Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ruský tréner šíri v hviezdnom zákulisí ódy na Putina, je vraj najlepší vládca. "Prefackala" ho Slovenka v ukrajinských farbách

Ruska Veronika Kudermetovová má tohtoročný Roland Garros už za sebou. Postarala sa o to Slovenska Anna Karolína Schmiedlová. O tom však neskôr.

02.06.2023 09:30
Anna Karolína Schmiedlová Foto:
Anna Karolína Schmiedlová v zápase proti Ruske Veronike Kudermetovovej.
debata (63)

Dvadsaťšesťročná rodáčka z Kazane sa v metropole Paríža objavila bez loga Tatneft na svojom outfite. Spoločnosť totiž podlieha sankciám Európskej únie za účasť vo vojne na Ukrajine.

„Akákoľvek reklama, ktorá porušuje vládne a/alebo televízne predpisy, je zakázaná,“ upozorňovali organizátori jediného antukového grandslamu v sezóne. Prst dvihli aj preto, že Kudermetovová hrala s týmto logom nedávno v Stuttgarte, Ríme i v Madride.

Aktuálna sezóna je zatiaľ pre Kudermetovovú absolútne výnimočná. V rebríčku WTA jej momentálne patrí 11. miesto. V Ríme a Madride – turnajoch predchádzajúcich Roland Garros – sa dostala do semifinále. Mnohí ju videli ako kandidátku na finálové kolá v Paríži.

Okrem kvalitných výkonov však vyvoláva aj množstvo emócií. Vrátane politických. Ako jediná tenistka v súťažiach WTA sa počas zápasov objavuje s logom Tatneft na outfite.

Jedná sa o ruskú petrochemickú spoločnosť, ktorá dlhodobo podporuje túto športovkyňu. Na spoločnosť však už rok platia sankcie zo strany orgánov EÚ. Napriek tomu Kudermetovová hrala s logom Tatneft na všetkých jarných turnajoch organizovaných WTA.

Ruská tenistka však v Paríži v tomto drese neštartovala. Na jej čiernej mikine bolo vidieť len logo EA7 patriace odevnej značke Armani. Chýbalo označenie Tatneft.

Poľský portál sport.pl sa organizátorov Roland Garros opýtal, či šlo o rozhodnutie samotnej hráčky alebo dôsledok interných predpisov.

„Je to kvôli predpisom platným vo Francúzsku. Akákoľvek reklama alebo iné označenie, ktoré porušuje platné vládne a/alebo televízne predpisy, je zakázané. Tatneft je na tomto zozname a zobrazenie loga spoločnosti na Roland Garros nie je povolené,“ píše sa v odpovedi pre poľský web.

Tenistky s tetovaniami. Aké na sebe nosí Slovenka? Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Niektoré skrývajú pod šatami, ďalšími sa hrdo...

Spolupráca s firmou Tatneft sa však vraj zhoduje aj s informáciami, ktoré v tenisovom prostredí kolujú o tréner Veroniky Kudermetovovej a súkromne aj o jej manželovi. „Z rôznych zdrojov viem, že má asi najviac protiukrajinský postoj zo všetkých ľudí v ženskom tenise,“ povedal pre sport.pl Diego Barbiani z talianskeho portálu oktennis.it.

Podobné slová vyriekol aj Nikita Vlasov, tréner ukrajinskej tenistky Lesie Curenkovej. V rozhovore pre bieloruský portál Tribuna priznal, že tréner Kudermetovovej Sergej Demechin „chválil Putina pred ostatnými trénermi a tiež tvrdil, že jeho vládnutie v Rusku je pre Západ najlepším riešením“.

Barbiani vraví, že veľa ľudí v tenisovej komunite vníma Kudermetovovej outfit za provokáciu. Spoluprácu so sponzormi z Ruska už totiž ukončili ďalší ruskí tenisti – Daniil Medvedev a Andrej Rubľov.

Kudermetovová však to má na Roland Garros už za sebou. V úvodnom kole ju vyradila Slovenska Schmiedlová, ktorá je momentálne už v 3. kole. Paradoxne, Košičanka nastúpila na duel proti Ruske v ukrajinských farbách, čo vyvolalo v tenisovej komunite veľký a pozitívny ohlas.

Navyše, po zápase zverejnila na Instagrame fotografiu s dvomi srdiečkami v modrej a žltej farbe. Poľský portál špekuluje, že to zrejme nebola náhoda. „Najmä keď viete, proti komu hrala zápas.“

Anna Karolína Schmiedlová Čítajte viac Schmiedlová sa proti ruskej favoritke zaskvela v ukrajinských farbách. Zavackú to dojalo
63 debata chyba
Viac na túto tému: #Anna Karolína Schmiedlová #Veronika Kudermetovová #Roland Garros 2023