Američanov.
debata

Jedna takáto aukcia sa skončila na serveri eBay minulý týždeň. Jej víťaz za možnosť najesť sa v reštaurácii, kde odmietli napríklad aj speváčku Madonnu, zaplatil vyvolávaciu cenu 5-tisíc dolárov. Výťažok získa Národná nadácia Američanov talianskeho pôvodu.

„Je to skutočne ojedinelá príležitosť pre mnohých z ľudí mimo malého okruhu štamgastov v Rao´s,“ uviedol organizátor aukcie. „Vážne pochybujem, že široká verejnosť bude mať túto príležitosť znovu,“ dodal. V decembri minulého roku sa však napríklad miesto v reštaurácii dražilo tiež, cena nakoniec skončila na vyše troch tisíckach dolárov.

Úspešnému dražiteľovi to však zrejme prekážať nebude. Ocitne sa totiž v podniku, kam sa len tak niekto nepozrie a ak áno, tak to väčšinou znamená, že prinajmenšom v newyorskom svete niečo znamená. Reštaurácia sa pritom nachádza v Harleme, kam inak newyorská smotánka nezavíta, má otvorené len od pondelka do piatka a jej interiér je tak trochu nemoderný.

Víťaz aukcie si ho bude môcť pozrieť 27. júla. Pri niektorých z ostatných stolov možno bude sedieť niektorá z hollywoodských hviezd či vysoko postavených manažérov. Medzi hosťami však údajne prinajmenšom v minulosti nebolo príliš vzácne stretnúť napríklad aj členov mafie.

Sláva reštaurácie, ktorá varí domácu taliansku kuchyňu, sa začala v roku 1977, keď jej New York Times venoval nadšenú recenziu z pera kritičky Mimi Sheratonovej a prezradili tiež najlepšie strážené tajomstvo mesta miliónom čitateľov. Podnik, ktorý dovtedy desaťročia fungoval ako reštaurácia pre miestnych ľudí, postupne získal auru nedostupnosti. Na svojich štamgastov nezanevrel, práve oni dnes väčšinou majú trvalú rezerváciu na neveľký počet stolov.

Súčasný spolumajiteľ reštaurácie Frank Pellegrino, ktorý je tiež filmovým i televíznym hercom a pomerne častá si zahrá rolu gangsterov, si u hostí váži predovšetkým lojálnosť. Hviezdy ani iný status záujemca o rezerváciu na neho naopak dojem nerobí. „Uvidím, čo sa dá robiť,“ povedal kedysi nevzrušene bývalému americkému prezidentovi Billovi Clintonovi. Nakoniec sa však Clinton aj s manželkou v reštaurácii najedol.

Pellegrino podnik prevzal spolu so svojím príbuzným Ronaldom Straccim v roku 1999 po smrti Vincenta Raa, syna Charlesa Raa, ktorý reštauráciu založil v roku 1896. Pellegrino je príbuzným Vincentovej ženy, Stracci zase synovcom jej manžela.

Noví majitelia síce na exkluzívnosti podniku, pred ktorým obvykle stoja telesní strážcovia a limuzíny, nič nezmenili, napriek tomu ho však urobili dostupnejším pre bežných smrteľníkov. Američania si totiž na webovej stránke reštaurácie môžu kúpiť aspoň jej vychýrené omáčky na špagety.

debata chyba