Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bez Rusov to nie sú MS, vraví Liba. Do hrobu pôjde s pochvalou od hokejového „diktátora". Hašek mu odpovedá

Majú byť majstrovstvá sveta v hokeji s alebo bez hráčov z KHL? Názory sa rôznia, mnohé sú v ostrom kontraste. Podľa ankety, ktorú sme nedávno robili medzi bývalými hokejistami a hokejovými osobnosťami, prevláda názor, že politika do športu nepatrí.

31.03.2023 12:30
Igor Liba Foto:
Igor Liba v československom drese.
debata (173)

Jedným z oslovených bol Igor Liba, slávny hokejista, ktorý za Československo odohral viac ako dvesto reprezentačných zápasov.

"Táto téma naozaj ešte niekoho baví? Na čo je toto dobré? Je to cirkus a nič iné. Neuznávam svetový šampionát bez Rusov. To nie sú žiadne majstrovstvá sveta. Sú? Nie sú!

Teraz boli MS v krasokorčuľovaní v Japonsku, ale môžeme my vôbec hovoriť o nejakom športovom vrchole? Ak tam chýbajú najlepší, potom asi nie. Taká je politika, politici rozhodujú o všetkom, škoda si drať jazyk," hnevala sa hokejová legenda HC Košice s tým, že Slováci z KHL by určite mali reprezentovať na tohtoročnom šampionáte v Rige.

Názor, že politika a šport by mali zostať v tomto prípade oddelené, zdieľali ešte Ľubomír Pokovič, Vladimír Vujtek či Zdeno Cíger. To, že SZĽH sa rozhodol správne, si myslí Dominik Graňák. Čo, kto povedal, nájdete v tomto článku.

Do debaty – aj keď len skrz vlastný profil na sociálnej sieti Twitter – sa o deň neskôr zapojil aj Dominik Hašek, slávny brankár, ktorý s Libom hrával aj v tíme Československa. Vo svojom tweete najprv odcitoval slová 62-ročného rodáka z Prešova a potom pridal aj svoj pohľad.

„Treba povedať, že pre nás, pre ktorých je ľudský život viac ako hra, nie sú MS s Ruskom a Bieloruskom nad životy Ukrajincov a ruských vojakov. V budúcnosti budem rád, keď ruskí hokejisti budú chcieť reprezentovať utečenecký tím. Mali by dostať tú možnosť,“ uviedol olympijský víťaz z Nagana 1998.

Hašek sa dlhodobo vyjadruje k ruskej agresii na Ukrajine. Keď sa na začiatku sezóny hrali v Prahe dva zápasy NHL, urgoval, aby tímy prišli jedine bez hráčov z Ruska. Jeho odpor bol napokon márny, lebo spomínaným hráčom udelili víza v iných krajinách. Bývalý český gólman napísal aj list vedeniu NHL, neskôr požadoval jeho rezignáciu.

Pre Hašeka je Ukrajina témou č. 1

Bývalý český brankár sa k udalostiam, ktoré spájajú hokej a momentálne dianie na Ukrajine, vyjadruje prakticky denne. Jeho pozornosti neunikol ani Alexander Ovečkin z Washingtonu Capitals, ktorý má na Instagrame spoločnú fotografiu s Vladimírom Putinom.

Dominik Hašek v drese Buffala. Foto: ČTK / AP / Heupel Don
02. Dominik Hašek Dominik Hašek v drese Buffala.

„Oprel“ sa však už aj do Miroslava Šatana, šéfa slovenského hokeja. Vyčítal mu vlažný postoj pri téme (ne)účasti hráčov z KHL na svetovom šampionáte. SZĽH až tento týždeň prišiel s verdiktom, ktorý spravil po porade so samotnými hokejistami. Dohodli sa, že do Rigy nepocestujú.

„V Česku hráči z KHL do reprezentácie povolávaní nie sú, na Slovensku k nijakému zákazu neprišlo. Miroslav Šatan má zaujímavý, trošku iný pohľad na niektoré veci. Má trochu zo všetkého obavy a prikláňa sa k tomu, že všetko môže byť inak. Miro sa nestavia ku kritike KHL a k tomu, že by sa Rusi mohli vrátiť. Nepáči sa mi jeho postoj,“ vravel 58-ročný Čech z Pardubíc ešte vo februári.

Liba naopak už vlani na jeseň tvrdošijne zastával názor, že na svetový šampionát majú prísť všetci, vrátane hráčov z KHL. Pre Športweb vtedy povedal toto:

„A prečo by nemali reprezentovať? V histórii sme boli svedkami mnohých vojen a športovalo sa bez obmedzení. Politika naozaj nepatrí do športu. Naši hokejisti za vzniknutú situáciu nemôžu. Ozaj, všimli ste si, že na tenisovom US Open hrá momentálne veľa ruských tenistov? To je naozaj zaujímavé. Politické rozhodnutia môžu narobiť jedine galibu, svetový šampionát bez Rusov je úplne o ničom.“

Momentka z majstrovstiev sveta 1985. Trio... Foto: ŠTARTFOTO/JÁN SÚKUP
Igor Liba, Dárius Rusnák, Vincent Lukáč Momentka z majstrovstiev sveta 1985. Trio (zľava) Igor Liba, Dárius Rusnák, Vincent Lukáč dotiahlo Československo k zlatým medailám.

© Autorské práva vyhradené

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Liba #Dominik Hašek #Viktor Tichonov #ruskí hokejisti