Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Legendárny Tretiak blúzni: Prečo sankcie? Čo máte proti nám? My sme sa žiadneho Ukrajinca nedotkli

Nie je to prvýkrát, čo sa legendárny hokejový brankár Vladislav Tretiak vyjadril k vojnovému konfliktu na Ukrajine. Stále má pocit, že Rusku niekto ubližuje a že sankcie sú neopodstatnené. Poslanec Štátnej dumy vo svojej rétorike pokračuje aj naďalej.

22.03.2023 06:00
Vladislav Treťjak. Foto:
Vladislav Treťjak.
debata (126)

„Ako to, že máme v Severnej Amerike 55 hráčov, nikto im neubližuje a my nesmieme organizovať majstrovstvá sveta v Omsku a Novosibirsku? Nedotkli sme sa žiadneho Ukrajinca, naša krajina je pokojná,“ povedal prezident Ruskej hokejovej federácie v rozhovore pre televíziu „Vesti Voronež“.

Od 24. februára minulého roku prebieha na Ukrajine vojna, ktorú Rusko označuje za „špeciálnu vojenskú operáciu“. V dôsledku toho na Rusko padlo veľa sankcií. Vrátane športových.

Vypuknutie vojny zabránilo ruskému futbalovému tímu hrať v baráži o majstrovstvá sveta v Katare. V prípade hokeja prišli o práva usporiadať juniorské majstrovstvá sveta na prelome decembra 2022 a januára 2023, ako aj seniorské majstrovstvá sveta, ktoré sa budú konať v máji tohto roku vo Fínsku a Lotyšsku.

Treťjak sa v rozhovore odvolal na športové sankcie. Rusko by podľa neho nemalo byť takto trestané a poukázal na jeden z dôvodov. „Ako to, že máme v Severnej Amerike 55 hráčov a nikto sa ich nedotkne a my nesmieme organizovať majstrovstvá sveta v Omsku a Novosibirsku? Špeciálne kvôli nim sme postavili nové arény. Hovoria o bezpečnosti, ale o akej bezpečnosti? Žiadneho Ukrajinca sme sa nedotkli, u nás je pokoj,“ povedal.

slovan hokej ščerbak Čítajte viac Slovanista Ščerbak: Som hokejista z Ruska. Ďakujem Slovákom, že ma za to nesúdia

Treťjak je legendárny sovietsky brankár, považovaný za jedného z najlepších v histórii. S tímom ZSSR získal na olympijských hrách tri zlaté medaily, desaťkrát sa stal majstrom sveta. Je členom parlamentu, do ktorého bol zvolený za „Jednotné Rusko“.

Na Treťjaka uvalili sankcie kanadské úrady, konkrétnejšie dostal zákaz podnikania a zmrazili mu všetok majetok.

Čoskoro sa ukáže, či budú Rusko a Bielorusko suspendované na ďalšiu sezónu hokejových šampionátov. Rozhodnutie padne na májovom zasadnutí Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Prezident Luc Tardif uviedol, že doteraz sa nehovorilo o prinavrátení Ruska a Bieloruska na scénu ani o predĺžení sankcií, čím poprel správy ruskej TV Match, podľa ktorých väčšina krajín združených v IIHF mala byť za návrat Ruska a Bieloruska späť do hry.

Ukrajinskí atléti, ktorí zahynuli pri invázii Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Jeden zahynul pri Kyjeve, ďalší pri obrane...
126 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladislav Tretiak