Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slovensko po rokoch opäť usporiada ME do 21 rokov. Kováčik: Absolútny strop

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie (UEFA) na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

25.01.2023 17:54 , aktualizované: 18:16
národný futbalový štadión tehelné pole Foto: ,
Národný futbalový štadión v Bratislave.
debata (2)

Slovensko bude prvou krajinou v histórii, ktorá bude hostiť tento turnaj pri počte 16 účastníkov samostatne.

„Vychádzajúce hviezdy šestnástich najlepších európskych reprezentácií budú bojovať o trofej pre víťaza v ôsmich mestách – Bratislave, Trnave, Dunajskej Strede, Nitre, Trenčíne, Žiline, Košiciach a Prešove,“ informoval oficiálny web Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Organizovanie ME do 21 rokov si stanovil ako jeden z cieľov či snov prezident SFZ Ján Kováčik. Počas doterajších rokov šéfovania slovenskému futbalu s kolegami systematicky pracoval na rozvoji infraštruktúry štadiónov, aby spĺňali požiadavky na takýto veľký turnaj.

V tunajších podmienkach je to najväčšia akcia, ktorú môže SFZ zorganizovať.

"Je to najväčšie ocenenie toho, že sme v predchádzajúcich rokoch dokázali vybudovať dostatočnú infraštruktúru, aby sme mohli ako krajina samostatne zorganizovať takýto obrovský turnaj.

Je to absolútny strop, my už nikdy nič väčšie nebudeme môcť organizovať. Pre mňa osobne to znamená, že som si zasa naplnil ďalší cieľ, ktorý som si dal pred mnohými rokmi," vyhlásil Kováčik.

Slovensko bude usporiadateľ jedného z najväčších šampionátov, aké môže hostiť.

"Veľmi sa tešíme, že sme z pohľadu minulosti a turnajov, ktoré sme už organizovali, presvedčili UEFA, že nám dala takú dôveru. Je to však najmä pocta pre kolegov zo zväzu, ktorí dokazovali pri organizácii zápasov svoju vysokú profesionalitu.

Touto cestou by som sa chcel poďakovať aj ľuďom, ktorí sa podieľali na vypracovaní našej prihlášky," uviedol generálny sekretár SFZ Peter Palenčík.

Ján Kováčik si naplnil ďalší cieľ, ktorý si dal... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Ján Kováčik Ján Kováčik si naplnil ďalší cieľ, ktorý si dal pred mnohými rokmi.

Priebeh príprav šampionátu bude pod drobnohľadom UEFA.

„Myslím si, že v blízkej budúcnosti k nám z UEFA zavíta viacero skupín odborníkov a tí zadefinujú konkrétne veci, ktoré musíme zlepšiť na jednotlivých štadiónoch. Určite si s nimi prejdeme všetky hotely a tréningové plochy, ktoré sme navrhli v našej prihláške a následne po vyhodnotení budeme pracovať na čo najlepšej organizácii,“ dodal Palenčík.

Majstrovstvá Európy so 16 účastníkmi sa budú konať tretíkrát, no Slovensko bude premiérovo prvou krajinou v histórii, ktorá bude hostiť takýto veľký turnaj v počte reprezentácii samostatne.

Pavel Vrba Čítajte aj Vrba pre český web chválil slovenský futbal. Rokoval o poste reprezentačného trénera

Na EURO v roku 2017 v Poľsku, kde sa predstavili aj slovenskí futbalisti, bojovalo o titul 12 účastníkov a rovnaký počet mužstiev bol aj o dva roky neskôr v Taliansku a San Maríne.

Prvýkrát bolo na ME tejto vekovej kategórie 16 výberov v roku 2021, konali sa v Maďarsku a Slovinsku. Tento rok privíta 16 najlepších tímov Európy Rumunsko a Gruzínsko.

Elitné výbery do 21 rokov sa na Slovensku predstavili už v roku 2000. Domáci futbalisti pod vedením trénera Dušana Radolského obsadili 4. priečku, vďaka čomu sa kvalifikovali na OH v Sydney. V Bratislave, Trnave a Trenčíne vtedy o celkový triumf bojovalo osem výberov a titul získali Taliani.

Radosť Slovákov po postupovom góle. Čítajte aj Slovenskí mladíci to dokázali. Po druhýkrát v histórii si zahrajú na MS

Slovensko neskôr organizovalo ďalšie tri európske šampionáty.

V roku 2013 najlepšie výbery do 17 rokov privítali Dubnica nad Váhom, Žilina, Zlaté Moravce a Nitra, majstrami Európy sa stali hráči Ruska. O tri roky neskôr hostili Senec, Zlaté Moravce, Senica a Myjava najlepšie futbalistky do 19 rokov a zlaté medaily si vybojovali Francúzky.

Vlani sa v Trnave, Dunajskej Strede, Banskej Bystrici a Žiari nad Hronom konali ME do 19 rokov, ich víťazom sa stali Angličania. Slováci obsadili piate miesto a vybojovali si postup na tohtoročné majstrovstvá sveta dvadsiatok v Indonézii.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti do 21 rokov