Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Je mi z toho na vracanie. Hašek sa obul do IIHF za odôvodnenie zákazu pre Rusov

Legendárny český hokejový brankár Dominik Hašek dlhodobo patrí medzi kritikov postoja prezidenta Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) Luca Tardifa či vedenia zámorskej Národnej hokejovej ligy (NHL) vo veci prístupu k hokejistom z Ruska a Bieloruska po tom, ako vlani vo februári Rusi s podporou Bielorusov napadli Ukrajinu a vojna stále trvá.

23.03.2023 17:10
01. Dominik Hašek Foto:
Dominik Hašek.
debata (35)

Olympijský šampión z Nagana 1998 síce privítal stredajšie rozhodnutie IIHF o tom, že reprezentanti z Ruska a Bieloruska nebudú ani v sezóne 2023/2024 súčasťou medzinárodných súťaží, nahnevalo ho však zdôvodnenie. „Je mi z toho na vracanie,“ reagoval Hašek na skutočnosť, že IIHF ani slovom nespomenula vojnu a odvolala sa na bezpečnostné riziká. Niekdajšieho skvelého gólmana cituje web iDnes.cz.

„Na základe bezpečnostných rizík?! To je najväčšie klamstvo na svete! Robíte z ľudí blbcov, robíte z ruských športovcov blbcov. Prečo jasne neuvediete skutočný dôvod? Nikto vám už neverí,“ hneval sa Hašek na twitteri.

IIHF situáciu údajne konzultovala s prestížnou spoločnosťou, ktorá sa špecializuje na vyhodnocovaní rizík. A podľa jej správy došla k záveru, že stále je príliš skoro na návrat hráčov oboch krajín na medzinárodné klziská.

Rusko, hokej Čítajte viac Veľká hokejová facka pre Putina. Zborná nemôže ani na MS 2024 do Česka!

„Bolo by to riskantné predovšetkým v otázke bezpečnosti hráčov, členov realizačných tímov, organizátorov a fanúšikov,“ komentoval prezident IIHF.

Použil teda podobné slová ako v januári počas MSJ v Kanade. Tie sa mali pôvodne konať v Rusku, no odobratie práva hostiť najlepšie mládežnícke výbery nepripisoval aktuálnemu politickému dianiu. Vyhlásil tiež, že turnaje bez Rusov nie sú až také atraktívne a vyslovil želanie ich skorého návratu.

Hašek už v minulosti viackrát verejne kritizoval Tardifov postoj. Teraz zdôraznil, že keď zodpovedné osoby z IIHF rozoberajú aktuálne dianie súkromne, tak hovoria úplne inak.

Vladislav Treťjak. Čítajte viac Legendárny Tretiak blúzni: Prečo sankcie? Čo máte proti nám? My sme sa žiadneho Ukrajinca nedotkli

„Medzi štyrmi očami povedia: ‚My to vieme, ale to je pre poistku, aby nás Rusi nemohli súdiť. Takto to odporúčajú právnici. Keby sme povedali pravdu, tak sme v zadk*.‘ Takže radšej IIHF klame ľuďom a my vlastne nevieme, prečo Rusi a Bielorusu necestujú na MS. Veľmi smutné!“ pokračoval Hašek na sociálnej sieti.

Podľa brankárskej legendy bude mať vysvetlenie od IIHF veľmi neblahý dopad na celkový vývoj konfliktu a na ďalšie rozhodovanie športových federácií, Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a podobne. „Ak to hneď neodsúdime, tak to vo finále môže stáť mnoho životov,“ dodal.

slovan hokej ščerbak Čítajte viac Slovanista Ščerbak: Som hokejista z Ruska. Ďakujem Slovákom, že ma za to nesúdia

Ako pripomenul web iDnes.cz, Hašek sa nedávno zhodol s prezidentom Ruskej hokejovej federácie (FHR) Vladislavom Treťjakom, podľa ktorého slovo bezpečnosť nie je v danej veci pochopiteľné a zo strany IIHF ide iba o výhovorky.

„Postoju IIHF neveríme a Rusi ho tiež nechápu. Obe strany majú pravdu, pretože IIHF obom stranám klame. Vladymu by som chcel odkázať, že už začíname pripravovať program na pomoc ruským športovcom aj s možnosťou štartu na olympijských hrách,“ priznal Hašek.

Doplnil, že sa chystá aj platforma pre vybraných jedincov, ktorí budú chcieť verejne vystúpiť proti režimu ruského vodcu Vladimira Putina.

Najhoršie účesy v NHL. So slovenskou pečaťou Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Účesy, účesy ach tie účesy Účesy, účesy ach tie...
35 debata chyba