Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Úprimný Zuzula: Shiffrinovci nám veľmi pomohli, nedám na nich dopustiť

Prekonala neuveriteľný rekord a pustila sa do pokorenia ďalšieho. Najúspešnejšia alpská lyžiarka v histórii Mikaela Shiffrinová dosiahla v Kronplatzi víťazné double v obrovskom slalome. Po utorňajšom jednoznačnom triumfe deklasovala konkurenciu aj v stredu.

25.01.2023 18:28 , aktualizované: 26.01.2023 11:18
Shiffrin Zuzulová Foto:
Veronika Zuzulová, Mikaela Shiffrinová a Wendy Holdenerová na podujatí SP v Aspene v marci 2017.
debata (10)

V talianskom stredisku dosiahla 84. triumf vo Svetovom pohári. Už len dva jej chýbajú k tomu, aby sa dotiahla na absolútne maximum Ingemara Stenmarka (86). Slovenka Petra Vlhová obsadila rovnako ako v utorok štvrtú priečku.

"Obdivuhodné, ako sa pozbierala zo zlyhania na minuloročnej zimnej olympiáde či zo smrti otca. Stále je schopná nájsť motiváciu. Prekonanie Stenmarka je otázka času.

Teraz špekulujeme, kde sa zastaví. Matematicky je možné, že sa prehupne aj do druhej stovky víťazstiev. Má dobrý vek, môže jazdiť ešte niekoľko sezón. Premenných je však veľa," vraví Boris Zakouřil.

Petra Vlhová Čítajte aj Iná liga. Shiffrinová opäť nedala šancu Vlhovej a spol.

Výnimočná technika

Expert Českej televízie podrobne sleduje výkony americkej fenoménky už od tínedžerských čias. To isté platí aj o Timotejovi Zuzulovi. Otec bývalej slovenskej lyžiarky Veroniky priznáva, že mali so Shiffrinovcami vzťah, ktorý medzi konkurentkami nie je bežný.

"Mikaela je pre mňa výnimočná. Nielen preto, že od 16 rokov dosahuje medzi elitou skvelé výsledky, ale najmä ako človek. Jej rekord je realitou, možno ho raz niekto prekoná.

Podstatnejšie je, ako sa správa a čo robí. Na to sa nezabudne. V lyžovaní má na konte všetky naj, ale to isté platí aj o ľudských kvalitách," je presvedčený Zuzula.

Zblížil ich ťažký moment. Veronika si poranila na sústredení v USA koleno. Všetko sa udialo pred zrakmi Mikaely Shiffrinovej a jej dnes už nebohého otca Jeffa. Ako uznávaný anestéziológ vybavil vtedajšej slovenskej jednotke príkladnú starostlivosť.

„Keď som raz mala problém s kolenom v USA, vybavil mi tam lekára. Postarali sa o mňa naozaj výborne,“ spomína Zuzulová.

hiffrin koruna Čítajte aj Padla od vyčerpania, potom strúhala grimasy. Pozrite sa, kto pomáhal Shiffrinovej s korunkou

„Mikaelin otec Jeff nám veľmi pomohol, hoci nemusel. Bola to jeho iniciatíva. Veľmi sme si to vážili. Deti sú odrazom rodičov, lebo s nimi trávia veľa času. Shiffrinovci to potvrdzujú,“ pridáva sa Zuzula.

Spoločne absolvovali viacero tréningov. Vymieňali si poznatky. Zuzula si nikdy nevšimol nič špeciálne, čím by sa Shiffrinová v tréningoch odlišovala. Predsa sa však v príprave Slovenky a Američanky nejaké rozdiely nájdu…

„Pred väčšinou pretekov mala Mikaela možnosť trénovať na pretekárskych zjazdovkách. Bola to spolupráca medzi zväzmi, keďže tie európske sa chceli pripravovať v zámorí v Lake Louise, Beaver Creeku či teraz Killingtone. To však neznižuje jej kvality ani unikátnosť štýlu. Nie je najlepšia v histórii kvôli podmienkam,“ pokračuje Zuzula.

Štýl sa pozdáva aj Zakouřilovi. Niekdajší český reprezentant často s údivom sleduje, ako Shiffrinová maximalizuje svoju rýchlosť tým, že od seba veľmi nepúšťa lyže.

6. Shiffrinová Čítajte aj Elitná spoločnosť. Sagan, Messi či Djokovič prijali Shiffrinovú s otvorenou náručou

„Má výnimočnú techniku, je to dar. Pláva po snehu, ide ľahučko. Vyzerá to ako koncert. Nemá falošné tóny a potom ani nemusí tlačiť na pílu. Často presne vie, ako ide. Čo potrebuje na víťazstvo. Preto sa stáva, že zvládne väčšiu časť trate a v úplnom závere pritlačí. Potom sú jej posledné sektory väčšinou zelené a najrýchlejšie. Môže pritlačiť z rezervy, ktorú má,“ všíma si Zakouřil.

Vlhová je iný svet

Shiffrinová je najlepšou lyžiarkou histórie. Ale aj najtalentovanejšou?

"Talent jej nechýba, ale nedá sa to merať. Lyžuje veľmi efektívne a rýchlo. Má unikátny štýl. Nenechajme sa však oklamať. Je to aj o drine. Videl som jej kondičné tréningy.

Prostriedky, ktoré v nich používa, z nej robia veľmi silnú pretekárku. O mentálnej stránke ani nehovorím, keď sa dostala zo smrti otca alebo z nevydarenej olympiády v Pekingu," reaguje Zuzula.

Zakouřil nepovažuje talent za niečo abnormálne. Skôr za pekné slovo, ktoré označuje niečo, čo si konkurencia nevie vysvetliť.

10. Shiffrinová Čítajte aj Ohlasy na Shiffrinovú: Je to tu, píše sa história. Stačilo len 16 dní

„Otázka talentu je vždy ošemetná. Určite nejaký má. Nepovažujem talent za dar od Boha. Je o tom, že lyžiar príde na niečo, na čo ostatní nie. A keď nájde nejaký fígeľ, potom je lepší. Postupne tieto atribúty zbiera počas kariéry. Nie je tam mágia, skôr znalosti. Platí to aj o Shiffrinovej,“ vysvetľuje svoju teóriu.

Pri Shiffrinovej vyzerajú mnohé výnimočné lyžiarky ako z druhej ligy. A to aj napriek tomu, že nevyniká výškou či silou.

„Nemyslím si, že je to smola či požehnanie, že Veronika či Petra jazdia v jej ére. Treba to brať ako fakt so všetkým pozitívnym aj negatívnym,“ reaguje Zuzula.

„Shiffrinovej všestrannosť je obdivuhodná. V zjazde je jej nižší vzrast určite nevýhoda, ale ona ťaží zo svojho citu. V umení lyžovať je najlepšia. Napríklad Vlhová je iný svet. Ona vyniká vďaka skvelej fyzickej stránke,“ dopĺňa Zakouřil.

Rakúsko Flachau nočný slalom ženy SP 2. kolo Čítajte aj Veľký prehľad zárobkov lyžiarok. Shiffrinová si ide vlastnú ligu, Vlhová sa nechytá

Shiffrinová je najmladšia olympijská víťazka v slalome. Ako prvá v histórii si nasadila na hlavu pomyselnú korunu a vyhrala vo všetkých šiestich alpských disciplínach.

Celkovo získala vo SP 132 pódiových umiestnení (84–24–24). Okrem toho má aj tri olympijské medaily, jedenásť z majstrovstiev sveta, štyri veľké a osem malých glóbusov. Až čas ukáže, či Shiffrinovej rekordy pretrvajú.

„Neprekvapilo ma, že má tento rekord. Dalo sa to čakať. Neviem, kedy opäť príde takáto lyžiarka. Hovorilo sa to o Anji Pärsonovej, Janici Kosteličovej, Annemarii Moserovej-Pröllovej, a všetky prekonala Mikaela. Raz môže prísť niekto, kto bude lepší,“ dopĺňa Zuzula.

„Vždy prekvapí, keď zbadáte niekoho, komu ide všetko. Ľudia i športy takéto superhviezdy potrebujú. O tom, či pôjde ďalej, rozhodne jej motivácia,“ uzatvára Zakouřil.

Som ‚mŕtva‘, vravela víťazka. Emócie v Kronplatzi Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Nádherná scenéria v Kronplatzi. Na snímke...

Petra Vlhová a jej program v sezóne 2022/23

Dátum podujatia Miesto a disciplína Umiestnenie Vlhovej
22. októbra Sölden – obrovský slalom zrušené
5. novembra Zermatt/Cervinia – zjazd zrušené
6. novembra Zermatt/Cervinia – zjazd zrušené
12. novembra Lech Zürs – paralelný slalom zrušené
19. novembra Levi – slalom 3. miesto
20. novembra Levi – slalom 3. miesto
26. novembra Killington – obrovský slalom 4. miesto
27. novembra Killington – slalom 4. miesto
2. decembra Lake Louise – zjazd neštartovala
3. decembra Lake Louise – zjazd neštartovala
4. decembra Lake Louise – super G neštartovala
10. decembra Sestriere – obrovský slalom 3. miesto
11. decembra Sestriere – slalom 3. miesto
16. decembra St. Moritz – zjazd neštartovala
17. decembra St. Moritz – zjazd nedokončila
18. decembra St. Moritz – super G nedokončila
27. decembra Semmering – obrovský slalom (náhrada za Sölden) 2. miesto
28. decembra Semmering – obrovský slalom 7. miesto
29. decembra Semmering – slalom 4. miesto
4. januára Záhreb – slalom 2. miesto
5. januára Záhreb – slalom zrušené
7. januára Kranjska Gora – obrovský slalom 3. miesto
8. januára Kranjska Gora – obrovský slalom 4. miesto
10. januára Flachau – slalom 1. miesto
14. januára St. Anton – super G neštartovala
15. januára St. Anton – super G neštartovala
20. januára Cortina d'Ampezzo – zjazd neštartovala
21. januára Cortina d'Ampezzo – zjazd neštartovala
22. januára Cortina d'Ampezzo – super G neštartovala
24. januára Kronplatz – obrovský slalom 4. miesto
25. januára Kronplatz – obrovský slalom 4. miesto
28. januára Špindlerův Mlýn – slalom 4. miesto
29. januára Špindlerův Mlýn – slalom 13. miesto
6. februára MS v Courcheveli a Méribeli – kombinácia neštartovala
8. februára MS v Courcheveli a Méribeli – super G neštartovala
11. februára MS v Courcheveli a Méribeli – zjazd neštartovala
14. februára MS v Courcheveli a Méribeli – paralelný slalom neštartovala
15. februára MS v Courcheveli a Méribeli – tímová súťaž neštartovala
16. februára MS v Courcheveli a Méribeli – obrovský slalom 7. miesto
18. februára MS v Courcheveli a Méribeli – slalom 5. miesto
25. februára Crans Montana – super G zrušené
26. februára Crans Montana – zjazd 22. miesto
3. marca Kvitfjell – super G neštartovala
4. marca Kvitfjell – zjazd neštartovala
5. marca Kvitfjell – super G neštartovala
10. marca Are – obrovský slalom 4. miesto
11. marca Are – slalom nedokončila
15. marca Finále SP v Soldeu – zjazd neštartovala
16. marca Finále SP v Soldeu – super G 20. miesto
17. marca Finále SP v Soldeu – tímová súťaž neštartovala
18. marca Finále SP v Soldeu – slalom 1. miesto
19. marca Finále SP v Soldeu – obrovský slalom nedokončila

Konečné celkové poradie SP (38 pretekov): 1. Shiffrinová 2206 b, 2. Gutová-Behramiová 1217, 3. VLHOVÁ 1125, 4. Brignoneová (Tal.) 1069, 5. Goggiová (Tal.) 916, 6. Mowinckelová (Nór.) 903

Konečné poradie v slalome (11): 1. Shiffrinová 945 b, 2. Holdenerová 655, 3. VLHOVÁ 630, 4. Dürrová 493, 5. Swenn-Larssonová 470, 6. Popovičová 349

Konečné poradie v obr. slalome (10): 1. Shiffrinová 800, 2. Gutová-Behramiová 532, 3. Bassinová 515, 4. VLHOVÁ 486, 5. Brignoneová 476, 6. Hectorová 393

Konečné poradie super G (8): 1. Gutová-Behramiová 413, 2. Brignoneová 368, 3. Mowinckelová 366, 4. Curtoniová 358, 5. Hütterová 347, 6. Suterová 259, 7. Shiffrinová 240, 8. Bassinová 200, 9. Gisinová 198, 10. Puchnerová 189

Konečné poradie v zjazde (8): 1. Goggiová 740 bodov, 2. Štuhecová 551, 3. Suterová 309, 4. Curtoniová 308, 5. Puchnerová 273, 6. Gutová-Behramiová 272, …, 41. VLHOVÁ 9

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Timotej Zuzula