Elvis žije. Na výstave v Nitre

Návštevníci môžu od piatka nahliadnuť do súkromia kráľa rokenrolu. Výstava v Nitre ako prvá na Slovensku ponúka 80 predmetov, ktoré Elvis Presley vlastnil. Poslednú ezoterickú knihu, ktorú nechal na nočnom stolíku krátko pred smrťou, či tiež posledný Cadillac, s ktorým brázdil cesty.

09.07.2010 12:11
Elvis v Nitre
Večný živý Elvis na výstava v Nitre.
debata

Šesťmetrové auto je určite najväčším pútačom zbierky v Galérii Mlyny v Nitre. Vo vedľajšej vitríne sa leskne 14-karátový kľúč od tejto „lode“. Zlato je tiež na špeciálnej značke 1-ELVIS. „Vyrobili ho v roku 1974, Elvis ho v ten rok aj kúpil a jazdil na ňom do svojej smrti,“ prezradil producent Franz Heel.

Auto sa pýši 8,2 litrovým motorom, výkonom 280 koní a obrovskou spotrebou – 39 litrov na 100 kilometrov. Aj napriek týmto silným jazdným vlastnostiam bol Elvis človekom, ktorý sa snažil pozitívne vplývať na mladých ľudí. „Napríklad aj takým spôsobom, aby nejazdili príliš rýchlo. Aj to bol zrejme jeden z dôvodov, prečo Elvis dostal čestnú šerifskú hviezdu z Memphisu,“ poukázal Heel na ďalší naleštený exponát.

Hudobník sa rád obklopoval šperkami. Návštevníci môžu okrem nich vidieť aj oblečenie, ktoré nosil počas vystúpení. V rohu stojí autentická pohovka a stojanová lampa z obývačky v Gracelande. „Mal ju tam až do svojej svadby. Keď sa prisťahovala manželka Priscilla, všetko nanovo zariadila a staré veci dala preč. Pohovka sa našla v pivnici,“ opisoval Heel.

Zaujímavosťou je tiež drobná kniha s poznámkami Elvisa. „Je to ezoterická knižka s názvom The way out. Našla sa na nočnom stolíku po tom, ako zomrel v roku 1977. Ako záložku používal Elvis jednodolárovú bankovku označenú s drobnými iniciálami EP,“ dodal producent. Hodnota jednodolárovky je v skutočnosti oveľa vyššia.

Podobne je to s ďalšími exponátmi. Všetkých 80 predmetov zapožičaných z Múzea Elvisa Presleyho v Memphise v USA je spolu poistených na 2,2 milióna eur. Najdrahším predmetom je spomínaný Cadillac, ktorý je poistený proti krádeži a požiaru na 1,2 milióna eur. O niečo nižšia je poistka na slávnu gitaru Hagström – 350-tisíc eur. Elvis na nej hral v roku 1968, keď sa vrátil na scénu po niekoľkoročnej pauze. Výstava potrvá do 25. júla.

debata chyba