Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Pokorila Shiffrinovú, kritizovala očkovanie a pozná Vlhovej vzťah s bratom. Talianke narástli ústa i výkony

Mala to byť jednoznačná záležitosť. Na jej triumfe by ste pri úspešnej stávke nezarobili ani polovicu vkladu. V disciplíne, ktorá sa už roky zmieta v smrteľných bolestiach. Proti konkurencii - s výnimkou absentujúcej Petry Vlhovej - ktorú napočítate na prstoch jednej ruky.

06.02.2023 17:17
Federica Brignoneová Foto:
Dojatá Federica Brignoneová po zisku zlatej medaily v alpskej kombinácii na MS 2023.
debata (11)

Mikaela Shiffrinová mala podľa očakávaní otvoriť prvý deň majstrovstiev sveta v alpskom lyžovaní zlatou medailou z alpskej kombinácie. Lenže Američanku včera popoludní dostala pod tlak azda životným slalomovým kolom Federica Brignoneová.

Špecialistka na obrovský slalom sa nakoniec stala svetovou šampiónkou, lebo Shiffrinová spravila v závere slalomového kola chybu a nedokončila ho. Striebro brala Švajčiarka Wendy Holdenerová, ktorá zaostala za víťazkou o 1,62 sekundy, bronz Rakúšanka Ricarda Haaserová (+2,26).

„Asi 99 percent ľudí očakávalo, že Shiffrinová získa zlato. A vidíte, bola prvou, ktorá slalomové kolo nedokončila. V tom je šport a najmä alpské lyžovanie krásne,“ komentoval slovenský reprezentant Andreas Žampa pre JOJ Šport.

Medaila po 12 rokoch

V minulosti jazdila Brignoneová slalomy pravidelne. Väčšinou nepostúpila z prvého kola – buď pre slabý čas alebo pre predčasný koniec. Životným výsledkom je dvanáste miesto zo Semmeringu z decembra 2018.

Federica Brignoneová. Čítajte viac Kolaps Shiffrinovej v závere. Zlato v kombinácii pre Talianku Brignoneovú

Odvtedy dokončila slalom len osemkrát, naposledy vlani v novembri v americkom Killingtone. Na víťaznú Shiffrinovú vtedy stratila 2,19 sekundy a skončila na 24. priečke.

V Savojských Alpách to už bola iná pesnička ako pred dvoma rokmi, keď vypadla v slalomovej časti alpskej kombinácie MS 2021. Shiffrinovú zdolala už v dopoludňajšom kole superobrovského slalomu o 96 stotín sekundy. Agresívnou jazdou v slalome prinútila favoritku k chybe a uhájila prvú pozíciu

„Cítim šťastie a vďaku. Ukázal som dve dobré jazdy. V kariére mi chýbala zlatá medaila z majstrovstiev sveta. Mám radosť, že sa môj pôst skončil. Som najstaršia v našom tíme, o to väčšia je moja radosť,“ usmievala sa Brignoneová.

Pre Taliansko vybojovala historicky prvé zlato na MS v kombinácii. Tridsaťdvaročná Brignoneová je zároveň najstaršou víťazkou alpskej kombinácie. Cenného kovu z MS sa dočkala po dvanástich rokoch, keď v Garmisch-Partenkirchene získala striebro v obrovskom slalome.

10 výrokov a pochopíte, prečo je Mikaela šampiónka Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
"Snívajte vo veľkom, ale nebuďte naštvaní, ak...

„Nie je to prvýkrát, čo cítim také silné emócie. Mám v očiach slzy. Milujem kombináciu, milujem Méribel,“ radovala sa Brignoneová pre RAI Sport.

Ako Boris a Petra

Za ostatné štyri sezóny si prešla neuveriteľnou horskou dráhou výkonnosti. Životný vzostup prišiel paradoxne po smrti Shiffrinovej otca Jeffa. Mikaela prerušila sezónu, Brignoneová pritlačila ešte viac na pílu. A hoci Vlhová chcela Talianku predstihnúť v boji o veľký glóbus, nemala šancu.

Po 53 rokoch, čo sa jazdí Svetový pohár, to bol prvý veľký glóbus pre lyžiarku z Talianska. Ziskom 1378 bodov prekonala dovtedajší rekord Alberta Tombu a to aj napriek tomu, že záverečné podujatie sezóny v Aare zrušili.

"Nebolo pekné, čo sa Shiffrinovej stalo, ale na konci sezóny som lyžovala naozaj dobre,“ vyhlásila Brignoneová.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Tajomstvo Shiffrinovej suverenity: Držím sa rady od Federera

Veľký glóbus i dva malé za slalom a kombináciu jej doniesol kuriér. Prevzal ich brat Davide. Ak si chcete predstaviť ich vzťah, je to niečo podobné ako Boris Vlha s Petrou. A k tomu ešte pridajte, že Davide Brignone je aj trénerom slávnej sestry. A tiež kameňom úrazu.

Po triumfe vo Svetovom pohári v ročníku 2019/2020 prišiel v nasledujúcej sezóne tvrdý pád na dno a uvažovanie o konci kariéry. Brignoneová hľadala vinníkov všade – v snehových podmienkach, pravidelnom testovaní či povinnom očkovaní koronavírusu, napätých vzťahoch v reprezentač­nom tíme…

Nepomohlo. Zbabrala domáce MS 2021 v Cortine. Klasický ani obrovský slalom nedokončila, rovnako ani kombináciu. V super G skončila až desiata.

Spoločne s bratom sa odčlenili z reprezentačného družstva, lebo talianska federácia chcela súrodenecké duo rozdeliť. Brignoneová uprednostnila brata a spravila dobre.

„Neviem, či sa teší viac ona alebo ja. Prešli sme si veľkými skúškami, sme tu a ona je majsterka sveta v disciplíne, ktorú tak miluje,“ tešil sa Brignone po včerajších pretekoch.

A azda aj celý taliansky tím s ním.

Najúspešnejšie lyžiarky v histórii MS Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
1. Christl Cranzová (Nemecko) - 15 medailí (12...

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Federica Brignoneová