Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhová prežíva peklo aj kvôli oslave. Bolí to tak, že sa z toho môžete zblázniť

Pri jednej s údivom otvárala ústa, pri druhej krútila hlavou. Pohľad na Mikaelu Shiffrinovú a Petru Vlhovú v aktuálnej sezóne Svetového pohára alpských lyžiarok bol prekvapujúci aj pre Evu Kurfürstovú (45).

31.01.2023 15:02
Petra Vlhová Foto:
Gesto zmaru Petry Vlhovej po slalome v Špindlerovom Mlyne.
debata (51)

Expertka Eurosportu nečakala skvelý návrat Američanky i problémy Slovenky pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta vo Francúzsku (6. – 19. februára). „Favorizujem Shiffrinovú, ale Vlhová ju už dokázala zdolať. Prečo by sa jej to nemohlo opäť podariť?“ pýta sa bývalá česká reprezentantka.

Čo ukázal posledný januárový týždeň, generálka na MS?

Shiffrinovej najlepšiu formu v živote. Avšak, aj sama sa vie dostať pod tlak. V druhom kole nedeľňajšieho slalomu v Špindlerovom Mlyne išla na istotu. Zamávali ňou rekordy – najskôr ten Vonnovej, potom možné dorovnanie Stenmarka.

Aj vy súhlasíte s tým, že Američanka má najlepšiu formu v kariére?

U nej som mala tento pocit viackrát. Určite sa to dá ohraničiť tým, že jazdí najlepšie od tragickej smrti otca. Už predtým bola vynikajúca, ale spomínam si na zábery, keď jej to išlo aj lepšie.

Eva Kurfürstová. Foto: Profimedia
Eva Kurfürstová Eva Kurfürstová.

Možno sa na toto porovnanie minulej a aktuálnej formy pozeráme trochu skreslenou optikou po náhlej smrti otca či zlyhaní v Pekingu…

Súhlasím, ale Peking by som dala na vedľajšiu koľaj. Aj mňa prekvapilo, ako sa z toho Mikaela dostala. Dlhšiu dobu som si myslela, že sa jej to nepodarí.

Prečo by ste dali olympiádu bokom?

Lyžovanie v súčasnosti ovplyvňujú viaceré faktory – fyzikálne prostredie, danosti pretekára a tiež materiál. Ten od Atomicu, ktorý Mikaela používa, na atypickom čínskom snehu vôbec nefungoval. Preto prišla katastrofa, u Shiffrinovej nevídaná.

Po smrti otca mi prišla veľmi apatická. Akoby nevedela, či chce lyžovať alebo nie. Trápili ju, pochopiteľne, iné veci. Teraz sa z toho neskutočne „vylízala“. Po troch rokoch je skutočne šťastná a preto aj výborná.

Pomohol jej aj vzťah s Aleksandrom Aamodtom Kildem?

Považujem to za kľúčový faktor, veď obaja išli výkonnostne hore. Našla spriaznenú dušu. Podporujú sa a majú sa skutočne radi. Nie je to len taký vzťah, ktorý má na začiatku veľa entuziazmu a potom narazí.

Martina Dubovská Čítajte viac Za Shiffrinovú som sa prihovorila, spomína Zuzulová. Američanka na to nezabudla

Je dôležité, keď má lyžiar po boku človeka, ktorý rozumie lyžiarskym úskaliam?

Áno aj nie. Shiffrinová môže na Kildeho prenášať tlak, otvorene sa bavia o problémoch. Ak máte však partnera mimo lyžovania, dostane vás od neho preč, čo je tiež zdravé.

Je Shiffrinová najväčšia favoritka na MS?

Je vo forme a v pohode. Vyzerá to tak, že by sa mohla pobiť o cenné kovy vo všetkých disciplínach. Na šampionát sa dá pozerať dvoma optikami. Buď sa dostanete pod tlak, lebo musíte, alebo to beriete ako každé iné preteky.

Mentálne vyzretejšie pretekárky ako Shiffrinová či Vlhová istotne zvolia druhú alternatívu. Petra však rieši viac problémov ako Shiffrinová.

Slovenské fanúšikovské more v Špindlerovom Mlýne Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Tribúny a miesta pri trati v Špindlerovom Mlýne...

Po dvoch tretích miestach v novembrových slalomoch v Levi Vlhová i jej tím naznačili, že budú ladiť formu najmä na MS. Prečo sa im to nedarí?

Je to súhrn faktorov. Po zisku zlata na vlaňajšej olympiáde mala útlm. Sama priznala, že sa cítila prázdna. Po dosiahnutí vrcholu je to u každého vrcholového športovca normálne. Dala si dlhšiu pauzu, začala neskôr s prípravou. Niektorí v tom hľadajú chybu, ja nie.

Prečo?

Pauzu potrebovala. Keby ju nemala a vrátila sa bez chuti a oddychu, bolo by to utrápenejšie ako teraz.

Nemôže sa na jej forme prejavovať chýbajúci tréningový objem?

Tu sa zhodneme. Po konci s trénerom Liviom Magonim a prechode k trénerovi Maurovi Pinimu sa tréningový objem zmenšil už pred uplynulou sezónou a zmenšil sa aj teraz. Technické disciplíny sú o cviku a Petra je rutinérka.

Je však jasné, že ak neodjazdíte potrebný objem a stále ho znižujete, môže chýbať istota či vyrovnanosť výkonov. V minulosti sme to nevídali, teraz áno. Lenže pozor – s výnimkou nedele skončila v slalome najhoršie štvrtá, čo sú skvelé výsledky.

Tím i Petra robili maximum, aby manko dohnali. Podarilo sa im to pred sviatkami po Sestriere, lenže potom prišla viróza, zhodila asi štyri kilá a to s vami zamáva.

Vlhová lyžovanie Čítajte viac Skvelá aj na 50. mieste. Matovič bráni šampiónku

Ako veľmi táto strata hmotnosti ovplyvňuje výkon na trati?

Súčasné alpské lyžovanie je fyzicky veľmi náročné, napríklad aj kvôli materiálu. Ten súčasný má tvrdé špičky lyží, aby ste mohli ísť priamejšiu stopu a nemuseli do oblúka toľko nadchádzať.

Ak však nemáte silu, nebudete v strede ťažiska na začiatku oblúku. Bez toho nenačasujete oblúk správne alebo nezaťažíte ideálne lyže. Strata štyroch kilogramov – väčšinou svalovej hmoty – je veľký škrt cez rozpočet.

V akom rozpoložení pôjde Vlhová do Francúzska?

Vo Flachau sme videli starú Peťu. Všetko jej sadlo ideálne a súperky na ňu nemali. Pokojne sa to isté môže stať aj na majstrovstvách sveta. Videla som Petru v Špindli a zdalo sa mi, že je ešte chudšia ako vo Flachau. Je perfekcionistka.

Vyhrala to, o čom sa mnohým ani nesníva. Niekedy na to slovenský fanúšik zabúda. Neviem, do akej miery Petra číta noviny, ale aj to ju môže rozhodiť, rovnako ako tá nešťastná oslava vo Flachau či neuspokojivé výsledky.

odkaz
vlhova-program

Máte pocit, že sa na Vlhovú pozeráme na Slovensku objektívne?

Keby bola na vzostupe a nikdy nevyhrala olympiádu či zlato na MS a glóbusy, za výsledky v sezóne by ste Vlhovú oslavovali. Bola na vrchole a javí sa, že je na zostupnej vlne.

To nie je taký problém ako špirála, v ktorej sa točí Katharina Liensbergerová. Kariéra je krivka, ktorá osciluje. Preto teraz nie je spokojný slovenský novinár, expert, fanúšik.

Čo v takom momente prežíva lyžiarka?

Musí to byť pre Vlhovú peklo. Veľmi to bolí a môžete sa z toho aj zblázniť. Ak však v hlave čo i len raz pripustíte, že nejazdíte tak, ako by ste chceli, potom sa neuveriteľne trápite. Najlepším liekom sú výhry.

Petra Vlhová Čítajte viac Vlhovej najhorší slalom za 7 rokov: Musíme to hodiť za hlavu, tvrdí jej brat

Času na jej zlepšenie nie je veľa, šampionát sa začína na budúci týždeň. O čo sa môže Vlhová v príprave oprieť?

Patrí k lyžiarkam s najsilnejšou mentalitou. Iba Shiffrinová, možno Lara Gutová-Behramiová sú nastavené podobne.

Nechcem, aby to vyznelo zle, skôr pozitívne, ale Vlhová sa môže odraziť od pomyselného dna. Odtiaľ je cesta iba hore.

Zajazdila najhorší slalom za ostatné štyri roky, ale môže to mať oslobodzujúci účinok. Petru poznám veľmi dlho. Nekomplikuje si život, uvažuje v pozitívnom zmysle slova veľmi jednoducho a racionálne. Lyžovanie nie je šport pre blbcov.

Petra vie, ako v ňom chodiť. Sústreďuje sa na pozitívne stránky, neláme si hlavu s negatívami. Na MS favorizujem Shiffrinovú, ale Vlhová ju už dokázala zdolať. Prečo by sa jej to nemohlo opäť podariť?

10 výrokov a pochopíte, prečo je Mikaela šampiónka Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
"Snívajte vo veľkom, ale nebuďte naštvaní, ak...

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Eva Kurfürstová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2022/2023