Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Dedinský chlapec Lobotka je pripravený hrať za Real Madrid

So Stanislavom Lobotkom spolupracuje od jeho šestnástich rokov. Vybavoval Lobotkov prestup do Dánska, Španielska i Talianska. „Keď prestúpi najbližšie, stane sa najdrahším slovenským futbalistom,“ tvrdí majiteľ spoločnosti FairSport a úspešný hráčsky agent Branislav Jašurek (41).

01.04.2023 06:01
Stanislav Lobotka Foto:
Stanislav Lobotka predĺžil nedávno zmluvu s SSC Neapol do roku 2027.
debata (17)

Jašurek pomohol už viacerým futbalovým talentom, aby sa výrazne posunuli dopredu vo svojej kariére.

Lobotka pred pár dňami podpísal s Neapolom novú zmluvu, hoci pôvodná mala ešte platnosť rok a pol. Čo mu prinesie?

Najdôležitejší je preňho fakt, že sa mu výrazne zlepšia podmienky, ktoré v klube má. A dáva mu tiež istotu, že aj keby sa mu v budúcnosti už nevydaril nijaký ďalší prestup, bude aj po kariére výborne zabezpečený.

Má 28 rokov, zmluvu podpísal na ďalších päť. Laikovi to môže signalizovať, že z Neapola sa už nechystá odísť…

Stano sa cíti v Neapole veľmi dobre. Pôsobí v kvalitnej súťaži a hrá v klube, v ktorom je šťastný. Uvažovali sme, či sa pustíme po ceste Milana Škriniara, budeme trochu naťahovať čas a tlačiť na veľký prestup, alebo zvolíme cestu istoty. Vybrali sme druhú možnosť, ktorej sa držíme odvtedy, čo vstúpil do veľkého futbalu.

Škriniarov prípad vzbudil pozornosť. V lete sa mu končí v Interi Miláno zmluva, nepredĺžil ju a tak o dva mesiace odíde do Paríža ako voľný hráč. Dostane zaňho milánsky klub aspoň nejaké odstupné?

Nedostane ani euro. Pravidlo je jasné: ak odchádza z klubu hráč, ktorému sa skončila zmluva a ktorý ma viac ako 23 rokov, nemusí za neho nový zamestnávateľ nič platiť. Ak je mladší, nový klub za neho zloží nejakú sumu, kompenzáciu, v ktorej sa zohľadňuje, že bývalý klub do jeho rastu niečo investoval. V našich podmienkach sa kedysi hovorilo o takzvanom výchovnom.

Vladimír Weiss Čítajte viac Ďalší Calzonov veľmi pochybný výber. Má reprezentačný tréner niečo proti Weissovcom?

Kto v tejto transakcii zaváhal, urobil chybu?

Podľa mňa je to celkom jednoduchý príbeh. Už vlani v lete a potom i v zime v prestupovom období mal Inter solídne ponuky na Škriniara. Viem to z prvej ruky od Luisa Camposa, ktorý má v Paríži pod palcom prestupovú politiku. Inter sa rozhodol, že kapitána nepredá. Takže sa nečudujem ani Milanovi, ani Parížu. Ale som ďaleko aj od toho, aby som hodnotil Inter Miláno a jeho postup, hoci je jasné, že Škriniar v lete odíde zadarmo.

Z toho bola smutná najmä Žilina, ktorej by sa z prestupovej sumy niečo ušlo…

To už hovoríme o takzvanom solidarity payments. Vo svetovom futbale platí pravidlo, že päť percent zo sumy, za akú hráč prestupuje, si rozdelia kluby, ktoré sa podieľali na jeho výchove. V tomto prípade to bol MŠK Žilina a pri predpokladanej prestupovej sume 50 miliónov by Žilinčania dostali dva a pol milióna. V našich podmienkach ide o obrovskú sumu, nie je jedno, či ju klub má, alebo nie.

Lobotka nemal ani doteraz zlý kontrakt. Podrobnosti zmlúv sa síce nezverejňujú, ale dá sa naznačiť, v čom si najmä polepšil?

Je to vždy otázka peňazí. Zarobí viac. Výrazne viac.

Čo znamená „výrazne viac“?

V prvých dvoch rokoch dostane o 75 percent viac. To je veľmi slušný nárast.

Najlepšie zarábajúci slovenskí futbalisti Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Preč sú tie časy, keď si Marek Hamšík zarobil v...

Je to aj záruka pre klub, že Lobotka neodíde bez kompenzácie, ako sa stane v Škriniarovom prípade…

Predĺženie zmluvy inicioval klub, chcel si ho poistiť. Debatovali sme o nej asi pol roka. Mám dobré vzťahy so športovým riaditeľom klubu Cristianom Giuntolim, ktorý stál už za Lobotkovým príchodom do Neapola pred troma rokmi. Poviem na rovinu: keby nebol naším partnerom práve on, možno by sme o novej zmluve rokovali dlhšie, dohoda by sa rodila komplikovanejšie.

Nedávno ste sa vyjadrili, že Lobotka nie je na predaj. Ani za 100 miliónov eur. Ako to bude teraz?

To som povedal v zime a bola to pravda. Nik by ho nezískal za 100 ani za 200 miliónov. Neapolský klub bojoval o titul a na niekoľkých kľúčových hráčov – Osimhena, Kvaratskheliu, Kima i Lobotku – vyhlásil prestupové embargo. Záujemcovia boli, ale vedeli, že je to teraz zbytočné skúšať, neprišlo ani k rokovaniam. Už je jasné, že SSC titul získa, má výrazný náskok, je to len otázka času. Lobotka bude v lete predajný. Môže prestúpiť.

Podpísal nový päťročný kontrakt a v lete prestúpi?

Samozrejme, len v prípade, keď príde ponuka, ktorá bude zaujímavá pre všetky strany.

Aká je v súčasnosti Lobotkova futbalová cena?

Hráč má vždy takú cenu, akú je ochotný zaňho niekto zaplatiť. Dávid Hancko má na stránke transfermarketu hodnotu 20 miliónov eur. Ale nik ich ešte nezaplatil a ani neponúkol. A keby sa aj niekto našiel, Feynoord ho za také peniaze nepredá. Je to všetko relatívne. Som presvedčený, že Neapol sa Stana pod 40 miliónov nevzdá. To je absolútne nereálne. Takže ak by prestúpil, stane sa jasne najdrahším slovenským futbalistom. Aj preto, že Škriniar čoskoro odíde z Milána zadarmo.

Antonio Conte a Cristiano Romero. Čítajte viac Nová doba! Hráči vyhadzujú trénera. Za koncom Taliana majú byť kľúčoví muži

Teraz je už situácia iná? Bude Lobotka na predaj?

Stopercentne. Neapol je klub, ktorý obchoduje. Rád a dobre.

Ak by ho mal Lobotka opustiť, kde by ste ho najradšej videli?

Určite v FC Barcelona. Ale to sa nestane. Z toho, čo teraz viem, Barcelona nebude príliš aktívna na trhu. Ale Stano by si najradšej vybral Španielsko.

Z jeho ligy do Neapola prišiel, hrával v Celte Vigo…

Je jasné, že ho môžu kúpiť len dva španielske kluby: Real Madrid alebo Barcelona. Myslím si, že Stano Lobotka je pripravený, aby hral za Real Madrid.

Lobotka sa pred rokom-dvoma často dostal pod paľbu kritiky, mal nadváhu, ale dnes je jeden z najlepších hráčov suveréna talianskej ligy…

Veci nikdy nie sú čierne alebo biele. Na futbal sa tak nepozerám. Aj keď Stano prežíval horšie chvíle, vždy som vedel, aké ma kvality. Keď za trénera Gattusa nehrával, mal veľa ponúk z iných krajín. Napríklad Betis Sevilla navrhol Neapolu, že Lobotku vymení za hociktorého svojho hráča, ktorého si Taliani vyberú. A na Slovensku sa debatovalo, či má byť v tíme na európsky šampionát… Nedá sa povedať, že hral zle, on nehral vôbec. Na zraz reprezentácie pred ME prišiel po operácií mandlí a len po niekoľkých tréningoch.

Collage Maker-30-Mar-2023-01-59-PM-2905 Čítajte viac K zlým mužom patria aj Slováci. Za doping či korupciu pykali niekoľko rokov. Kto obstál najhoršie?

Lobotku si vybral tréner Genarro Gattuso. Prečo zmenil názor?

Prvú ponuku dostal Lobotka ešte v čase, keď Neapol trénoval Carlo Ancelotti. Vtedy ho Celta odmietla uvoľniť. Keď nastúpil Gattuso, povedal mi, že z neho urobí najlepšiu šestku na svete. Odpísal ho. Možno ho herne nepresvedčil, tréner má právo na svoj názor. Stáva sa, že sa mu hráč nepáči. Ale problém bol, že sa ho klub nechcel vzdať. Pokojne mohol prestúpiť, na stole ležalo zopár ponúk. Osobne nemám nič proti Gattusovi, ale sľub, že Lobotku podrží, nedodržal. Lobotku podržal iný tréner.

Luciano Spalletti?

Jeho príchod do klubu bol dôležitým zlomom v Lobotkovej neapolskej etape. Ty budeš hrávať, vyhlásil hneď prvý deň po príchode. To zmenilo Stanovo mentálne nastavenie.

Ako ovplyvňovalo jeho pohodu, že sa rozišiel s partnerkou, s ktorou má dcéru?

Myslím si, že jeho kariére to neuškodilo. Nebolo to rozhodujúce. Ďalej to nechcem rozvádzať.

Mnohí, čo Lobotku poznajú, tvrdia, že sa ani po rokoch vo veľkom futbale nezmenil. Je to len fráza?

Nie je to fráza, tie nemám rád. Stana zastupujem dvanásť rokov a peniaze ho nezmenili, v ničom. Je to stále dedinský chlapec, ako aj ja. V mnohom sme si podobní, obaja sme vyrastali na dedine s 500 obyvateľmi. Rozdiel bol najmä v tom, že on vedel hrať podstatne lepšie futbal. Stana v Neapole milujú. Takého, aký je. Myslím si, že aj Gattuso ho mal rád, ľudsky určite, bolo to len o futbale, predstavoval si, že šestka bude hrať inak, na istotu. A Spalletti si zasa myslí, že šestka má hrať riskantne.

Partnerky futbalových reprezentantov Slovenska Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Rodinná pohoda a zázemie sú dôležité pre...

Lobotka je už v zrelom futbalovom veku. Má potenciál sa ešte zlepšovať?

Nepáči sa mi, keď niekto hodnotí osemnásťročného chlapca a tvrdí, že z neho futbalista nikdy nebude. Krásny príklad, že je to nezmysel, je Robert Lewandowski, stačí sa pozrieť na jeho kariéru. Potvrdzuje, že zlepšovať sa dá v každom veku. Stano by mohol teraz začať dávať góly (smiech).

V médiách sa objavujú dva rebríčky najdrahších prestupov Slovákov. V jednom je na čele Lobotka, v druhom Škriniar. Ktorý z nich bol drahší?

To závisí od toho, čo berieme do úvahy. Ak sa bavíme o základnej sume za hráčov prestup, Škriniar bol drahší. Druhou sumou sú bonusy, ktoré súvisia s výkonmi hráča v novom klube a s jeho úspechmi. Lobotkova horná hranica – aj s bonusmi – je 26 miliónov. Spodná je o päť miliónov nižšia. Škriniar stál 25 miliónov. Plus bonusy, ale tie nepoznám, pretože pri tomto prestupe som nebol. S Milanom sme kamaráti, ale nezastupujem ho.

Lobotka už má takmer vo vrecku taliansky titul, ale v najbližších dňoch môže dosiahnuť aj iný triumf. Neapol suverénne kráča aj v Lige majstrov a už ho mnohí favorizujú aj na finále. Je v jeho silách?

Keby sa to podarilo, bol by to fantastický úspech. Zúčastnil som sa na všetkých zápasoch Neapola v Lige majstrov a dúfam, že ju môže aj vyhrať. Má výborný tím a aj formu. Aj žreb mu zahral do kariet. Už je jasné, že sa nestretne s Bayernom, Manchestrom City a Realom. Neapol je prvý raz v histórii klubu vo štvrťfinále, to sa mu nepodarilo ani v najslávnejšej ére s Diegom Maradonom.

Slovensko, futbal, Francesco Calzona Čítajte viac Pískaj koniec! Problémy favoritov v boji o ME znamenajú, že Slováci sú nasadení medzi elitou

Najbližšie ho čaká AC Miláno…

Pokojne s ním môže vypadnúť… V prvom vyraďovacom kole dostal Frankfurt, s ktorým si poradil. Stano nebol so žrebom spokojný. Chcel Paríž a vo štvrťfinále Manchester City alebo Real. On je maximalista. Tvrdil, že aj tak budú musieť týchto súperov zdolať, ak chcú získať trofej. Pravdu má v tom, že ak by vypadli s Realom, nik by sa nečudoval, ale keby neprešli cez AC Miláno, bolo by to sklamanie, pretože nad ním v lige jasne dominujú, získali o vyše 20 bodov viac.

Hráči Neapola a Milána sa dobre poznajú…

Dokonale, vedia o sebe všetko. V Taliansku sa hrá špecifický futbal, fyzicky náročný a tieto zápasy strašne bolia. Miláno im nedovolí, čo Frankfurt, nedá im rozohrávať, dýchať. Bude to tvrdý boj – sever proti juhu. Tak je to vždy.

Lobotka nie je jediný hráč, ktorého zastupujete. Ďalší z nich, ktorý ukázal veľký progres, je Dávid Hancko, ktorý prestúpil do Feyenoordu Rotterdam, rýchlo sa tam udomácnil, patrí už k oporám mužstva. Akú perspektívu mu dávate?

Aj keby bol Feyenoord jeho konečnou stanicou, bol by som spokojný. Ale keď sa posunie ďalej, budem ešte spokojnejší.

Stanislav Lobotka na galavečere Futbalista roka... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Stanislav Lobotka Stanislav Lobotka na galavečere Futbalista roka 2022.

Je o neho záujem?

O ľavonohých stopérov jeho kvalít je vždy záujem. Feyenoord si vybral on. Mal ponuky aj z atraktívnejších destinácií. V hre bolo Francúzsko i Taliansko. Mohol pokračovať v Miláne.

Koľko hráčov máte v agentúre?

Agentúru vlastním spolu s Poliakom Pawlom Zimonczykom, dovedna máme 80 hráčov. Je medzi nimi aj Jakub Kiwior, mladý poľský obranca takisto so zaujímavým príbehom. Pôsobil v Podbrezovej a Žiline a cez taliansku Speziu sa dostal do Arsenalu Londýn.

Vybojoval si už miesto v poľskej reprezentácii, hral stabilne aj na nedávnych MS v Katare, ale v Arsenale zatiaľ nedostal veľa šancí. Presadí sa tam?

Jeho otec mi nedávno v Prahe povedal: Keď Lobotka dokázal čakať rok v Neapole, vydržíme to aj my. V takom klube sa čakať musí. Jakub má všetko pred sebou, absolútne verím v jeho mentalitu. Presadí sa, ale nie je to jednoduché. Problém je, že my na Slovensku často nevidíme tu obrovskú konkurenciu. Kiwior prišiel do klubu, kde sú len fantastickí hráči. A aj tí, čo nehrávajú, sú výborní. Arsenal vedie Premier League, patrí do päťky najlepších tímov sveta.

Škótsko Futbal ME kval. A Španielsko Čítajte viac Toto nie je futbal! Španieli si pripomenuli Žilinu, za prehru vraj mohla vysoká tráva i špinavosti

Ako vníma Kiwior svoju nedávnu slovenskú skúsenosť?

Uvedomuje si, že u nás vstúpil do profesionálneho futbalu. Na Slovensku bude vždy doma. Hovorí perfektne po slovensky a je stále v kontakte s hráčmi z MŠK i z Podbrezovej, s Rišom Ludhom v dennom.

Kto je medzi vašimi hráčmi ďalšia budúca hviezda? Ktoré meno si má fanúšik zapamätať?

Máme aj hráčov, ktorých úplne detailne nepoznám, najmä niektorých poľských mladíkov. S Pawlom sa detailne nestaráme o všetkých osemdesiatich. Vo firme máme 15 ľudí, ktorí sa venujú našim nádejam. Z mladíkov by som vyzdvihol kapitána slovenskej devätnástky Timoteja Jambora zo Žiliny. Verím, že z neho vyrastá útočník Vittekových parametrov. Má predpoklady, aby sa z neho stal svetový futbalista.

Existuje aj prestup, ktorý vám nevyšiel podľa predstáv?

Mrzí ma, že brankár Adam Jakubech nechytá v Lille. Je v silnom klube, oslavoval s tímom titul, finančne má výborné podmienky. Ale nehráva, čo ma trápi, lebo je to dobrý brankár a super chalan. Keď sme urobili prestup do Lille, bol som šťastný. Brankári to majú ťažké, preto sa im aj trochu vyhýbam.

17 debata chyba